Linkuri accesibilitate

Votând pentru Putin, cu gândul la cei de acasă


După ce criterii şi-au dat moldovenii stabiliţi în Rusia votul la alegerile prezidenţiale?


Cum şi mai ales după ce criterii şi-au dat moldovenii stabiliţi în Rusia, votul? Alla Ceapai a stat de vorbă cu două moldovence, care trăiesc în Rusia de ani de zile:

Svetlana Romanciuc, stabilită cu traiul de 10 ani în regiunea Krasnodar, oraşul Gelendjik mi-a spus că atunci cînd s-a aflat la urna de vot s-a gîndit mai mult la prosperarea Rusiei, decît la relaţiile moldo-ruse, votînd pentru Vladimir Putin:

„Eu am un copil şi desigur în primul rînd mă gîndesc la viitorul copilului meu aici în Rusia. De aceea am votat pentru viitorul nostru, pentru viitorul copiilor şi pentru schimbări.”

Cît despre relaţiile moldo-ruse, Svetlana Romanciuc crede că acestea vor rămîine neschimbate, odată cu revenirea lui Putin la şefia Kremlinului:

„Desigur că sperăm la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre ambele state, la o apropiere dintre state, poate vor fi excluse procedurile birocratice la trecerea frontierei. Sper că într-o bună zi cetăţenii din spaţiul CSI vor putea circula mai uşor.”

Europa Liberă: Dar vă supăra atunci cînd auziţi că Moscova scumpeşte gazul pentru Republica Moldova, cînd nu permite importul fructelor, legumelor moldoveneşti sau a vinului moldovenesc în Federaţia Rusă?

Svetlana Romanciuc: „Desigur că da. Am vrea ca produsele noastre să fie exportate şi să fie cerute pe piaţa rusă. Fiind şi eu consumatoare îmi doresc ca aceste produse să corespundă calităţii. Sperăm că Rusia îşi va revedea relaţiile comerciale cu Moldova, dar şi de la partea moldovenească am dori ca să facă un pas spre întîmpinare, adică să propună produse calitative.”

O altă moldoveancă care locuieşte de 25 de ani tot în regiunea Krasnodarsk, oraşul Kropotkin, Lucia Taşceac mi-a spus că atunci cînd şi-a exprimat opţiunea de vot pentru Vladimir Putin s-a gîndit în primul rînd la moldovenii de acasă:

„Trăind aici inima tot se găseşte la Moldova. Şi e dureros cînd auzi că graniţa o închid sau că au pus puncte vamale peste tot şi moldovenii săracii nu pot să treacă în colo, nu pot să treacă înapoi. E dureros foarte dureros pentru toţi moldovenii care sunt în Rusia şi de aceea te gîndeşti mai mult la ţara în care te-ai născut.”

O părere împărtăşită de ambele moldovence stabilite în Rusia este că dintre toţi candidaţii la prezidenţialele din Rusia, Vladimir Putin ar putea îmbunătăţi relaţiile moldo-ruse, spre deosebire de exemplu de Jirinovski, spun moldovencele, care probabil ar alunga toţi gastarbaiterii moldoveni din Federaţia Rusă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG