Linkuri accesibilitate

Cu microfonul Europei Libere pe străzile Chişinăului.


Cum vineri se împlinesc 20 de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru, Radio Europa Libera a vrut să afle dacă tinerii moldoveni ştiu ceva despre acest moment al istoriei recente. Alla Ceapai a intrebat mai multi tineri, la întimplare , pe străzile capitalei moldovene:

„Foarte multe nu cunosc pentru că atunci, în 1992 aveam doar 6 ani şi probabil mă interesa mai mult cum o să arate gheozdanul meu de şcoală decît conflictul transnistrean. Dar ceea ce am citit şi ceea ce mi-au spus părinţii a fost un război în care multă lume şi-a pierdut viaţa, mulţi oameni au rămas fără case, familii îndurerate.”

„Personal nu pot să spun concret. Eu atunci abia m-am născut. Ştiu doar din spusele părinţilor, la şcoală nu prea s-a predat această temă.”

Europa Liberă: Dar ce ştii din spusele părinţilor, buneilor despre acest conflict?

„Că a fost un conflict între partea acesta a Nistrului şi cealaltă, s-a luptat pentru teritoriul acesta Pridnestrovie.”

Europa Liberă: Ce ştii despre conflictul de la Nistru?

„În genere nu ştiu nimic, sincer ”

Europa Liberă: Dar pe tine, fiind tînăr, te interesează acestă problemă?

„Cum să vă spun, aşa şi aşa. Problemele noastre sunt ale noastre, dar ceea ce se întîmplă pe malul celălalt al Nistrului nu ne deranjează atît de mult. ”

Europa Liberă: Război între cine şi cine a fost?

„Între ai noştri şi ai noştri. Doar că ei au fost ajutaţi de armata rusă.”

„Multe probleme, oamenii au fost trataţi foarte urît.”

„A fost o luptă politică, au fost interese. A fost pe nedrept . au luptat fraţi între fraţi.”

„Au fost implicaţi oameni care nu trebuia să fie implicaţi, fraţi, care trăiau dincolo de Nistru. Războiul a fost început de unele forţe cu interese geopolitice. Însă, el a fost oprit tot de aceşti fraţi care au fost implicaţi în acest război. Foarte mult sper că mai mult nu o să se repete şi în curînd să se soluţioneze problema transnistreană.”

Europa Liberă: Cum poate ea să fie soluţionată?

„Totuşi la nivel internaţional pentru că este o încălcare a suveranităţii uni stat, este o încălcare în flagrant.”

„Nu cred că poate fi soluţionată, deoarece nu se doreşte acest lucru din partea Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Astăzi se finalizează negocierile de la Dublin în formatul 5+2. Cu ce crezi că se vor întoarce autorităţile?

„Cu ceea cu ce s-au întors şi pînă acum, cu nimic.”

„Nu va fi nici o soluţionare acum la moment, poate mai tîrziu.”

„Din punctul meu de vedere formatul 5+2 multe foloase nu aduce. Mă gîndesc că odată cu schimbarea puterii în regiunea separatistă, probabil se va începe o comunicare mai bună şi mai eficientă. Şi ar fi bine ca părţile implicate, aşa-numiţii negociatori şi lideri să renunţe la interesele politice, personale şi financiare şi atunci poate s-ar găsi şi armonie în conflictul transnistrean.”
XS
SM
MD
LG