Linkuri accesibilitate

Esența acordului de liber schimb Uniunea Europeană - Republica Moldova


Interviu cu comisarul european al comerțului Karel De Gucht.

Înainte de vizita de astăzi la Chișinău, comisarul european al comerțului, Karel De Gucht a acordat un interviu Europei Libere în care a explicat esența liberalizării comerțului propusă de Uniunea Europeană. Dincolo de liberalizare, Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv presupune că țările semnatare își vor armoniza practica și legislația la cele europene, i-a spus De Gucht corespondentului Europei Libere Rikard Jozwiak, în interviul prezentat în rezumat de Alexandru Eftode.

Uniunea Europeană dorește să înceapă negocierile propriu-zise cu Moldova la mijlocul lunii viitoare, și după câteva zile cu Georgia. Karel De Gucht vizitează săptămâna aceasta ambele țări. În interviul acordat Europei Libere el a spus că, în ambele cazuri, negocierile au fost bine pregătite în prealabil și vor dura mai puțin decât cele cu Ucraina, care s-au prelungit timp de patru ani.

Comisarul european a spus că negocierile au fost pregătite minuțios și în cazul Moldovei, și în cazul Georgiei. Fără a numi un termen exact, el a spus că se vor încheia „într-o perioadă rezonabilă” și mai repede decât în cazul Ucrainei.

După aproape patru ani de negocieri, Ucraina ar fi dorit semnarea acordului privind liberalizarea comerțului la sfârșitul anului trecut împreună cu Acordul de Asociere. Dar semnarea a fost amânată din cauza cazului Timoșenco, lidera opoziției ucrainene condamnată la șapte ani și jumătate de închisoare pentru presupuse abuzuri pe când conducea guvernul. Oficiali europeni consideră că procesul este motivat politic și au sugerat că așteptă de la Ucraina să demonstreze că respectă drepturile omului și principiile democratice.

Chiar și fără cazul Timoșenco, Ucraina nu a încheiat definitiv trei capitolele de negociere: accesul la piața serviciilor europene, denumirile de origine protejată ale produselor ucrainene și cotele de export a grânelor ucrainene în țările Uniunii Europene.

În interviul cu Europa Liberă, comisarul Karel De Gucht a subliniat că liberalizarea comerțului este negociată de Uniunea Europeană cu țările Parteneriatului Estic în cadrul negocierilor mai largi asupra Acordurilor de Asociere.

„Noțiunea de comerț ”aprofundat și comprehensiv” înseamnă că, în afara acordului de comerț liber țările semnatare își ajustează legislația la cea a Uniunii Europene. Dacă nu facem acest lucru, singură liberalizarea comerțului nu își produce efectul în deplinătate”.


Karel De Gucht a dat ca exemplu sectorul produselor lactate moldovene, spunând că Moldova ar putea exporta numeroase asemenea produse, dar este împiedicată astăzi de faptul că acestea nu corespund standardelor fitosanitare europene. „Dacă aceste norme legislative se schimbă în Moldova, produsele fabricate pentru piața locală vor putea fi automat exportate și pe piața europeană”.

Comisarul european pentru comerț mai spune că liberalizarea va înlătura multe din barierele democratice care mai există astăzi, va mări schimburile comerciale deja aflate în creștere și va ajuta la dezvoltarea economică a țărilor semnatare din vecinătatea estică a Uniunii Europene.

Dar ce categorii de mărfuri anticipează Uniunea Europeană că vor fi importate din Moldova uitându-se la spectrul produselor moldovene?

„Moldova va fi un exportator mare de produse agricole în Uniunea Europeană. De asemenea, sectorul industrial moldovean s-a bucurat de un flux sporit de investiții în ultima vreme și, desigur, o parte a produselor industriale vor avea ca destinație piața europeană. Este de competența Moldovei să aleagă produsele pe care vrea să le exporte și să ghideze industria și producătorii de servicii către zonele pentru care există cerere pe piața europeană.”


„Ceea ce vrem să exportăm la rândul nostru sunt produse de înaltă calitate, dar desigur și produse agricole de nișă”, continuă Karel De Gucht.

Vor putea însă produsele moldovene să-și facă mai mult loc pe o piață competitivă ca cea a Uniunii Europene?

Comisarul european pentru comerț spune că este și cea mai bună piață posibilă pentru produsele agricole, pentru că Uniunea Europeană importă mare parte a consumului. „Va depinde de Moldova dacă vrea să exporte, dar în Uniunea Europeană va găsi piața pe care o caută”, a asigurat Karel De Gucht în interviul cu Europa Liberă, înaintea începerii negocierilor cu Moldova pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG