Linkuri accesibilitate

Va deveni România principalul investitor peste Prut?


Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu vorbeşte despre nevoia implicării investitorilor români în marea privatizare din R.Moldova.


Noul premier roman Mihai Razvan Ungureanu a vorbit la prima sa iesire, gazduita de televiziunea publica despre necesitatea investitiilor in Republica Moldova, dar mai cu seama despre ideea implicarii investitorilor autohtoni in privatizarile de dincolo de Prut. Premierul Ungureanu a tinut sa sublinieze ca statul roman nu se va putea implica direct in acest proces, dar ca va putea facilita accesul oamenilor de afaceri romani. Scopul sau este ca Romania sa devina principalul investitor in Republica Moldova dupa ce se va incheia procesul de privatizare.

Seful guvernului de la Bucuresti a recunoscu de asemenea ca Rusia este un potential partener economic „remarcabil” pentru Romania, argumentind ca exita investitii majore facute in tara de companii rusesti care „funcitoneaza foarte bine”. Mihai Razvan Ungureanu se refera mai ales la Combinatul de Aluminiu din Slatina, favorizat adesea de guvernarile autohtone. Premierul roman mizeaza asadar pe reluarea „dialogului construit pe baze pragmatice” din care toate partile cistiga, dorindu-si in acelasi timp „cit mai repede” o intilnire intre oamenii de afaceri romani si cei rusi pentru a cauta „complementaritatea” fiindca „exista teren de joc destul”.

Noul premier de la Bucuresti a fost nevoit sa abordeze si doua probleme personale destul de neplacute, prima legata de legea lustratiei, care a fost adoptata de Parlament si din care a fost scos pe ultima suta de metri paragraful referitor la fostii lideri ai Uniunii Tineretului Comunist, in conditiile in care Ungureanu a fost inainte de 1989 membru supleant al Comitetului Central al acestei Uniuni. Premierul roman sustine ca singura lui vina era aceea de a fi fost premiant si olimpic international si ca pe baza acestor calitati a fost promovat. Cea dea doua chestiune se refera la faptul ca sotia sa, care este doctor anestezist, a lucrat intr-un proiect social cu firma austriaca OMV in perioada 2009-2010, cind actualul premier era deja seful spionajului romanesc, iar din aceasta colaborare familia Ungureanu a primit 170 de mii de euro. Premierul considera ca in acest caz nu se poate pune problema conflictului de interese, dar o organizatie neguvernamentala i-a cerut Parchetului General sa se sesizeze in aceasta problema.

Mihai Razvan Ungureanu, instalat acum o luna in fotoliul de prim-ministru are o cota de incredere de 30 la suta si spune de fiecare data cind are ocazia ca exista posibilitatea relaxarii fiscale. Acum a sugerat ca s-ar putea reduce contributiile sociale cu 3 pina la 5 procente, atit dinspre angajati, citi si dinspre angajatori. Explicatiile de acest fel ale premierului roman sint facute pe un ton solemn, de un om care a studiat lucrurile, dar cu toate aceste sint greu de crezut in contextual economic european, care arata destul de pesimist in acest moment.

Politigraf

XS
SM
MD
LG