Linkuri accesibilitate

Google își modifică politica de confidențialitate


Noua politică anunțată de Google pare să violeze legile europene.


Compania de internet Google își schimbă astăzi politica de folosire a datelor personale așa ca să poată direcționa mai precis mesajele publicitare către utilizatori. Google unește zeci de regulamente vechi în unul singur și-l va folosi pentru toate site-urile sale, ca Gmail, YouTube, Blogger și rețeaua de socializare Google +. Intenția companiei care deține un imens volum de date personale a trezit îngrijorare în Statele Unite unde își are baza, precum și în Europa.

Agenția franceză care monitorizează protecția datelor cu caracter personal pe internet este ultima care a ridicat semne de întrebare față de planurile companiei Google. În urma unei solicitări de a le analiza primită de la Uniunea Europeană, Comisia Națională pentru Informatică și Libertate a Franței a spus marți că noua politică anunțată de Google pare să violeze legile europene.

Cu doar două zile înainte ca Google să treacă la noul regulament, Comisia franceză i-a trimis o scrisoare directorului general al companiei Larry Page. În scrisoarea, salutată de comisara europeană pentru justiție, Vivian Reding se spune că autoritățile europene sunt „profund îngrijorate de combinarea datelor personale” între site-urile Google. Constatările preliminare au ridicat „puternice semne de întrebare privind legalitatea și corectitudinea unei asemenea procesări” a datelor.

Ce înseamnă pentru utilizatori și cum va fi folosită noua politică? Autoritățile europene spun că explicațiile date de Google sunt prea vagi și greu de înțeles până și de specialiști.

Google spune că pe baza noului regulament va putea combina datele oricui folosește mai multe servicii de-ale sale ca motorul de căutare Google, căsuța poștală Gmail sau serviciul video YouTube. Cu alte cuvinte, va crea un portret online al utilizatorului analizând ce informație caută de obicei pe internet, care sunt interesele principale, care este vârsta, ocupația și așa mai departe. Această combinare ar ajuta Google să calibreze și țintească mai bine mesajele de publicitate către utilizatori, publicitatea online fiind principala sursă de venit a companiei.

Nici un utilizator nu poate refuza ca datele sale personale să fie analizate în felul acesta, dacă vrea să folosească în continuare serviciile Google.

Compania spune că noua politică va fi chiar folositoare utilizatorilor pentru că îi va ajuta să obțină rezultate mai relevante când caută ceva pe internet. „Avem încredere că politica noastră simplă, clară și transparentă respectă toate legile și principiile europene”, a declarat consilierul Google pentru protecția datelor, Peter Fleischer ca răspuns la scrisoarea europeană.

Google spune că a informat peste 350 de milioane de utilizatori înregistrați că își schimbă politica iar notițe de acest fel au fost plasate pe site-urile sale și pentru utilizatorii neînregistrați. Cu toate acestea sunt îngrijorate în continuare nu doar autoritățile europene cunoscute pentru zelul cu care apără datele cu caracter personal și pentru alte litigii asemănătoare cu Google.

Opt legislatori americani au trimis o scrisoare îngrijorată conducerii companiei în ianuarie, spunând că planificata consolidare a datelor poate încălca drepturile consumatorului.

Miercuri, și ministerul japonez al industriei și comerțului a cerut Google să explice mai bine intențiile și să înlăture îngrijorările utilizatorilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG