Linkuri accesibilitate

România: crimele comunismului nu sunt prescriptibile


Termenul de prescrie a crimelor petrecute in decembrie 1989 este iunie 2012.

În România parlamentul a aprobat astăzi cu voturile coaliției de guvernământ o lege care spune că crimele comunismului nu sunt prescriptibile, adică nu se șterg cu timpul. Detalii are Sabina Fati.


Primul presedinte al României post-comuniste, Ion Iliescu va fi primul afectat de aceasta modificare a legii, fiindcă artizanul Revolutiei din 1989 care a dus la caderea regimului Ceausescu este si principalul responsabil al celor peste 1000 de morti, impuscati sub comanda sa dupa fuga dictatorului. Dosarul Revolutiei Romane care nu a reusit sa scoata la iveala ce s-a intimplat atunci si cine sint vinovatii este deocamdata inchis, dar anchetele pot fi reluate, daca modificarea Codului Penal, prin care infractiunile de omor nu mai pot fi prescrise, va fi votat de Camera Deputatilor. Principalul argument al noii legi porneste de la faptul ca in toate statele din zona euroatlantica, mai putin Romania si Bulgaria, exista prevederi prin care omorul nu se prescrie niciodata.

Termenul de prescrie a crimelor petrecute in decembrie 1989 este iunie 2012. Noua lege da posibilitatea Parchetului sa reia anchetele din perioada revolutiei si mineriadelor, iar fostul presedinte Ion Iliescu ar putea deveni inculpat. Opozitia s-a opus in comisiile de specialitate cit a putut acestei modificari care il afecteaza pe presedintele onorific al socialistilor si probabil ca ar fi gasit o modalitate sa blocheze si votul in plen, daca ar fi putut. Numai ca socialistii si liebralii romani au intrat in greva parlamentara pe termen nelimitat, iar Puterea de la Bucuresti se grabeste sa profite cit mai mult de aceasta situatie si sa voteze cit mai multe legi din propriul program.

In camapania electorala presedintele Traian Basescu a vorbit nu doar despre coruptia din tabara adversa ci si despre implicarea lui Ion Iliescu in crimele produse la revolutia din decembrie 1989, iar la inceputul acestei saptamini, seful statului roman a trimis o scrisoare Parlamentului in care cerea sa voteze aceasta modificare a Codului Penal prin care crimele sa devina imprescriptibile. De asemenea Curtea Europeana a Drepturilor Omului intr-o decizie din vara trecuta a condamnat Romania pentru tergiversarea cercetarilor in Dosarul Revolutiei. Elena Vlase, mama unui tinar care a murit la Brasov in decembrie 1989 a obtinut condamnarea justitiei din Romania din cauza ca nici dupa 20 de ani nu i-a identificat si condamnat pe cei care se fac vinovati de moartea baiatului ei. „Dreptul romanilor de a afla adevarul despre Revolutie nu este prescriptibil”, se arata in decizia CEDO, care justifica modificarea legii prin care ar mai putea fi condamnati fie si simbolic cei care sint responsabili de crimele petrecute in urma cu 22 de ani, cum este si liderul socialist Ion Iliescu in virsta de 82 de ani.
XS
SM
MD
LG