Linkuri accesibilitate

Băsescu se pregăteşte să refacă dialogul cu Putin


Lucrurile nu sunt simple, căci Moscova este nervoasa din cauza celor două baze americane din România.


Spre deosebire de Dimitri Medvedev, pe care Traian Basescu nu l-a avut ca partener de discutii, Vladmir Putin este o cunostinta mai veche, care apreciaza stilul direct si necizelat al presedintelui roman.

Presedintele roman Traian Basescu incerca de mai multe luni sa dea semnale pozitive pentru redesenarea relatiilor cu Rusia, tocmai in perspectiva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin. De altfel, prima vizita oficiala de anvergura, pe care a facut-o Basescu, dupa ce a devenit presedinte, si dupa Chisinau, a fost la Moscova. In februarie 2005 Vladimir Putin l-a primit pe Traian Basescu, desi proaspatul sef al statului roman isi definise deja prioritatea de politica externa prin celebra axa Bucuresti-Londra-Washington. De altfel, Traian Basescu a fost in 2005 primul presedinte roman, dupa destramarea URSS care facea o vizita de stat la Kremlin.

Desi inceputul a fost incurajator, relatiile romano-ruse au fost inghetate brusc un an mai tirziu, fara sa se stie exact ce s-a intimplat intre momentul intilnirii Putin-Basescu si declaratia acuzatoare a presedintelui roman care spunea in 2006 ca „Marea Neagra este un lac rusesc”. Un specialist roman in relatiile romano-ruse, Mircea Popa, fost consilier pe astfel de probleme spunea la un moment dat ca ruptura a pornit de la o gresala de protocol: Traian Basescu i-ar fi cerut lui Vladimir Putin numarul de telefon personal pentru a scoate din relatiile celor doi intermediarii.

Greu de crezut, totusi, ca o astfel de „indrazneala” venita de la un fost vasal ar putea arunca in aer o intelegere pe cale de realizare.

Dupa declaratii extrem de dure de ambele parti, Basescu si Putin s-au revazut in primavara anului 2008 la summit-ul NATO care a avut loc la Bucuresti, in ultimul an de mandat presidential al liderului rus, care i-a promis atunci presedintelui roman o intilnire la nivel inalt pe care, insa, nu a onorat-o. Asadar in ultimii patru ani cele doua parti au incercat o reconciliere, umbrita de expulzari de diplomati si acuzatii de spionaj, dar revigorata de interese economice reciproce.

Traian Basescu se pregateste totusi de mai multa vreme sa refaca dialogul cu Vladimir Putin, iar ministrul roman de externe a declarat cu doua zile inainte de realegerea liderului rus ca „s-au intensificat contactele bilaterale” dintre cele doua tari si ca „exista o disponibilitate de ambele parti pentru o vizita la nivel inalt”.

Lucrurile nu sint foarte simple, dar si presedintele roman a vorbit de mai multe ori despre necesitatea unei relatii pragmatice cu Federatia Rusa, in conditiile in care Moscova este nervoasa din cauza celor doua baze americane de pe teritoriul Romaniei.

Spre deosebire de Dimitri Medvedev, pe care Traian Basescu nu l-a avut ca partener de discutii, Vladmir Putin este o cunostinta mai veche, care apreciaza stilul direct si necizelat al presedintelui roman, precum si capacitatea lui de a fi un jucator politic de anduranta. E posibil asadar pe terenul pregatit de diplomatii romani, Traian Basescu sa poata gasi o cale de comunicare cu Kremlinul atit pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, cit si pentru deconsturirea suspiciunilor reciproce.
XS
SM
MD
LG