Linkuri accesibilitate

20 de ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru


Ce scrie în cărțile de istorie la Chișinău și la Tiraspol.

Pe ambele maluri ale Nistrului sunt marcați astăzi 20 de ani de la izbucnirea conflictului militar din 1992. Separat, sunt comemorate victimele și omagiați combatanții rămași în viață. Ce au putut învăța la școală copii născuți atunci pe cele două maluri ale Nistrului despre războiul din primăvara lui 1992 și consecințele lui? Alla Ceapai a consultat câteva titluri din literatura didactică apărută în ultimii 20 de ani la Chișinău și Tiraspol.

Conflictul militar sau războiul din Transnistria astfel sunt denumite paragrafele din manualele de istorie contemporană pentru clasele a 9-a şi a 12-a. O informaţie sintetizată în maximum două pagini vizează geneza evenimentelor din 2 martie 1992. Din ultima ediţie a manualului de istorie scris de Nicolae Enciu citez: „Conflictul armat a izbucnit drept consecinţă a incidentului provocat de separatiştii transnistrieni la Dubăsari. În acţiunile militare împotriva tînărului stat independent Republica Moldova s-au implicat plenar forţele armate ale Federaţiei Ruse.”

O informaţie similară este predată şi studenţilor la Universităţile de la Chişinău, războiul de pe Nistru fiind studiat în cadrul cursurilor de istorie contemporană, de conflictologie sau politologie.

Iată ce scrie într-un manual de politologie coordonat de mai mulţi profesori ai facultăţii de relaţii internaţionale, ştiinţe politice şi administrative de la Universitatea de Stat: „Soluţionarea conflictului încă nu pare sigură. După respingerea ideii de federalizare, Chişinăul vorbeşte despre reintegrarea raioanelor din stînga Nistrului, iar Tiraspolul insistă asupra independenţei”.

Autorul unei teze de doctor pe problematica conflictului transnistrean, politologul Nicolae Ţveatcov, spune că, în lipsa unei poziţii unificate a istoricilor şi politologilor asupra evenimentelor războiului de la Nistru, rămîine la discreţia fiecărui profesor cum predă studenţilor istoria acestui conflict: „Totuşi noi suntem cointeresaţi să ne reintegrăm şi orice stabilire a aşa-numitului adevăr este foarte periculoasă pentru noi, deoarece în acest caz noi luăm o anumită poziţie şi ne punem singuri ca prizonierii acestei poziţii. Avem nişte teze faţă de conflict care totuşi dau o analiză imparţială fără învinuiri maximaliste că iată ei sunt de vină, dar noi suntem buni, ei au declanşat totul, dar noi doar ne-am apărat interesele. Se vorbeşte despre un conflict de interese, conflict de putere, de zone de influenţă.”

Studiind mai multe izvoare didactice, Nicolae Ţveatcov spune că în cărţile de istorie apărute la Tiraspol acest război este numit „Războiul pentru apărarea independenţei”. Această informaţie am găsit-o în volumul intitulat „Enciclopedia Republicii Nistrene Moldoveneşti”: „2 martie - al patrulea atac armat a Moldovei asupra raionului Dubăsari, începutul agresiunii militare masive asupra Transnistriei. Atacul forţelor armate ale Republicii Moldova asupra unităţii militare din satul Cocieri.” Această informaţie conţinută şi în manualele de istorie este predată elevilor şi studenţilor din stînga nistrului, spune profesoara de sociologie de la Universitatea de Stat din Transnistria, Elena Bobcova: „Pentru Transnistria acest război a însemnat să-şi apere idependenţa, să-şi apere drepturile cetăţeneşti, drepturile naţionale, pentru că atunci izbucnirea naţionalismului şi agresiunii din partea Moldovei era percepută de populaţia din stînga Nistrului drept una ilegală, ca un atentat la independenţa Transnistriei.”

Majoritatea experţilor recomandă ca în manualele de istorie subiectele sensibile, precum ar fi şi cel al conflictului de pe Nistru să fie abordate nu atît din perspectiva trecutului, cît a măsurilor întreprinse în soluţionarea acestui conflict.
Previous Next

XS
SM
MD
LG