Linkuri accesibilitate

NATO şi îndepărtarea deşeurilor chimice rămase în Moldova din perioada sovietică


Pericolul e departe de a fi înlăturat în totalitate.

„Pesticide” este denumirea populară pentru deşeurile chimice moştenite din perioada sovietică, când erau folosite pe larg în agricultură. Timp de 8 ani, cu banii obţinuţi, în parte, în cadrul unor programe ale Alianţei Nord-Atlantice, au fost descoperite şi transportate în locuri mai sigure pesticide de pe cam o treime din teritoriul Republicii Moldova. Tot organizaţia euro-atlantică a promis vara trecută un suport financiar consistent pentru transportarea peste hotare a unei părţi din deşeurile periculoase, cam 2 mii tone, pentru a fi distruse în incineratoare speciale. Dar în Republica Moldova mai rămân mii de tone, 4 doar la depozitul de la Cişmicioi, pentru care nu au fost încă găsiţi banii necesari. Altele au fost omise la inventariere şi acum creează probleme satelor rămase pe dinafară.

„Mi-i frică pentru oamenii care se folosesc de apa potabilă din preajmă - 138 de gospodării, grădiniţa, şcoală şi un centru de vârstnici. ”

Ludmila Ceaglic pe care tocmai aţi auzit-o este primar în comuna Calfa din Anenii Noi. Aflu de la ea că este la al cincilea mandat, dar abia nu demult a aflat despre depozitul privatizat de un localnic pe timpul împroprietării. Sunt acolo vreo 5 tone de pesticide, atât cât să ajungă să polueze tot satul, spune primarul:

„Nu ştiam. Dacă nu ne sesizau vecinii că simt un miros neplăcut, n-am fi ştiut nici acum. De doi ani bat pe la toate uşile şi nimeni nu ne ajută. Am pierdut orice speranţă.”

Potrivit Ministerului Agriculturii, în situaţia comunei Calfa se află alte câteva localităţi, cu stocuri de peste câteva zeci de tone. O responsabilă de la acest minister, Veronica Tertea, spune că de vină pentru această omitere ar fi autorităţile locale:

„În anul 2004 a fost efectuată prima inventariere. Şi, uitaţi-vă, în 2012 mai sunt 25 de tone descoperite suplimentar. Eu cred că este un dezastru. Responsabile sunt autorităţile locale.”

Mariana Grama de la Ministerul Apărării, responsabilă de proiectul de evacuare a pesticidelor, explică însă existenţa unor stocuri neluate la evidenţă prin concursul unor împrejurări nefavorabile, nu neapărat admise de primării. Ce şanse există ca sate precum Calfa să fie incluse în lista celor care vor fi vizate, am întrebat-o totuşi pe Marian Grama:

„La ziua de astăzi, nu poate fi vorba despre alte localităţi decât cele identificate anterior. Pentru că acordul este semnat deja şi nu există nici o rezervă pentru cei ce nu au descoperit la timp aceste pesticide.”

Când a început cu doi ani în urmă să bată pe la uşile instanţelor pentru a-şi salva sătenii de poluanţii periculoşi, Ludmila Ceaglic avea siguranţa că va reuşi. Acum, însă, după mai multe refuzuri, dar şi câteva audieri la procuratură sub bănuiala de neglijenţă de serviciu, primarul a lăsat mâinile în jos:

„Nu mai ştiu ce să fac. Ne-au promis în această primăvară să ne ajute, dar nu mai sunt speranţe.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG