Linkuri accesibilitate

Un complot suspect împotriva lui Putin


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Opoziţia şi unii analişti independenţi pun sub semnul întrebării presupusul atentat împotriva premierului Rusiei.


Pe măsură ce ies la lumină noi detalii despre un presupus complot împotriva premierului rus Vladimir Putin, opoziția din Rusia, dar și unii analiști independenți contactați de Europa Liberă pun sub semnul întrebării versiunea oficială prezentată de autorități.

Televiziunea de stat din Rusia a spus luni că presupușii atentatori, cu cartierul general la Odesa, aveau de gând să-l ucidă pe Putin cu o bombă în centrul Moscovei. „Pervîi Canal” a prezentat un video de pe un computer confiscat cu coloana oficială de mașini a premierului gonind prin centrul capitalei ruse.

Presa rusă a spus că atentatorii ar avea legături cu o grupare numită „Emiratul caucazian”, condusă de rebelul cecen Doku Umarov, care a efectuat mai multe atacuri cu bombă, inclusiv cel de anul trecut de la un aeroport din Moscova, soldat cu 37 de morți.

Dar un ziarist și un expert în servicii secrete au declarat EL că scenariul atentatului, prezentat de ruși, are unele elemente bizare.

Ziaristul din Odesa Oleksandr Galyas a pus sub semnul întrebării informațiile că atentatorii ar fi locuit în centrul Odesei, spunând că zona respectivă ar fi atent supravegheată de poliție.

Galyas și alții au atras atenția și la schimbările prin care a trecut varianta oficială a presupusului atentat: mai întâi s-a spus că ținta ar fi fost un om de afaceri din Odesa, apoi locuri aglomerate din același oraș – iar la sfârșit a ieșit la iveală că locul atentatului ar fi urmat să fie Moscova, iar ținta, însuși Vladimir Putin.

Un expert rus în servicii de informații a semnalat și el elemente neverosimile în varianta oficială.

Andrei Soldatov a spus că de obicei când autoritățile anunță că au dejucat un atentat dau publicității mai multe detalii, ca să facă informația credibilă. În opinia personală a lui Soldatov, suspecții plănuiau într-adevăr un atac, dar un eventual atac asupra lui Putin le-ar fi luat mult mai mult timp de pregătire.

Unii ziariști s-au arătat foarte surprinși de identitatea principalului suspect, etnicul cecen Adam Osmayev, pe care „Pervîi Canal” l-a înfățișat mărturisindu-și vina.

Comentatorii atrag atenția că Adam provine dintr-o familie proeminentă foarte apropiată lui Ramzan Kadîrov, liderul pro-rus al Ceceniei, aliat de nădejde al lui Putin.

Musa Muradov, corespondentul ziarului „Kommersant”, ne-a spus că a stat de vorbă cu unchiul suspectului, Amin Osmayev, care a fost deputat în parlamentul Rusiei la sfârșitul anilor 1990. Potrivit lui Muradov, unchiul suspectului nu a negat absolut posibilitatea ca nepotul să fi ajuns în anturajul teroriștilor „din neatenție sau din greșeală”.

Fără să intre în asemenea detalii, opoziția din Rusia a calificat anunțul privind complotul împotriva lui Putin drept o încercare destul de primitivă a premierului de a câștiga simpatie înaintea alegerilor prezidențiale de la 4 martie.

Premierul rus a avut ocazia să se arate din nou ca un bărbat adevărat, declarând că el nu se teme și că s-a obișnuit să trăiască cu asemenea amenințări și riscuri încă de când a devenit premier în 1999 „Dacă ți-e frică tot timpul nu poți trăi normal”, a spus Putin.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG