Linkuri accesibilitate

Preşedintele poate fi ales, dar şansele anticipatelor sunt mai mari


Igor Dodon
Igor Dodon

Liderul socialiştilor Igor Dodon îndeamnă formaţiunile de stînga la unitate, în perspectiva anticipatelor.


Preşedintele Partidului Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu:

Igor Dodon: „Eu consider că şanse de a fi ales preşedintele statului încă mai sunt, mai puţine decît acum o săptămînă, însă, totuşi, cred că mai există.”

Europa Liberă: În ce condiţii?

Igor Dodon: „Trebuie să fie determinată o candidatură apartinică, care ar avea doar cetăţenia Republicii Moldova, evident, să fie de acord să fie garant al Constituţiei şi noi suntem gata să o examinăm.”

Europa Liberă: Credeţi că doamna Bacalu mai poate fi candidatura pentru care ar vota toţi cei 62 de deputaţi necomunişti?

Igor Dodon: „Noi nu am examinat pînă acum nici o candidatură, deoarece am convenit anterior şi am spus public că socialiştii vor examina candidaturile care au 58 de mandate, indiferent de cine sunt prezentate de comunişti sau de Alianță. Pînă la această etapă nu a fost prezentată oficial nici o candidatură.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, aţi făcut o altă declaraţie spunînd că Partidul Socialiştilor îşi rezervă dreptul să înainteze o candidatură.

Igor Dodon: „Atît timp cît cei din Alianţă nu pot să găsească un consens referitor la o eventuală candidatură la funcţia de preşedinte, atît timp cît unii lideri ai Alianţei declară deja oficial că Alianța nu mai există de facto, în momentul cînd va fi clar, public spus de toţi liderii Alianţei, că Alianţa de guvernare nu mai există noi atunci putem să venim cu candidaturile noastre.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a făcut precizarea spunînd că Alianţa pentru Integrare Europeană nu există la nivel de alegerea şefului statului, dar nu la nivel de act al guvernării.

Igor Dodon: „Domnul Ghimpu îşi schimbă opinia de zece ori pe zi şi vedem că astăzi spune într-un fel, mîine spune cu totul în alt fel. Astăzi spune că votează candidatura prezentată de ceilalţi doi colegi ai săi din Alianţă, mîine spune altceva. Pe noi mai puţin ne interesează ce spune domnul Ghimpu. El este parte a Alianţei pentru Integrare Europeană şi trebuie să îşi asume şi responsabilităţile şi angajamentele actului guvernării.”

Europa Liberă: Care şanse sunt mai mari de a fi ales şeful statului sau de a fi declanşate alegeri parlamentare anticipate?

Igor Dodon: „Eu cred că la această etapă, deja, şansele anticipatelor sunt mai mari.”

Europa Liberă: Aţi declarat în calitate de lider a socialiştilor că forţele de stînga trebuie să purceadă la discuţii. Ce aţi avut în vedere?

Igor Dodon: „În eventualitatea alegerilor anticipate ar fi bine ca partidele de stînga, de centru-stînga să găsească un numitor comun vis-a-vis de campania electorală care va avea loc. Care va fi acest numitor comun, nu cred că participarea într-un bloc electoral pentru că nu va accepta la sigur una dintre forţele politice de stînga. Însă cel puţin o discuţie clară, sinceră despre viitorul Republicii Moldova, despre păstrarea statalităţii cred că ar fi bine venită.”

Europa Liberă: De stînga sunt PCRM şi Partidul Socialiştilor nu?

Igor Dodon: „La această etapă sunt doar aceste două partide de centru stînga prezente în Parlament. Însă, de ce nu, dacă se va declanşa campania electorală, anticipatele am putea discuta într-un format mai larg.”

Europa Liberă: Vă uniţi cu cine din PCRM, sau cu tot PCRM-ul?

Igor Dodon: „Noi nu vorbim să ne unim, noi vorbim despre o discuţie clară pentru a pune punctele pe „i”. Ce facem mai departe, pentru că lupta care are loc între formaţiunile de centru-stînga, între cei care cel puţin declară că sunt pentru Republica Moldova, sunt statalişti, din această luptă pînă acum au avut de cîştigat doar formaţiunile de dreapta. Este o vorbă la moldoveni: cînd doi se bat, al treilea căştigă.”

Europa Liberă: S-au făcut auzite voci care spun că se cunoaşte foarte bine proiectul lui Igor Dodon, că ar fi proiectul Moscovei, Igor Dodon ar spune stop Uniunii Europene, mergem în URSS sau mai nou, în Uniunea Eurasiatică.

Igor Dodon: „La noi se caută des, pentru a găsi care sunt implicările în politicul intern din partea partenerilor externi. Cred că degeaba se caută şi în acest caz, am auzit diferite voci, că ba suntem proiectul Moscovei, ba suntem proiectul Bruxelles ş.a.m.d. eu cred că ar fi bine să se liniştească spiritele la această etapă. Republica Moldova este un stat independent, avem interese politice şi economice atît la Est, cît şi la Vest, trebuie să putem să tragem foloase atît din amplasarea geografică, cît şi din conjunctura poate fi destul de favorabilă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Mîine în cadrul Legislativului poate fi luată o decizie referitor la stabilirea datei alegerii şefului statului?

Igor Dodon: „Eu cred că întrebarea trebuie să o acordaţi celor care au majoritatea în Parlament. Noi suntem gata şi am venit şi cu iniţiative anterioare de a vota data alegerii preşedintelui însă trebuie să fie conştientizat faptul că nu avem prea mult timp. Evident că la această etapă nu este fixat de Constituţie care ar fi termenul limită, însă ar fi bine cît se poate de rapid, într-o săptămînă, două, trei să avem claritate, să spunem oamenilor foarte clar încotro mergem, sau alegem preşedintele sau mergem în anticipate. Prea mult incertitudinea asta nu poate dura.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, lucru ştiut, dacă fracţiunea PCRM nu este în Parlament şi dacă PL părăseşte sala, data alegerii şefului statului nu poate fi stabilită.

Igor Dodon: „Eu cred că ar fi mult mai înţelept din partea celor din PCRM să vină în Parlament şi să participe la numirea datei alegerii preşedintelui. Şi cred că lucrul acesta ar fi logic, cu toate că ar fi foarte dificil pentru ei, că ei deja singuri s-au exclus din procesul de negocieri şi singuri sunt într-o situaţie din care nu au nici o ieşire. De fapt, pentru ei va fi foarte dificil să revină în Parlament chiar şi după ce va fi ales preşedintele, pentru că ei au declarat clar că Parlamentul este în afara legii. În cazul acesta chiar dacă va fi ales preşedintele, chiar nu înţeleg cum vor ieşi din această situaţie dificilă. Noi acum cît se poate de rapid trebuie să numim data alegerii preşedintelui, pentru a calma puţin spiritele în societate şi pentru a da dovadă de responsabilitate politică. Trebuie în regim de urgenţă să încercăm să depistăm o candidatura potrivită şi lucrul acesta este posibil dacă ar fi dorinţă. Însă din ceea ce vedem noi în ultimul timp nu prea se doreşte acest lucru, cel puţin de cei din Partidul Liberal. Din ce considerente, sau ei fac jocul comuniştilor, vedem că liderul PCRM-ului spune că unicul politician consecvent este Ghimpu. Se vede o legătură între aceste extreme, o colaborare între extrema de stîngă şi extrema de dreaptă. Sau care ar fi alte temeiuri că domnul Ghimpu este categoric împotriva numirii datei alegerii preşedintelui, cred că aici trebuie să vedem care este problema.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, admiteţi identificarea unei alte candidaturi, în afară de cele care se discută astăzi?

Igor Dodon: „Eu nu pot să spun dacă va fi sau nu căutată altă candidatură, pentru că la această etapă noi nu suntem implicaţi în acest proces. În acest proces sunt implicaţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi ei trebuie să se determine ce fac mai departe, sau depistează o candidatură împreună care are susţinerea a 58 de deputaţi şi o spun public şi în acest caz noi suntem gata să o examinăm, un lucru important, ceea ce nu înseamnă votarea automată.”

Europa Liberă: Unii spun că dacă ar putea PL să accepte candidatura doamnei Bacalu, ar putea grupul Dodon să nu accepte, să nu voteze.

Igor Dodon: „Haideţi să nu facem speculaţii la acest capitol, revin, sau să depisteze o candidatură în comun, care are susţinerea a 58 de mandate, sau să declare public că nu mai există Alianța pentru Integrare Europeană şi atunci vedem în ce format începem discuţiile pentru a găsi o soluţie.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu spune că dvs., sfătuit de alţi sfetnici din exterior, aţi pune la cale marginalizarea lui sau excluderea din cadrul AIE de la guvernare.

Igor Dodon: „Domnul Ghimpu are fobii pentru că dumnealui înţelege bine că probabil este pentru ultima dată cînd dumnealui a fost la guvernare cu acest mandat şi înţelege foarte bine că această şansă poate nu o va mai avea pe viitor. Pentru că în caz dacă vor fi alegeri anticipate, 99 la sută că Ghimpu şi PL-ul nu va fi la guvernare, vor fi alte coaliţii şi de aici apar diferite fobii la domnul Ghimpu. Încerca să-l învinuiască ba pe Dodon, foarte straniu, în ultimul timp aţi văzut că el învinuieşte mai mult socialiştii decît comuniştii, comuniştii îi sunt convenabili.”

Europa Liberă: Dar el aşa şi a spus cu text deschis că socialiştii sunt mai periculoşi ca comuniştii.

Igor Dodon: „Socialiştii pentru liberali sunt mult, mult mai periculoşi şi el lucrul acesta îl înţelege destul de bine.”
XS
SM
MD
LG