Linkuri accesibilitate

Cîtă securitate ne ajunge?



Ieri am fost în oraș la cumpărături și pentru prima dată în ultimii 3 ani mi s-au cerut actele la control. Conaționalul care mă însoțea a prezentat pașaportul românesc, pe care polițiștii l-au inspectat îndelung cu echipament special, probabil să se asigure că nu e fals. Mie însă pe lîngă pașaportul „albastru”, mi-au cerut să prezint și asigurarea medicală.

Despre Cehia se spune că are cel mai mare număr de polițiști raportat la numărul de locuitori, însă nu pot să spun că Praga este un oraș împînzit de polițiști: îi văd mai des patrulînd în perechi prin stațiile de metrou. Adesea au grijă de boschetarii, care încalcă ordinea publică.

Cu ceva ani în urmă, cîțiva conaționali îmi povesteau că aici în Cehia se simt mult mai liberi și mai in siguranță decît în Rusia de exemplu, unde fuseseră anterior să muncească. Într-adevăr, aici nivelul de securitate este mai înalt, iar oamenii se simt liberi - unica „centură de foc” fiind formată de grupurile de controlori din transportul public, care verifică mai des validitatea tichetelor turiştilor sau imigranților vietnamezi și est-europeni.

Încrederea pe care o inspiră poliția din Praga izvorăște anume din faptul că nu abuzează de prea multe controale și respectă cu multă strictețe deviza lor de lucru, care este inscripționată pe toate mașinile poliției: „Pomáhat a chránit”, ceea ce în traducere înseamnă „A ajuta şi a proteja”. Uneori, neîncrederea pe care o simțim față de poliția moldovenească ne face să evităm poliția și în alte țări, chiar dacă avem actele în regulă.

Rolul poliției este realizat abia cînd polițiștii se bucură de încrederea și respectul populației, pentru că doar atunci cînd cetățenii au încredere în structurile de forță, pot fi cei mai cooperanți și solidari în a combate ilegalitățile. Fără o societate cooperantă, poliției îi este mult mai greu să se descurce, de aceea în Republica Moldova este imperativ necesar ca polițiștii să re-cîștige încrederea populației.
XS
SM
MD
LG