Linkuri accesibilitate

Moldova la ceasul realegerii lui Vladimir Putin ca președinte


Ion Druță: „Orice zi fără preşedinte, este o zi pierdută pentru istoria Moldovei.”


O convorbire între scriitorul român Ion Druță stabilit la Moscova și Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre aceste alegeri?

Ion Druţă:
„Ceea ce mie mi se pare nou şi interesant este o înviorare a societăţii civile. În ajunul acestor alegeri, începând cu toamna trecută, de prin septembrie o înviorare a acestor două capitale – a Moscovei şi a Peterburgului, şi a oraşelor mai mari. Această înviorare în zonele săteşti şi îndepărtate a fost, după mine, mult mai redusă, mai nesimţită. Dar, după cum se ştie, vorba ceea, capitala este creierul şi inima unei societăţi. Care vor fi rezultatele? Cu siguranţă că Putin va câştiga, se zice chiar din primul tur, nu cred că vor fi două tururi, din primul. Dar situaţia nu e, ca preşedinte, natural că se va schimba radical faţă de situaţia pe care a avut-o el în cele două mandate deja depăşite.”

Europa Liberă: Adică ce se va schimba?

Ion Druţă:
„E altă tonalitate a societăţii, e cu totul alta. Ce s-a întâmplat încă definitiv nimeni nu ştie. De asemenea încă nimeni nu ştie care va fi comportamentul acestei societăţi, aş zice eu aşa, trezite, deşteptate oarecum la o viaţă mai active. Care va fi comportamentul acestei înviorări după anunţul alegerilor.”

Europa Liberă: Admiteţi că ar putea să se organizeze proteste în semn de fraudare a alegerilor?

Ion Druţă:
„Protestele, mă rog, ele vor fi, natural, dar eu nu cred că ele vor influenţa. Mult mai important este dacă această înviorare se va menţine pe o durată medie sau lungă. Asta este extrem de important pentru Rusia. Pentru că dacă este un foc de paie, care ici se aprinde, ici se stinge, asta n-are mare importanţă. Dar dacă o societate deja trezită îşi recapătă o tonalitate şi are nişte planuri pe o durată mai lungă, asta e de acum cu totul altă gâscă, cum se spune.”

Europa Liberă: Domnule Druţă, cum l-aţi caracteriza pe Vladimir Putin?

Ion Druţă:
„Personal nu-l cunosc, am urmărit ce face el. Dacă ar fi un spectacol teatral, el este în mijlocul reprezentaţiei, până la final mai este. S-ar putea întâmpla să fie un actor pe scena politică extraordinar, s-ar putea să slăbească, s-ar putea să piardă jocul. Nu se ştie. În mijlocul spectacolului nimeni nu întreabă ce crezi dumneata despre spectacol, e grozav sau nu e grozav? Să vedem cum se încheie.”

Europa Liberă: Credeţi că el vrea să refacă Uniunea Sovietică? O să insiste pe crearea acestei Uniuni euro-asiatice?

Ion Druţă:
„Nu ştiu cărţile lui pe masă, nu ştiu intenţiile lui, nu le cunosc. Dar cert este că ruşii trăiesc acum mai bine, decât au trăit atunci, când a venit el la putere. Asta este indiscutabil. Ba chiar mulţi au început din răuvoitorii sistemului a spune că aceste mari mişcări de populaţie, mitingurile care au avut loc aici în Moscova sunt rezultatul nivelului ridicat de trai, oamenii de acum sunt sătui, mai au şi o mică rezervă acolo şi îşi pot permite să iasă la manifestaţii, ceea ce într-o anumită măsură este şi adevărat. Sigur că un mare rol l-a jucat conjunctura internaţională, în sensul că petrolul şi gazele s-au scumpit şi ţara a avut venituri mari. Asta a determinat probabil nivelul de trai în ţară. Dar mai departe e de văzut, suntem undeva la mijlocul spectacolului, e de văzut ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Dar există şansă ca să fie creată Uniunea euro-asiatică?

Ion Druţă:
„Planuri au fost foarte multe. Totul este aşa, cusut cu aţă albă, încă definitiv nu e. Ele se schimbă de azi pe mâine, toată lumea este un fel de magmă, care tot timpul îşi schimbă formele. Precum Europa, acelaşi lucru. Acum toată lumea e cu ochii mai mult pe Europa, decât pe Rusia. Ce se întâmplă acolo? Grecia rămâne? Nu rămâne? Rezistă? Nu rezistă? Italia, Spania. Noi cu fiecare zi devenim un corp unic – te doare o mână, se strâmbă un picior, te străpunge rinichii, mă rog, căutăm să fim sănătoşi pe acest pământ, care este glob şi care este ţara noastră comună.”

Europa Liberă: Domnule Druţă, în ce măsură rezultatele acestor alegeri prezidenţiale din Federaţia Rusă pot influenţa relaţia dintre Chişinău şi Moscova?

Ion Druţă:
„E foarte greu de spus, fiindcă în condiţiile astea eu cred că mult mai important este ce va face Chişinăul, decât ceea ce va face Moscova. Acum mingea e pe terenul Chişinăului.”

Europa Liberă: Dar ce trebuie să facă Chişinăul?

Ion Druţă:
„Chişinăul se chinuie timp de trei ani de zile şi nu pot alege un preşedinte. După mine problema mare a Chişinăului este că ei nu vor putea ieşi din situaţie atâta vreme cât electoratul aşa-ziselor partide liberale, sau democrat-liberale, sau unionişti, cum îi unesc pe toţi, atâta vreme cât aceste partide nu vor vedea în comunişti că ei sunt reprezentanţii unei anumite părţi a societăţii şi această parte a societăţii merită să fie stimată, luată în serios şi nu băşcălită la fiecare colţ de stradă.

Şi tot în asemenea caz şi comuniştii ar trebui să vadă în liberali, democraţi sau unionişti să vadă că ei sunt nişte reprezentanţi serioşi ai poporului, cu care trebuie de conlucrat şi de discutat. Atunci când de la mâncărimile astea de suprafaţă se va trece la conştientizarea că ei sunt reprezentanţi ai unei pături a acestui popor, atunci eu cred că ar putea să intervină o maturitate politică şi responsabilă pentru a ieşi din situaţie.”

Europa Liberă: Astăzi cum vedeţi relaţia dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă? O relaţie cu interese pentru ambele părţi?

Ion Druţă:
„Pentru moment Moscova nu are interese, din punctul meu de vedere, Moscova are acum destule griji la ea acasă, să se ocupe în mod special ce face acolo, la Chişinău – mai scot ei nişte aşi din mânecă, nu mai scot aşi din mâneci. Fiţi serioşi, are cu ce se ocupa Moscova decât să urmărească mânecile lui Mihai Ghimpu la Chişinău. Vai de mine.”

Europa Liberă: Credeţi că şansele rezolvării conflictului transnistrean sunt mai realiste? Pentru că am văzut la Tiraspol Evgheni Şevciuc, liderul de acolo, a votat ca cetăţean al Federaţiei Ruse.

Ion Druţă:
„Moldova pierde puncte, în cei trei ani de zile, Moldova pierde punctele unul după altul. Atâta vreme cât ea, Chişinăul este un stat slab, care nu-şi poate alege un preşedinte, în aceeaşi măsură cresc şansele şi mofturile şi pofta tiraspolenilor. În măsura în care ei vor vedea că la Chişinău se aşează apele şi ei sunt responsabili şi pot conduce eficient o ţară, atunci se vor schimba şi relaţiile cu Transnistria.”

Europa Liberă: Încotro Moldova? Spre Este? Spre Vest? Ce viitor are?

Ion Druţă:
„Moldova deocamdată e la răscruce, ea singură nu ştie ce vrea, ea singură nu ştie ce face. Asta e toată problema. Eu n-am fost de vreun an de zile acolo, aşa că eu ceea ce spun este ceea ce ştii dumneata şi toată lumea. Este ceea ce văd pe Internet, la televizor. Dar aşa să zic că am umblat pe stradă, am fost prin raioane, am respirat aerul şi am băut vin împreună cu dânşii şi ştiu ce zace acolo, nu pot să vă spun.”

Europa Liberă: De ce ar trebui să aibă Republica Moldova relaţii bune cu Federaţia Rusă?

Ion Druţă:
„Dar de ce Moldova nu ar trebui să aibă relaţii bune cu toate celelalte ţări dimprejur? De ce Moldova nu ar trebui să aibă relaţii bune cu Ucraina. Uite, pe mine mă miră relaţiile României, ea tot timpul e sfădită cu ungurii, acum s-a sfădit cu Serbia, are relaţii încordate cu Ucraina. Moldova este legată în primul rând economiceşte foarte puternic de Federaţia Rusă. Ştii dumneata foarte bine procentul de comerţ, pe care-l are Moldova cu Federaţia Rusă, dar ea ar trebui să aibă relaţii foarte bune cu celelalte ţări. Dacă ar fi o ţară matură şi ar avea un preşedinte, ea trebuie să aibă relaţii foarte bune cu Ucraina, cu România, cu Rusia, cu Ungaria, cu Cehia, cu Hondurasul, la urma urmei. Asta depinde de maturitatea politică a unei ţări. Noi nu suntem domnişoare – vai, dar de ce ţi-a plăcut foarte mult băiatul acela? Vai, pentru că are păr cârlionţat. Dar de ce fetiţa ceea ţi-a plăcut? Vai, pentru că e foarte sprintenă. Nu asta e problema. Ţările îşi au relaţiile lor, îşi au interesele lor şi în felul acesta supravieţuiesc.”

Europa Liberă: Cine merită să conducă astăzi Republica Moldova? Cine ar merita să ajungă preşedinte?

Ion Druţă:
„Cert este că în primul rând preşedintele trebuie ales. Că va fi foarte bun, sau că nu, va fi mai slăbuţ, asta depinde. Dacă n-o să fie foarte bun, peste doi ani, trei ani vin alegerile, aleg alt preşedinte. Părerea mea personală este că preşedintele în Republica Moldova trebuie să fie ales direct de către popor. Suntem o republică foarte mică, într-o zi o treci cu maşina din capăt în capăt fără nici o problemă şi în felul acesta toţi se cunosc la faţă, ştiu care, cine, ce vrea. Mie mi se pare candidaturi din astea care au fost în ultimul timp sunt foarte bine gândite, chiar şi Ababii, şi doamna Bacalu.

Dar nu pot înţelege până în ziua de azi ce se întâmplă acolo între dânşii, când fiecare începe s-o sucească în fel şi chip. Vai, dar noi avem planuri… Dar nu umblaţi cu prostii, domnilor. Cineva a spus dintre ei zilele astea, îmi pare că la postul vostru de radio: problema preşedintelui se poate rezolva în 10 minute. Păi rezolvaţi-o, domnilor, în 10 minute, dacă se poate. Dacă nu se poate, spuneţi că, domnilor, nu putem rezolva această problemă şi vă resemnaţi. Una din două: sau căruţa asta merge înainte, sau merge ea înapoi. Dar în felul acesta să spuneţi, că mai aşteptaţi un pic că ea se poate mişca. Domnilor, cu anii nimeni nu aşteaptă la ora actuală. Orice zi, când Moldova este fără preşedinte, este o zi pierdută pentru istoria Moldovei.”
XS
SM
MD
LG