Linkuri accesibilitate

Se limpezesc apele în alegerea președintelui?


Interviu cu liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu.


Medicul Ion Ababii şi economista Veronica Bacalu care lucrează în prezent la Fondul Monetar Internaţional sunt cele două candidaturi pe care liberal-democratii şi democratii le-au anunţat ieri, ca fiind cele agreate şi cele care ar putea întruni toate voturile necesare pentru ca, dupa aproape 3 ani, Moldova să aibă, în sfîrşit un preşedinte – sau o preşedintă – şi sa iasă din criza politica în care se află. Mesaje pentru soluţionarea cît mai rapidă a problemei preşedintelui Moldovei au venit în ultimele luni, repetat si apăsat,si dinspre Bruxelles si dinspre Washington. Valentina Ursu a stat de vorbă cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu al carui partid va urma sa decida astazi daca accepta vreuna din candidaturi şi pe care anume.

Mihai Ghimpu: „Important că discuţiile au început. Merge spre alegerea preşedintelui. Sînt deja două candidaturi. PLDM şi PD au convenit asupra a două candidaturi. Clar că aici se vede cu ochiul liber că o candidatură e de la PLDM, alta de la PD.”

Europa Liberă: Deşi şi dl Lupu, şi dl Filat au lăsat să se înţeleagă că totuşi ar fi candidaturi comune.

Mihai Ghimpu: „Păi da, dar eu n-am văzut lista PLDM, dar ceea ce am văzut eu a PD-ului şi reieşind din presă unii candidaţi au figurat în ambele liste. Aşa că aici e clar. Comune da. Dar înţelegerea e că unul la unu. Corect e să fie dus la bun sfîrşit cum am spus noi.”

Europa Liberă: Să fie identificată doar o singură persoană.

Mihai Ghimpu:
„Da, o singură candidatură. Dar mai mult nu pot să vă spun nimic, fiindcă deseară vom convoca Biroul permanent al partidului, vom discuta şi vom anunţa poziţia Partidului Liberal.”

Europa Liberă: Dvoastră aţi insistat pe ideea să fie identificat numele potenţialului candidat ca după asta să stabiliţi în legislativ data alegerii şefului statului. Acum credeţi că se poate de numit data alegerii preşedintelui?

Mihai Ghimpu:
„Nu, cred că nu. Candidatul încă nu este. Haideţi să pătrundem în ce-a spus neafiliatul. Neafiliatul a spus că-s bune aceste două candidaturi, vom analiza şi una din ele va fi susţinută. Asta nu înseamnă că care n-ar fi din aceste două candidaturi va fi susţinută de Dodon. Încă asta nu înseamnă. Înseamnă că una. Şi eu bănuiesc pe care o va susţine Dodon.”

Europa Liberă: Dar cea care va fi susţinută de grupul Dodon va fi susţinută sau nu de fracţiunea PL?

Mihai Ghimpu:
„În primul rînd, din două să rămînă una. Apoi noi vom lua o decizie nu în dependenţă de cum vor deputaţii neafiliaţi, ci în dependenţă de criteriile anunţate de Partidul Liberal, cunoscute şi de colegii din Alianţă, şi de societate. ”

Europa Liberă: PL-ul pe care ar accepta-o?

Mihai Ghimpu:
„Vom discuta, cum am zis, la Biroul permanent al Partidului.”

Europa Liberă: Dacă aceste trei componente iau o decizie comună asupra unui candidat, PL-ul e pus în faţa faptului împlinit. Da sau ba.

Mihai Ghimpu:
„Aşa este. Sigur că noi vom spune da sau ba. Şi este foarte important, pentru că noi am cedat funcţia de speaker pe toată durata mandatului actualului Parlament. Am renunţat şi la înaintarea candidatului şi atunci cum... Am deviat de la Acord, am făcut încă un pas spre menţinerea Alianţei şi cursului european şi nu poate fi pur şi simplu votul cu ochii închişi. Noi avem politica noastră, a partidului şi a electoratului nostru care a votat. Lumea e deprinsă să ceară de la preşedinte şi crede că toate relele şi bunele vin de la preşedinte. Şi eu nu aş vrea să luăm o decizie prin care să purtăm noi răspundere , dar de fapt au hotărît alţii.

Europa Liberă: Una dintre aceste două candidaturi ar putea fi un mijlocitor înţelept care să facă pace în societate?

Mihai Ghimpu:
„Pe un candidat îl cunosc, pe altul nu-l cunosc defel. Chiar am depus efort să-mi amintesc, oricum am înţeles că a devenit viceguvernator în 1996, eu am fost deputat pînă în 1998, dar nu-mi amintesc. Şi nu pot să spun nimic absolut. Unul e cunoscut şi altul e necunoscut şi să spun care din ei e mai pacifist sau statalist... Despre unul nu ştiu nici măcar cum posedă limba. E greu, nu e atît de simplu cum cred unii că putem lua noi, liberalii, o decizie aşa simplistă.Dar sîntem obligaţi să luăm şi o vom lua”.

Europa Liberă: Tot dvs, cei din Partidul Liberal, aţi spus că o candidatură care are tangenţe cu trecutul comunist nu ar putea fi acceptată. D-ul Ababii, lucru ştiut, a făcut parte din cabinetul de miniştri pe timpul guvernării comuniste.

Mihai Ghimpu:
„Da, este problema aceasta. A făcut parte, dar nu a fost membru de partid. De aia trebuie să discutăm la birou şi să luăm o decizie. Totuşi, cred că mai întîi trebuie să se decidă cine e din aceste două candidaturi şi apoi noi să ne spunem punctul de vedere. Dar o să mai discutăm, o să vedem. Acum nu pot să spun nici ba, nici da.”

Europa Liberă: Dl Lupu a zis că preşedintele trebuie să fie ales pînă la 15 martie. Va avea Moldova şef de stat?

Mihai Ghimpu:
„Poate fi ales şi mai devreme de 15 martie. Dar nu trebuie să ne grăbim cu data. Încă două-trei zile şi eu cred că va fi hotărît cine e candidatul la preşedenţie, dacă cu adevărat doresc ei. Noi nu umblăm cu motănaşii. Noi cu adevărat dorim să fie ales preşedintele. Dar să analizăm, să cîntărim totul. Să avem un preşedinte care să contribuie la cursul firesc pe care ni l-au încredinţat nouă alegătorii. Majoritatea cetăţenilor a ales cursul european. Aici e important să nu-i dezamăgim, dar pe lîngă cursul european sînt atîtea probleme pe care trebuie să le rezolvăm: corupţia, economia subterană, reformele pe care nu le-am făcut pînă acum şi, de aceea, e important cine va fi preşedinte. Va fi unul care va pune umărul să rezolvăm problemele sau va veni unul care ne va pune piedici? Fiecare din noi poartă responsabilitate. Eu cred totuşi că preşedintele va fi ales în ceea ce ţine de votul PL. În rest, fiecare va răspunde după ce va ieşi din cabina de vot”.

Europa Liberă: Candidatul oricum ar trebui să vină şi să discute cu d-voastră.

Mihai Ghimpu: „
Da, asta e obligatoriu. Şi aici este o problemă. Cum să te pronunţi, dacă nu ai avut discuţii. Noi avem nişte întrebări. Noi trebuie să ne întîlnim. Dar e şi aici o problemă. Unul e pe loc, altul e la Washington. Îl chemăm şi îl respingem şi atunci pentru ce l-ai chemat? Nu trebuie să ne grăbim cu data. Vedeţi, tot ce discutăm acuma confirmă că noi, liberalii, am avut o poziţie corectă. Candidatul şi apoi data. Este candidatul, în cinci minute am votat data.Care-i problema?”

Europa Liberă: Una din aceste două candidaturi ar putea să fie sprijinită şi de fracţiunea comunistă?

Mihai Ghimpu:
„Comuniştii nu sprijină pe nimeni. Chiar şi candidatul lor n-o să-l înregistreze, pe d-l Talmaci. Pentru că ei vor alegeri anticipate. Nu vedeţi că umblă... Te miri de un partid care a avut un preşedinte în două mandate. ”

Europa Liberă: D-le Ghimpu, dar totuşi alegerea preşedintelui potoleşte spiritele pe moment?

Mihai Ghimpu:
„Orice ar spune ei, că nu recunosc, ei în sufletul lor ştiu foarte bine că nu e uzurpare a puterii, şi în cazul în care e ales preşedintele totul e constituţional şi legal. Şi o să se potolească. Ei acuma mizează pe faptul că noi nu vom putea alege preşedintele. Dar eu cred că noi le vom demonstra că sîntem capabili în unele probleme-cheie, ce ţin de viitorul nostru, să lăsăm la o parte ambiţiile şi să alegem preşedintele. Şi atunci o să înţeleagă că Alianţa ştie cînd să se certe şi cînd să se unească.”

Europa Liberă: Veţi insista să păstraţi componenţa actualului cabinet de miniştri? Pentru că se vorbeşte mult despre nevoia remanierilor...

Mihai Ghimpu:
„Dacă va fi nevoie, eu nu sînt împotrivă să schimbăm pe cineva. Dar prin argumente şi discutate în Consiliul Alianţei, aşa cum prevede acordul. Noi nu avem un guvern al lui Filat, Ghimpu sau Lupu. Este guvernul Alianţei. Şi dacă unul dintre noi are argumente, indiferent al cui este ministrul, nici o problemă, chiar dacă e al nostru. Se poate întîmpla să fie aşa. Dar cred că e mai bine să ne abţinem de la declaraţii. Mai ales cînd avem o problemă atît de importantă - alegerea preşedintelui. De aceea, mai bine discutăm între noi. Sînt argumente? Bună ziua! Şi am rezolvat. Pentru că nimeni dintre noi nu e cointeresat să menţină un ministru care ne trage în jos. El trage în jos partidul care l-a înaintat, în primul rînd. Şi apoi Alianţa, nu? Trebuie să mergem pe altă cale. Dovezi, probe, decizii. Aşa ar fi cel mai corect.”
XS
SM
MD
LG