Linkuri accesibilitate

Mult aşteptatul Mărţişor


Mărţişoare
Mărţişoare

După o iarnă cu mult ger şi negocieri politice interminabile, oamenii spun că aşteaptă cu sufletul la gură primăvara.


Cine preferă mărţişoarele probabil că s-a aflat deja printre cumpărătorii care s-au tot agitat pe străzile Chişinăului toată ziua. Printre ei şi Diana Răileanu:

De cîteva zile centrul capitalei a îmbrăcat haine în alb-roş, metaforic vorbind, datorită târgului improvizat de mărţişoare – simbolul primăverii. Majoritatea comercianţilor, o parte dintre ei chiar meşteri populari, îmi spun că au pregătite podoabele de cîteva luni:

„Cu nepotul le-am făcut, cu Sănduţu. Am tăiat hârtia asta albă şi am pus acuşorul de siguranţă şi cu capsatorul am capsat şi dorim ca cei care îl vor cumpăra să fie fericiţi.”

Europa Liberă: Cît costă un mărţişor?

„3 lei.. e ieftin, dar mai scump nu se vinde.”

Europa Liberă: Ce simbolizează mărţişorul?

„Dragoste, primăvară, iubire, sănătate, voie bună, omenie. Eu, de pildă, mă stărui să le am pe toate.”

Cîţiva meşteri populari pe care i-am întâlnit mi s-au plâns că mărţişorii aşa numiţi, de import, le fac concurenţă celor moldoveneşti.

„Noi, cu mâinile noastre le facem şi nu se prea întreabă. Se întreabă aceşti veniţi, care nu sunt ale noastre.”

Europa Liberă: „De unde veniţi?”

„Din Sireţi”

Europa Liberă: „De la Străşeni, de cîte zile deja veniţi şi vindeţi mărţişoare?”

„De joia trecută.”

Europa Liberă: „Vă place să le faceţi sau?”

„Cam de sărăcie, că pensia e mititică, am 500 de lei şi moşneagul nu lucrează, e bolnav şi mai am un băiat pe capul meu. Sunt nevoită să împletesc, să vin aici, să îmi iau măcar un sac de făină, să am ce mânca până voi ieşi la lucru.”

An de an, de 1 martie, moldovenii obişnuiesc să-şi dăruiască unul altuia mărţişoare pe care promit să le poarte în piept până la finele lunii. După o iarnă grea, umbrită de ger şi negocieri politice şi încercări eşuate de alegere a şefului statului, oamenii îmi spun că aşteptau cu sufletul la gura primăvara şi sărbătoarea mărţişorului:

„E o veselie pentru femei, pentru copii, e foarte frumos.”

Europa Liberă: Aţi aşteptat-o?

„Foarte mult.”

Europa Liberă: Dar nealegerea şefului statului, negocierile politicie, îi mâhnesc pe oameni?

„Foarte tare ne mâhnesc. Nu se poate aşa să facă. Trebuie odată şi odată să se înţeleagă să trăim şi noi cum se cade, cît se poate de întins rîzîna? Să ne lase şi pe noi să mâncăm mai ieftin şi mai bine.”

„E sărbătoare pentru soţie, pentru fiică...”

Europa Liberă: Căutaţi mărţişoare?

„Da, îi alegem pe cei mai originali, mai frumoşi.”

Europa Liberă: Sărbătoarea, primăvara, îi face pe moldoveni să uite de nevoi?

„Trebuie de uitat că şi aşa avem prea multe pe capul nostru. Ar trebui să lucreze cît mai corect prin parlamentul nostru. Comuniştii vor vin, vor nu vin. Asta ce mai este? Nici într-o ţară nu mai este aşa ca în Moldova.”

Europa Liberă: Noroc de astfel de sărbători?

„Păi numai asta îi mai scapă şi pe dânşii, şi pe noi.”

În târgul din centrul capitalei cu greu rezişti în faţa frumuseţii mărţişoarelor. Aşa că am să mă întorc la mătuşa din Sireţi, unde am ochit cîteva mărţişoare croşetate, altele din ceramică pentru părinţi, colegi şi toţi dragii inimii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG