Linkuri accesibilitate

România vrea să devină principalul partener comercial al R.Moldova (Hydepark, EvZ)


România şi realegerea lui Putin (Hotnews)


Sedinta comuna de la Iasi a guvernelor roman si moldovean este consemnata putin si comentata si mai putin in presa de azi. In Romania libera, un articol semnat de Doru Cireasa enumera proiectele trecute in revista la reuniunea guvernamentala, dar reaminteste ca majoritatea aveau o vechime de doi pana la sapte ani. Este vorba despre proiectul constructiei unei linii ferate cu ecartament ingust, intre Ungheni si Chisinau, de construirea unei austostrazi inelare a Marii Negre, care sa treaca si prin Bucuresti si Chisinau, de solutia de interconectare a viitoarei autostrazi Targu-Mures-Iasi–Ungheni cu infrastructura de transport rutier de pe teritoriul Republicii Moldova, si anume printr-un pod peste Prut la Ungheni. Singurul proiect despre care s-a vorbit la sedinta comuna a celor doua guverne ca finalizabil pana la sfarsitul acestui an este interconectarea retelelor de gaze ale celor doua tari, mai arata Romania libera.

Lucian Davidescu publica un scurt comentariu pe site-ul Hydepark, preluat si de pagina electronica a ziarului Evenimentul zilei. El porneste de la observatia ca, dupa 20 de ani de conflict inghetat, Rusia continua sa fie principalul partener comercial al Republicii Moldova. Romania aspira acum sa obtina ea aceasta pozitie. Pentru Moldova, scrie Davidescu, este un enorm avantaj aceasta dubla apartenenta la tratatele de liber schimb din Comunitatea Statelor Intedependente si, respectiv, la tratatul CEFTA, al candidatilor la Uniunea Europeana. Republica Moldova poate fi, in acest fel, placa turnanata pentru tranzitul marfurilor intre cele doua blocuri economice. Romania ar avea de castigat din apropierea Moldovei de blocul european, pentru ca s-ar deschide astfel usa catre Rusia si pentru marfurile romanesti.

Pe site-ul Hotnews, Cristian Pantazi pune in pagina asteptarile Romaniei fata de realegerea lui Vladimir Putin la conducererea Federatiei Ruse. Trei ar fi temele active in aceasta relatie: Republica Moldova, securitatea energetica a Romaniei si securitatea sa teritoriala. In raport cu Republica Moldova, ultimii doi ani si jumatate au fost grei pentru Rusia: infrangerea Partidului Comunistilor in alegerile din 2009 a trebuit contracarata prin agenti de influenta – crede comentatorul. Acestia sunt cei care au reusit sa mentina blocate alegerile prezidentiale, incat tara sa para, in clipa de fata, citam, “un stat nefunctional, ale carui ambitii de integrare europeana sunt mai degraba indepartate”. Romania face eforturi disperate sa mentina Moldova pe orbita europeana – vezi si sedinta comuna a celor doua guverne – si este „de asteptat ca pozitiile Bucurestiului si Kremlinului sa continue coliziunea pe terenul Chisinaului”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG