Linkuri accesibilitate

Prognoză avertisment dată României de CE


Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei estimată pentru acest an la 1,6%.


Comisia Europeana a revizuit in scadere cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei de la 2,1 la 1,6%, după ce ieri avertizase Ungaria că s-ar putea să îi întrerupă finanţările din fondurile de dezvoltare din cauza deficitului prea mare bugetar pe care il are. La Budapesta, premierul Viktor Orban a respins criticile Bruxelles-ului considerîndu-le „nefondate”. Despre situaţia de la Bucureşti relatează Sabina Fati.

Comisia Europeana avertizeaza Romania ca economia tarii va avea de suferit in acest an din mai multe motive, in primul rind pentru ca exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, care este si principala piata de desfacere pentru produsele romanesti. Executivul Uniunii Europene adauga pe lista de neplacerilor care ar putea accentua criza economica autohtona nivelul scazut al increderii investitorilor si incetinirea economiei globale
Comisia Europeana a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea anterioara de 2,1% facuta asta toamna. Pronosticul prea putin optimist este dat de turbulentele de pe pietele financiare si de criza zonei euro. In acelasi timp, insa, Produsul Intern Brut al Romaniei din 2011 a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea mare a exporturilor catre statele euro, iar in semestrul al doilea de o recolta agricola foarte buna. Dar prognoza Comisiei Europene atrage atentia ca in 2012 Romania nu va mai beneficia de contributii atit de substantiale pentru cresterea economica
Bruxelles-ul considera ca principalul motor de crestere economica al Romaniei va fi anul acesta cererea interna, desi in raportul dat publicitatii de Comisia Europeana se precizeaza ca populatia tarii va continua sa treaca printr-o perioada grea in primele luni ale lui 2012.

Comisia Europeana mizeaza in acest an pe scaderea somajului in Romania si pe o inflatie mai redusa, care sa sprijine consumul din sectorul privat, iar prognoza de crestere economica pentru 2012 este insotita de riscuri si incertitudini. Spre deosebire de Ungaria, riscurile pentru Romania par totusi mai mici, desi cifrele arata mai bine la Budapesta decit la Bucuresti. Totusi Comisia Europeana a luat decizia fara precedent de a sanctiona Ungaria pentru deficitul bugetar prea mare prin blocarea unor ajutoare de circa jumatate de milliard de euro din fondurile de coeziune. Este vorba despre bani destinati celor mai saraci membri ai Uniunii Europene pentru proiecte de infrastructura. In perioada 2007-2013 Ungariei i s-au alocat 8,6 miliarde de euro din aceste fonduri, iar Romaniei doar 6,6.
Sanctiunea Ungariei este un semnal si pentru Romania, desi Comsia Europeana nu sanctioneaza Ungaria din cauza deficitului bugetar, fiindca in acest moment aproape toate statele Uniunii Europene au deficite excedentare, care depasesc pragul de 3% din PIB. Romania, care a avut anul trecut un deficit de 4,4 la suta nu a fost luata in colimator, in schimb Ungaria cu 3,5 la suta a fost sanctionata fiindca a aplicat masuri exceptionale, fara de care ar fi avut un deficit de peste 6 la suta.

Spre deosebire de Romania care a apelat la FMI imediat ce a derapat, Ungaria a incercat sa se descurce singura nationalizind fonduri de pensii de peste 10 miliarde de euro, bani pe care i-a folosit pentru reducerea datoriei, si a suprataxat sectoarele energetic, de telecomunicatii si financiar pentru a umple gaurile goale din buget.
Intotdeauna in istorie Ungaria a stat mai bine decit Romania, acum este pentru prima data cind Bucurestiul ar putea cu multa prudenta si imaginatie sa o ia inaintea Budapestei.
XS
SM
MD
LG