Linkuri accesibilitate

UDMR amenință că va ieşi din guvernul de la Bucureşti


Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este formațiunea care poate forța căderea guvernului.

UDMR are 7 la sută din fotoliile parlamentare. Vicepremierul Marko Bela, numit din partea maghiarilor, care are in subordine inclusiv ministerul educatiei a amenintat ca renunta la functia executiva si ca UDMR ar putea pleca de la guvernare daca la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures nu se va infiinta o sectie in limba maghiara, asa cum prevede legea.

Asa numita „problema maghiara” este cultivata in Romania nu doar de nationalistii de ocazie, ci mai ales de partidele politice si de elitele intelectuale din mediul universitar din Transilvania. Politicienii s-au opus mereu drepturilor de care ar trebui sa beneficieze maghiarii ardeleni si chiar atunci cind anumite legi le dau satisfactie, punerea lor in aplicare este impiedicata pe toate palierele de putere. Astfel Legea Administratiei Publice prevede placute bilingve, posibilitatea formularii plingerilor si dreptul la justitie in limba materna in localitatile unde numarul maghiarilor este mai mare 25 la suta. Este vorba in special de judetele Mures unde 50 la suta din locuitori sint maghiari, de Harghita si Covasna, unde maghiarii, cu peste 70 la suta din populatie sint majoritari. Aceasta lege este de peste zece ani boicotata de functionarii de origine romana.

În Transilvania aproape 19 la suta dintre locuitori sint maghiari si potrivit legii educatiei au dreptul la invatamint in limba materna la toate nivelele, inclusiv universitar in institutiile multiculturale cum e Univesitatea Babes Bolyai din Cluj sau Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures. Toate aceste inlesniri au fost negociate in parlament de UDMR, care este o formatiune balama participanta la toate guvernarile de la Bucuresti din 1996 incoace. Acum liderii maghiari cer aplicarea legii si in cazul Univesitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures: cel mai simplu ar fi ca Senatul Universitatii sa aprobe infiintarea sectiei de limba maghiara, numai ca profesorii romani se opun din rasputeri, asa ca singura solutie ar fi o hotarire de guvern.

Maghiarii par, asadar, hotariti sa provoace o criza de guvern in Romania daca guvernul nu va decide in favoarea infintarii sectiei maghiare de la UMF Targu Mures, cu atit mai mult cu cit pentru UDMR ar fi mai avantajos sa nu fie la guvernare inainte de alegerile de la sfirsitul anului.
XS
SM
MD
LG