Linkuri accesibilitate

Rusia şi protestele post-electorale


Intervenţia în forţă a poliţiei la Moscova, 5 martie
Intervenţia în forţă a poliţiei la Moscova, 5 martie

Liderii opoziţiei ruse cred că strategia puterii s-a schimbat şi intervenţia în forţă a poliţiei ar arăta teama Kremlinului.


Purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Putin Dmitri Peskov a apărat decizia administraţiei de a interveni în forţă şi de a opera arestări la mitingurile de protest de ieri de la Moscova şi Sankt-Peterburg, faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale de duminică. 64 la sută dintre ruşi au votat pentru ca actualul premier să redevină pentru încă un mandat de 6 ani preşedinte. Opoziţia, protestatarii şi organismele internaţionale au criticat modul în care s-a desfăşurat scrutinul şi campania electorală care i-a precedat. La protestele de ieri au fost arestate câteva sute de persoane inclusiv lideri ai opoziţiei. Mai multe, de la Oana Serafim:

Liderii opoziţiei ruse cred că strategia puterii s-a schimbat şi intervenţia în forţă a poliţiei ar arăta teama Kremlinului. „Teama de propriul popor, spaima animalică de a pierde puterea şi recurgerea la baston, asta este ceea ce vedem acum”, a scris liberalul Boris Nemţov pe blogul său. Şi Ilia Iaşin le-a vorbit la protestul de ieri de la Moscova manifestanţilor că Putin nu mai este omul plin de încredere de dinainte şi că acum i se citeşte teama în priviri.

La rîndul său, Mihail Prohorov, fost candidat în aceste alegeri, scria şi el intr-un mesaj Twitter că prin acţiunile în forţă ale poliţiei s-a trecut la o altă etapă a confruntării politice.

Tot pe Twitter, ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile poliţiei şi a precizat că libertatea de întrunire şi a opiniei sunt drepturi universale ale omului. Ambasadorul a primit si o replică la mesajul său din partea ministerului rus de externe în care i se spunea, potrivit agenţiei Reuter, că poliţia rusă a demonstrat mult mai multă reţinere decît poliţia americană faţă de protestele recente anti-capitaliste din diferite oraşe americane.

Comunistul Ghennadi Ziuganov a declarat că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor de duminică din cauza fraudelor larg răspândite.

Statele Unite au cerut o investigaţie amănunţită asupra presupuselor fraude aduse în discuţie de opoziţie şi de observatorii internaţionali, iar mai multe ţări europene au lăsat şi ele să se înţeleagă că sunt îngrijorate de evoluţiile din Rusia, dar că doresc că colaboreze pe mai departe cu Moscova. Observatorii chinezi au spus că în zonele în care s-au aflat ei, alegerile au fost corecte şi transparente şi că rezultatul lor este valid.

Potrivit grupului de monitorizare Golos, dacă nu ar fi avut loc fraude, Putin ar fi cîştigat în scrutinul de duminică ceva mai mult de 50 % şi nu 64 % cît a fost rezultatul oficial.

Într-un interviu cu colegii noştri de la serviciul în limba rusă, sora mai mare a fostului candidat Mihail Prohorov, Irina, cunoscut critic literar şi istoric al culturii şi colaborator al candidatului în acest scrutin a vorbit şi despre partea pozitivă a acestor alegeri:

„Cred că evoluţia pozitivă în acest scrutin este hotărârea cu care au mers la vot tinerii şi observatorii interni, implicarea pe care au arătat-o o mulţime de tineri în acest proces. Societatea civilă a fost mult mai activă decît la alegerile parlamentare din decembrie şi asta ne dă speranţe că asistăm la o creştere a încrederii în propriile forţe ale societăţii noastre civile.”

Şi partea negativă? - a fost întrebată sora fostului candidat independent.

„Sunt un om matur şi am trăit sub regimul sovietic care a fost mult mai îngrozitor decît este actualul regim. Nu pot să spun că am făcut descoperiri extraordinare prin implicarea mea in politică. Am văzut însă mai bine cît de mare este fisura între societatea dinamică şi modernă a Rusiei şi guvernul său arhaic.”
XS
SM
MD
LG