Linkuri accesibilitate

Liberalii au părăsit plenul Parlamentului...


Partidul Liberal a spus astăzi că nu este gata să promită sprijin potențialilor candidați la șefia statului Veronica Bacalu și Ion Ababii. Cei doi au fost nominalizați de partenerii de coaliție ai liberalilor, PLDM și PD. Dar liberalii spun că sunt presați să aleagă între o persoană pe care nu o cunosc, Bacalu, angajată a Fondului Monetar Internațional la Washington și un candidat indecis, adică Ababii, rectorul universității de medicină, care a anunțat între timp că se retrage. Divergențele între partenerii de guvernare au dus la suspendarea dezbaterilor astăzi în Parlament. Relatează Liliana Barbăroșie.

Explicând astăzi, după suspendarea şedinţei Parlamentului, poziţia partidului său, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus că PL nu-şi poate da acordul ca rectorul universităţii de medicină, Ion Ababii, să devină şef de stat în condiţiile în care acesta a făcut parte anterior dintr-un guvern comunist. Unde mai pui că Ababii nu pare prea încântat de perspectiva de a ocupa acest fotoliu, spune Mihai Ghimpu, un argument contestat însă imediat de colegii săi de coaliţie.

Referitor la cea de-a doua candidatură, şefa de misiune la Fondul Monetar Internaţional, Veronica Bacalu, Mihai Ghimpu spune că nu o cunoaşte, prin urmare ar fi ca şi cum ai vota pentru „mâţa din sac”:

„Noi am înţeles că acesta este jocul. Se înaintează domnul Ababii, cunoscând că nu corespunde criteriilor noastre, ca noi să spunem nu. A doua oară se vine cu doamna Bacalu, pe care noi nu o cunoaştem. Să ne dăm votul pentru un preşedinte pe care noi nu l-am văzut măcar o dată. Cine se mărită cu un bărbat pe care nu l-a văzut măcar o dată în viaţă. Poate doar dacă ştie că e milionar… Era bine dacă aceşti doi colegi de alianţă, împreună cu Dodon, identificau un cadidat agreat şi de noi. Aşa trebuiau să facă.”

Liberalii au părăsit plenul parlamentului în momentul în care speaker-ul Marian Lupu încerca să supună votului o nouă dată pentru alegerea preşedintelui. Marian Lupu a convocat imediat o conferinţă de presă:

„Am început să cred că toată această tactică este o simplă tragere din timp. Aşteptăm de la colegii noştri răspunsul cu privire la doamna Bacalu. Nu acceptăm să începem examinarea candidaţilor de la zero. Candidaţii nu sunt cârpe de şters picioarele. Dacă într-o perioadă scurtă de timp văd că procesul nu avansează, îmi rezerv dreptul să mă adresez Curţii Constituţionale.”

Marian Lupu spune că procesul nu poate fi întins decât până la 15 martie. Dacă nu va fi posibil până la acea dată, atunci nu va fi posibil deloc, ameninţă democratul. O poziţie împărtăşită şi de liberal-democraţi, aşa cum rezultă clar din declaraţia făcută tot la parlament de premierul Vlad Filat:

„Dna Bacalu este candidatul nostru, al PD şi PLDM, susţinut şi de socialişti. Asupra altor candidaturi nu vom discuta. Criteriile sunt întrunite. Considerăm că dna Bacalu are calităţile necesare pentru a fi un bun preşedinte. Aşteptăm răspunsul PL.”

Tensiunile pe marginea candidaturilor pentru şefia statului au scos la iveală astăzi şi alte divergenţe între parteneri, legate de alte funcţii. Deşi Mihai Ghimpu neagă că ar avea vreo pretenţie, cum ar fi cea de a ocupa fotoliul de prim-vicepreşedinte dacă la cea de preşedinte a parlamentului nu mai poate spera, liderul democraţilor a lăsat astăzi clar de înţeles că speculaţiile din presă nu ar fi cu totul lipsite de temei.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG