Linkuri accesibilitate

Povestea fluidizării traficului


Ordinea ar trebui instaurată pretutindeni, nu numai pe străzile luate în primire de poliţie.


Intenţia edililor de a face locuri de parcare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, intenţie despre care am vorbit ieri, face parte dintr-un megaproiect de fluidizare a traficului în capitală, dacă înţeleg eu bine. Astăzi o să mă refer la un alt element-cheie pe care mizează edilii în încercarea lor de a degaja circulaţia rutieră.

Vasăzică, pe fiecare stradă principală vor fi prezenţi cîte doi poliţişti care vor fluidiza traficul, care îi vor sancţiona pe şoferii parcaţi neregulamentar. Prezenţa poliţiştilor pe şoselele capitalei e văzută ca o soluţie sigură.

Aici s-ar impune cîteva precizări, ca şi în cazul PMAN-ului pe post de parcare. În Chişinău ambuteiajele sînt deja un fapt evident, iar cu timpul ar putea deveni o mare problemă. Prin urmare, nişte poliţişti pe şosele nu ar fi parcă de prisos, mai ales acolo unde lipsesc semafoarele şi unde şoferii, uitînd de regulile de circulaţie, se înghesuie să le ia faţa altor driveri.

Însă dorita fluidizare ar trebui să înceapă cu punerea la punct a unor lucuri simple. Statisticile arată că unele accidente au loc chiar pe trecerile de pietoni. Şi nu e vorba doar de neatenţia şoferilor. Multe zebre abia pot fi desluşite, vopseaua lor e abia sesizabilă. Văd deseori pe strada Sarmizegetusa maşini parţial parcate pe zebră. Păi, de ce nu ar ignora-o şoferul dacă ea abia se vede?

Nu ar strica să se vadă dacă indicatoarele nu sînt astupate de crengile copacilor şi dacă, în timpul nopţii, există nişte felinare care să scoată la iveală zebrele.

La intersecţiile fără semafoare, unde regula priorităţii nu e prea respectată, prezenţa poliţiştilor ar fi benefică. Cum însă nu e limpede cîte străzi vor fi patrulate de poliţie, impactul e greu acum de estimat. Ordinea ar trebui instaurată pretutindeni, nu numai pe străzile luate în primire de poliţie.

Apoi, poliţiştii ar trebui nu doar să le fluture din bastoane şoferilor şi să amendeze şoferii parcaţi aiurea. Ar trebui sancţionaţi şi unii pietoni care nu ţin cont de nimic şi de poliţie inclusiv.

În condiţiile Moldovei însă ar fi poate şi mai bună instalarea unor camere de luat vederi deasupra unor şosele care să înregistreze imparţial orice abatere, iar amenda să vină ulterior inevitabil. Aşa se obişnuieşte în unele ţări şi asta îi face pe şoferi responsabili. Poate că edilii ar trebui să se gîndească şi la asta.
XS
SM
MD
LG