Linkuri accesibilitate

Retragerea de la Minsk a ambasadorilor statelor UE


Personalul părăsește biroul Delegației UE de la Minsk
Personalul părăsește biroul Delegației UE de la Minsk

Carl Bildt: „Arderea podurilor de către Lukashenka acum va avea consecințe negative pe viitor”


Uniunea Europeană a anunțat astăzi că toate cele 27 de țări membre își retrag ambasadorii din Republica Belarus într-un acut schimb de replici diplomatice. Este răspunsul solidar al europenilor la cererea primită de ambasadorul polonez și emisarul european să părăsească Minskul în urma noilor sancțiuni europene față de regimul Lukashenka.

Guvernul de la Minsk a cerut marți ambasadorului Poloniei și șefului delegației Comisiei Europene să părăsească Republica Belarus și și-a rechemat de la Varșovia și Bruxelles proprii ambasadori ca răspuns la extinderea sancțiunilor.

Minskul a reacționat prompt, imediat ce miniștrii europeni de externe aprobaseră înghețări de conturi și interdicții de viză pentru încă 21 de oficiali beloruși, între care 19 magistrați și doi șefi ai poliției. Ei au fost adăugați unei liste cuprinzând deja 210 demnitari sancționați în semn de protest față de persecutarea opoziției anti-Lukashenka.

Minskul acuză la rândul său Uniunea Europeană de o „politică neabătută a presiunilor fățișe” în loc de dialog „bazat pe respectul reciproc”. Purtătorul de cuvânt al ministerului belorus de externe, Andrey Savinykh a spus că „indivizii care și-au adus contribuția - șeful delegației Comisiei Europene în Belarus și ambasadorul Poloniei - au fost invitați să se întoarcă în capitalele lor ca să transmită mesajul că sancțiunile și presiunile sunt inacceptabile. Dacă acestea continuă, vom lua și alte măsuri ca să ne apărăm interesele”.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt a spus că este un semn al disperării lui Alyaksandr Lukashenka într-un moment în care economia belorusă lipsită de investiții și ajutoare internaționale s-ar afla în pragul colapsului. Bildt a spus că liderul belorus a încercat în fel și chip să manipuleze Uniunea Europeană până acum, iar faptul că recurge la presiuni denotă că poziția sa ar slăbi. „Arderea podurilor de către Lukashenka acum va avea consecințe negative pe viitor”, a mai spus Bildt.

Ministrul de externe German, Guido Westerwelle a folosit cuvinte aspre pentru a descrie regimul Lukashenka. „Este ultima dictatură și ultimul dictator din Europa. Nu ne vom lăsa intimidați de asemenea acțiuni împotriva unei instituții europene sau țări membre”.

Astăzi, șefa politicii externe europene, Catherine Ashton a anunțat că toate țările Uniunii Europene își vor rechema solidar ambasadorii de la Minsk. Neîntârziat, ministerul belorus de externe a acuzat Uniunea Europeană de escaladarea tensiunilor și „intimidare tactică”.

Explicând politica față de Belarus, comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele declara marți că ceea ce se întâmplă acum abate atenția de la prioritatea numărul 1. În cuvintele lui Fuele, prioritatea principală este eliberarea tuturor prizonierilor politici urmată apoi de relansarea contactelor cu Minskul în beneficiul cetățenilor beloruși.

Sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană vizează măsurile împotriva opoziției luate de regimul belorus după alegerile prezidențiale controversate din decembrie 2010. Peste 700 de oameni, inclusiv câțiva contracandidați au fost arestați în urma protestelor ample față de realegerea lui Lukashenka.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG