Linkuri accesibilitate

Cine e Teodor Meleşcanu, noul şef al Serviciului de Informații Externe din România


Un om tipic de sistem, Teodor Meleşcanu a intrat în dimplomația românească acum 46 de ani.


Din 1966 încoace, Teodor Meleşcanu a urcat toate ierahiile şi a fost ministru de externe intre 1992 si 1996, din partea post-comunistilor. S-a rupt, insa de acestia, si-a facut propria formatiune impreuna cu alti politicieni proveniti din elitele economico-diplomatice ale regimului comunist, cu care s-a integrat in Partidul National Liberal.

A avut la inceputul anilor 1990 poziții nationaliste atunci cind s-a negociat tratatul bilateral cu Ungaria, dar a stiut sa-si controleze pozitiile atunci cind a iesit dincolo de granite. S-ar putea spune ca este un nationalist luminat sau un patriot cum le place celor din serviciile secrete sa-si spuna. In perioada cind Romania negocia aderarea la NATO, iar Aliatii insistau ca tara sa renunte la armata obligatorie in favoarea soldatilor profesionisti circula o anecdota care scoate in evidenta talentul diplomatic al dlui Melescanu. Asadar pe vremea cind era ministru de externe, a participat impreuna cu alti omologi ai sai din NATO la o intilnire unde pentru a justifica reticenta romanilor la o armata profesionista a dat explicatia clasica „la mine in sat cine nu facea armata nu era barbat”. Ministrii occidentali cu care era la masa s-au uitat insa insistent la oficialul roman sa vada daca mai are si alte argumente si atunci Teodor Melescanu percepind ridicolul situatiei, ar fi replicat „stiti satul meu e foarte mic si destul de izolat”.

Noul şef al spionajului romănesc, Teodor Meleşcanu a avut sansa ca, din 2007 pina in 2008, sa fie ministru al apararii, la trei ani dupa ce armata romaneasca a devenit una profesionista. Din 1996 este senator de Prahova, fiind sustinut consecvent de cunoscutul petrolist, devenit patron al trustului Adevarul, Dinu Patriciu.

Parlamentul de la Bucureşti a validat nominalizarea lui Teodor Meleşcanu in fruntea Serviciului de Informatii Externe cu 238 de voturi „pentru” si unul impotriva in conditiile in care liberalii si socialistii si-au continuat greva. Presedintele Traian Basescu a decis aproape de la inceputul mandatului sau sa dea Opozitiei conducerea principalelor servicii de informatii: astfel in fruntea Serviciului Roman de Informatii se afla un socialist, iar la virful spionajului a fost Mihai Razvan Ungureanu, tot din partea liberalilor, iar acum dupa ce acesta din urmă a devenit premier, in fotoliul sau se instaleaza Teodor Melescanu. Numirea sa in aceasta functie complicata a fost criticata de colegii sai din Opozitie, care l-au asigurat ca va avea un mandat scurt, pornind de la ideea ca alegerile generale din luna noiembrie vor fi pierdute de actuala putere.

Politigraf

XS
SM
MD
LG