Linkuri accesibilitate

Mai are statul ce privatiza?


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: „Azi avem întreprinderi care degeaba mai sunt scoase la vânzare şi altele „interzise” spre privatizare.”


Iurie Gotişan: „Nu-mi amintesc dacă vreo dată statul a încasat din privatizarea unor active, eu ştiu, obiective sau întreprinderi suma iniţial prognozată. Spre exemplu, din cele 300 milioane de lei estimate a fi încasate în 2011 din privatizarea unor întreprinderi, real au fost acumulate mai puţin chiar de 100 de milioane de lei. De regulă statul scoate la vânzare proprietăți, activitatea cărora nu mai generează venituri spre exemplu, inclusiv către buget, societăți care activează în pierdere şi care în cea mai mare parte nu pot concura de la egal la egal cu entități private într-un anumit domeniu, iar din astea, în opinia mea, avem destule. În plus, majoritatea acestor întreprinderi sunt într-o stare de-a dreptul jalnică, astfel că este chiar ireal ca statul să obţină din start suma dorită. Astfel, că este chiar imposibil să vinzi un bun a cărui valoare reală este mult mai mică decât se cere pe el. Pe de altă parte, înţeleg îngrijorarea statului, mai ales în aceste vremuri de criză, pe fundalul deficitelor de resurse financiare la buget şi în mare parte a unor semnale de alarmă, dacă putem spune aşa, din partea păturilor sociale.”

Europa Liberă: Domnule Gotişan, dacă e să vorbim tranşant, totuşi anumite întreprinderi ajung în prag de faliment intenţionat, pentru a fi vândute pe doi bani, sau pe foarte puţini bani, ca ulterior cineva să se îmbogăţească.

Iurie Gotişan: „Fără îndoială că privatizarea este oportună, însă în ultima perioada se creează impresia că ce vrem, sau trebuie să privatizăm nu ia nimeni. Ceea ce s-a putut vinde s-a vândut sau s-a privatizat până acum. Oportună de fapt nu este o privatizare, decât de întreprinderi falimentare, dar nu falimentate, după cum aţi şi spus şi Dvs. şi cum s-a procedat în mare parte la noi. Vădit, probabil, şi intenţionat au fost distruse anumite întreprinderi ca să fie achiziţionate pe bani de nimic. Or, actualmente pot să spun că noi de fapt avem două categorii de companii sau întreprinderi de stat: prima care sunt în linii mari degeaba scoase la privatizare şi altele aşa-zise „interzise” spre privatizare, cum ar fi Moldtelecom-ul, Banca de Economii sau Air-Moldova, companii care generează venituri, inclusiv la bugetul de stat.”

Europa Liberă: Pentru că de atâta timp se vorbeşte şi despre Moldtelecom, şi despre Banca de Economii, şi despre Air-Moldova, ar fi numai nişte sugestii, care vin din partea instituţiilor financiare internaţionale, sau totuşi structurile internaţionale insistă?

Iurie Gotişan: „Sigur că Fondul Monetar şi Banca Mondială propune, de fapt, iar Guvernul în ultimă instanţă dispune privatizarea managementului companiilor de stat. În alte cazuri se poate întâmpla chiar şi invers. De regulă, se spune că managementul privat este mai bun decât cel public sau de stat. Totuşi, agentul economic privat nu este o garanţie a succesului, aşa după cum nici managementul de stat nu este, să spunem aşa, o garanţie a eşecului. Am avut cred, şi avem, destule întreprinderi, firme private care au dat sau dau faliment, şi nu dintre cele mai mici. Or, pe durata ultimilor 3-4 ani am fost martorii mai multor căderi de proporţii de companii private. Aici m-aş referi chiar la nivel mondial şi regional, şi apoi statul a fost chemat până la urmă chiar să intervină cu injecţii financiare consistente pentru a salva aceste entităţi. Pe de altă parte, sunt şi companii de stat de succes. Desigur, în Moldova managementul de stat este de multe ori asociat unor implicaţii politice, iar politica de achiziţii a mai multor întreprinderi de stat lasă loc de interpretare, dacă nu şi de corupţie. De aceea, în opinia mea, poţi fi tu un manager privat cât de iscusit, având însă un consiliu de administraţie politic nu-ţi va reuşi mare lucru, aşa cum sunt la multe întreprinderi de stat de la noi.”

Europa Liberă: Această privatizare dese ori dă bătăi de cap oamenilor. În primul rând sunt îngrijoraţi cei, care pot ajunge peste noapte în stradă, pentru că se operează şi disponibilizări. La ce să ne aşteptăm în acest an?

Iurie Gotişan: „Da, este adevărat şi vedeţi că privatizarea are mai multe faţete şi mai puţin bune din punct de vedere social, inclusiv atunci când se merge pe disponibilizări de personal de la stat. Or, când un agent privat face asta, aparent să zic eu, Guvernului îi este mai uşor şi nu-şi prea asumă costurile politice ale unor asemenea măsuri. Transferul de management, de la managementul de stat la cel privat, în opinia mea, va lua încă mult timp. Dar dacă nu vor fi îndeplinite condiţii elementare, să zicem acele retehnologizări şi modernizări de echipamente, deopotrivă cu recalificarea personalului, măsură, cred eu, de solidaritate socială, atunci privatizarea managementului în companiile de stat poate fi asociată doar cu o operaţie estetică la un picior de lemn.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG