Linkuri accesibilitate

Oare câți din eurocrații şi turiştii ce trec zilnic prin fata fecioarei cu taurul din poarta Consiliului European ştiu ca la originea Europei se află o imperechere împotriva firii?

Pâna şi eurofanaticii care se delectează citind Tratatul de la Lisabona inainte de culcare sau de alte activitati nocturne prefera sa pretinda ca ignora originea numelui insusi de „Europa". In mitologia greacã, Europa era o tanara feniciana, o levantina, o imigranta asadar, care, sucindu-i mintile lui Zeus cu nurii ei, l-a facut pe stapanul zeilor sa i se arate sub forma unui colosal taur, care a rapit-o pe sfioasa fecioara si… s-a unit cu ea intr-o maniera de nedescris in limbaj uman.

Nu e doar o fantezie erotico-greceasca, ci un adevar mitologic. La urma urmei, cladirea Consiliului European din Bruxelles, unde se tin reuniunile ministeriale si summiturile celor 27 si unde se discuta, de pilda, cotele de lapte, sau lichidarea Greciei, e impodobita la intrare cu o statuie ce o reprezinta pe aceasta Europa calarind lasciv un taur din fier forjat.

O alta chestiune evitata de eurofili este cea a frontierelor Europei. De-a lungul ultimului mileniu, europenii s-au hacuit reciproc cu frenezie, iar dupa Revolutia Franceza au tot cautat sa defineasca esenta identitatii europene, dar nimeni nu a stiut vreodata sa traseze hotarele definitive ale Europei.

Truismul cel mai repetat este: Europa sfarseste acolo unde incepe Asia. Dar unde e asta? Unde e regiunea in care cele doua continente se topesc unul in celalalt? Exista oare o zona cenusie unde Europa nu mai e europeana si unde Asia abia incepe, pe nesimtite? Daca in vest criteriile sunt simple, Europa sfarsindu-se de la sine in buza Atlanticului, in schimb la rasarit e nevoie de multa fantezie – sau de incapatanare – pentru a trage o limita clara. Daca admitem ca rusii sunt europeni, atunci Europa se intinde pana la Vladivostok si acopera toata Siberia si Asia Centrala!...

Acum un deceniu, Consiliul Europei, reunit parca dinadins la Istanbul, a incercat sa defineasca granitele continentului. Din pacate, politicienii adunati acolo au incurcat si mai tare franjurii problemei. Daca acceptam definitia aprobata de Consiliul Europei (Europa se opreste la Muntii Urali, la Caucaz si la Marea Caspica), atunci Kalmîkia si Cecenia fac parte din Europa, dar Georgia si Armenia nu!...

Apoi trebuie luate in seama si vocile celor care cer ca Israelul sa fie considerat o parte din Europa… la urma urmei e vorba de o tara creata de coloni europeni exact pe acele ţărmuri pe care traia Europa, fata unui rege fenician, inainte de a fi dusa in tropot taurin catre bârlogul nuptial care avea sa devina continentul nostru.

Oricum, cati din eurocratii si turistii ce trec zilnic prin fata fecioarei cu taurul, din poarta Consiliului European, stiu ca la originea Europei se află o imperechere impotriva firii?
-------------------

Din perspectivă geografică, Republica Moldova este fără drept de tagada parte componentă a Europei. Atunci cind intervine insa percepţia umana condimentata cu o zdreanta de geopolitica, lucrurile se incurca. Foarte multi dintre cetăţenii moldoveni confunda apartenenţa la un spaţiu geografic şi vocaţia de a apartine politic si economic Uniunii Europene. Nu şi tinerii cu educatie moderna.

Natalia Corobcă, care a revenit cu ceva timp în urmă de la studii din Europa, spune că-i clasifica fără drept de apel pe moldoveni drept parte a Europei, şi nu doar pentru că Moldova s-ar afla în aproape centrul continentului ce poartă acest nume:

„Eu consider că noi suntem parte a Europei, nu numai geographic, dar şi mantal, şi cu sufletul dacă vreţi. Ne lipsesc trei de „I”, aş spune, - interes, informare şi implicare. Asta cred că ne lipseşte cel mai mult ca să ne dezvoltăm şi să ne schimbăm mentalitatea sovietică. Ceea ce am observat eu că critică ei (europenii) cel mai mult este mentalitatea aceasta de tip sovietic - aşteptăm să vină statul şi să ne facă schimbarea. Eu sunt împotriva generalizărilor, dar există un tipar de a gândi şi de a acţiona care este aici un pic altfel. Nici europenii nu sunt toţi la fel. Dar ei aşa au crescut de mici - axaţi pe anumite valori şi în aceste valori eu enumăr toleranţa, buna educare, respect faţă de ceilalţi etc.”

Despre percepţia pe sens invers, adică a europenilor asupra moldovenilor, şi aceasta diferită, uneori de la ţară la ţară, iar alteori - de la o organizaţie la alta, am stat de vorbă şi cu Vasile Dumbravă, directorul Institutului Moldova Leipzig, un centru de cercetare ştiinţifică axat pe promovarea dialogului cultural moldo-german şi a cooperării în domeniul instruirii şi educaţiei:

„În Germania, uneori Republica Moldova este plasată în Europa de Est, alteori - în Europa de Sud-Est. Dacă eşti în Europa de Sud-Est, eşti printre ţările din care multe déjà sunt în UE şi, respectiv, este vorba despre alte programe, alte organizaţii, în care accesul ar fi foarte benefic pentru Republica Moldova. Dar eu cred că nu este atât de important acest lucru. Este important cursul pe care îl alege o ţară şi ce face concret pentru a se apropia de obiectivul său. Şi aici din păcate cam se bate pasul pe loc. Dar, în Germania de exemplu, suntem percepuţi în general ca europeni şi de aceea Germania se angajează foarte mult pentru a susţine Moldova, la diferite nivele - şi politic, şi afaceri, şi schimburile academice.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG