Linkuri accesibilitate

România: FMI spune că nu a venit încă momentul creşterii salariilor şi pensiilor...


...în timp ce puterea de la Bucureşti urmareste exact acest lucru.

În România, noul govern de centru-dreapta al premierului Mihai Răzvan Ungureanu a solicitat o noua vizită a Fondului Monetar Internaţional, în actualul climat de nesiguranţă financiară europeană. Detalii de la Sabina Fati.

Noul premier al Romaniei, Mihai Râzvan Ungureanu se intilneste cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene nu doar din curtoazie, asa cum a declarat deja, ci si pentru a-si incerca marja de manevra in acest an care se anunta extrem de complicat din punct de vedere economic.

Ungureanu a primit acest mandat scurt de pregatire a alegerilor locale din iunie si generale din noiembrie cu misiunea de a face un lifting reusit imaginii puterii, dar si cu obligatia de a tine in friu eventualele derapaje. Intilnirea cu liderii troicii (UE, Banca Mondiala si FMI) care a finantat Romania cu 20 de miliarde de euro in ultimii doi ani ar putea determina, chiar daca nu pe loc, modificari in programul convenit cu FMI. Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania a spus la evaluarea care a avut loc luna trecuta ca deocamdata cresterea economica este insuficienta pentru a imbunatatii standardul de viata al romanilor. Altfel spus Fondul crede ca nu a venit inca momentul cresterii salariilor si pensiilor, în timp ce puterea de la Bucuresti urmareste exact acest lucru.

Presedintele Traian Basescu i-a trasat de altfel sarcina noului premier inca de la nominalizarea sa, ca trebuie sa gaseasca solutii pentru a reface nivelul de trai al populatiei. Intimplator sau nu, saptamina trecuta premierul Ungureanu a explicat ca Romania are la dispozitie doua surse importante pentru cresterea veniturilor bugetare si a produsului intern brut: accesarea si gestionarea eficienta a fondurilor europene si combaterea evaziunii fiscale. Cum o parte a fondurilor europene tocmai au fost intrerupte, probabil ca seful guvernului de la Bucuresti isi pune mai multe sperante in diminuarea economiei netaxate, asa numita economie gri, pentru care a facut si unele calculele. Pentru inceput premierul roman i-a cerut Garzii Financiare ca in termen de 60 de zile sa verse la bugetul de stat cel putin 1,5 la suta din Produsul Intern Brut, bani care ar urma sa fie recuperati din evaziunea cu alcool si produse vegetale. Daca guvernul roman va putea intr-adevar stringe acesti bani eliminind o parte din alcoolul contrafacut sau produs ilegal, atunci primul ministru poate veni in fata reprezentantilor FMI cu cererea de marire a salariilor si pensiilor, justificind ca are si bani pentru acoperirea acestor cresteri.

Intilnirile de azi si miine sint insa doar de tatonare, premierul Mihai Razvan Ungureanu are, la fel ca toti oficialii romani, harta vulnerabilitatilor economice, pe care poate sa o exploateze acum in folosul bugetarilor ale caror salarii au scazut in 2010 cu 25 la suta. Fondul Monetar International ar putea fi de acord cu aceasta solutie, dar numai dupa ce vede ca raziile Garzii Financiare au umplut pusculita guvernului.

Doar 33 la suta din Produsul Intern Brut inseamna venituri, adica sub media europeana de 40 la suta. Daca premierul roman, impreuna cu institutiile de verificare si control reusesc sa schimbe aceasta balanta, atunci guvernul va putea fi din nou generos, chiar inainte de inceperea campaniei electorale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG