Linkuri accesibilitate

„Putin va continua să ajute Transnistria”


La Tiraspol
La Tiraspol

Activism electoral în regiunea transnistreană la alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă.


Pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, în Republica Moldova au fost deschise o sigură secţie de vot la ambasada rusă la Chişinău, două urne mobile au circulat la Bălţi şi Cahul, iar în regiunea transnistreană au funcţionat 24 de secţii de votare. Cum a decurs votul, aflăm de la Radu Benea.

În regiunea transnistreană, participarea la vot ar putea să o depăşească pe cea de la alegerile din decembrie pentru Duma de stat a Rusiei. Sunt estimările unor şefi de birouri electorale, dar şi a oamenilor de rând cu care am discutat şi mi-au zis că au trebuit să stea la rând ca să voteze, ceea ce mai înainte nu li s-a întâmplat.

La alegerile parlamentare ruse din decembrie au votat 50 de mii de locuitori ai regiunii sau o treime din cei 150 de mii cu cetăţenia rusă. Nu este o cifră mică, dacă ţinem cont de rata extrem de înaltă a migraţiei forţei de muncă. Spre comparaţie, pe malul drept al Nistrului au votat numai 2 mii de oameni.

Mulţi transnistreni spun că vin la vot ca la o sărbătoare, Rusia fiind cea care-i susţine şi datorită căreia Transnistria există.

În ajun, noul şef al administraţiei Evgheni Şevciuk a îndemnat alegătorii să-şi dea votul pentru Vladimir Putin. Totodată, Şevciuk şi-a exprimat nedumerirea faţă de protestul Chişinăului, care a condamnat decizia Moscovei de a deschide secţii de vot în Transnistria fără acordul său. Liderul transnistrean a calificat gestul Chişinăului ca pe o încălcare a dreptului la vot.

Moldova s-a oferit să deschidă secţii de vot de-a lungul Nistrului, în localităţile aflate sub jurisdicţia sa, însă Moscova a ignorat această propunere.

Iată ce au declarat Europei Libere despre aşteptările lor de la acest scrutin mai mulţi locuitori din Tiraspol pe care i-am întâlnit la secţiile de vot:

„Va învinge Putin şi el va continua să ajute Transnistria.”

„Trebuie să câştige Putin. Asta înseamnă stabilitate şi un viitor previzibil. Relaţiile cu republica noastră trebuie să se îmbunătăţească, la toate nivelele. Fără ajutorul economic al Rusiei, noi nu vom supravieţui. Şi tot Rusia este singura noastră speranţă să obţinem recunoaşterea internaţională.”

„Putin va învinge. Atitudinea Rusiei nu se va schimba. Vom fi ajutaţi.”

„Lucrurile se vor schimba spre bine. E timpul să recuperăm ceea ce am pierdut.”

„Putin e un om bun. Rusia va urca la un alt nivel şi va alipi Transnistria la Rusia.”

„Sper că vor veni investiţii în Transnistria, nu numai pe plan politic, dar asta vor simţi şi studenţii, şi oamenii de rând.”

„Cred că va învinge Putin şi asta se va răsfrânge la modul cel mai pozitiv asupra Transnistriei. Că vom fi recunoscuţi – sunt poveşti. Însă putem spera că viaţa noastră, aici, se va aranja, pentru că suntem peste 170 de mii de cetăţeni ruşi. Industria va fi relansată cu ajutorul creditelor ruseşti, vor reînvia agricultura şi micul business, pentru ca oamenii să revină la casele lor, să aibă de lucru, să avem venituri la buget şi, respectiv, ca plaiul nostru să-nflorească.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG