Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a acumulat 64,59% din voturi, după numărarea a 90% din buletine



Doi contracandidaţi ai lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale - Vladimir Jirinovski şi Serghei Mironov - l-au felicitat pe premierul rus cu victoria în scrutinul de duminică. Putin a discutat la telefon şi cu un alt cantidat, Mihail Prohorov, apreciind scorul acestuia drept unul "decent".

Liderul comuniştilor Ghennadi Ziuganov, care s-a situat pe locul doi, a declarat că alegerile nu sunt legitime, că nu sunt corecte şi nici libere.

În seara zilei de duminică, Vladimir Putin s-a adresat susţinătorilor săi la un miting din piaţa Manejnaia din apropierea Kremlinului. El le-a mulţumit pentru susţinere şi a declarat că dorinţa de schimbare trebuie delimitată de "provocările politice care au scopul să distrugă statul şi să uzurpeze puterea".

Premierul Vladimir Putin a acumulat două treimi din voturi, după numărarea a 90% din buletine. Liderul comuniştilor Ghennadi Ziuganov a acumulat 17,07%, omul de afaceri Mihail Prohorov - 7,18%, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski - 6,37% şi liderul partidului Spravedlivaia Rossia, Serghei Mironov - 3,76%.

Observatorii independenţi vorbesc despre mii de încălcări şi chiar de fraudarea alegerilor. Este vorba despre aşa numitele "caruseluri" sau "turismul electoral", aruncarea masivă a buletinelor în urne, eliminarea din secţiile de vot a observatorilor.

Organizaţiile ce au monitorizat scrutinul duc o numărătoare paralelă. Potrivit acestora, Vladimir Putin ar fi acumulat puţin peste 50% din voturi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG