Linkuri accesibilitate

Investitorii din Est pătrund în UE prin Bulgaria


Fostul ministru bulgar de externe Solomon Passy (dr.) îl conduce în Trabantul său vechi de 25 de ani pe fostul secretar geneal NATO Jaap de Hoop Scheffer, după convorbirile aute la Sofia în mai 2004
Fostul ministru bulgar de externe Solomon Passy (dr.) îl conduce în Trabantul său vechi de 25 de ani pe fostul secretar geneal NATO Jaap de Hoop Scheffer, după convorbirile aute la Sofia în mai 2004

Spre deosebire de alte țări din Uniunea Europeană, în Bulgaria o parte relativ mare din investițiile străine provin din țări în afara Uniunii.



Lista este condusă de Rusia cu investiții evaluate la aproximativ 2 miliarde de euro. Este vorbă de cea mai mare rafinărie din Balcani – „Neftochim-Lukoil”, de rețeaua de benzinării „Lukoil”, proiectele în sectorul gazelor și energiei nucleare dar și miile de apartamente de vancanța pe litoralul Mării Negre și în stațiunile de munte. Nu de mult primul ministru Vladimir Putin a anunțat că proiectul „Southstream” va putea demara în 2012 ci nu în 2013. Opoziția de dreapta a avertizat că în acest mod Gazpromul va încerca să neutralizeze prevederile pachetului energetic nr.3 al Uniunii care intră în vigoare în martie 2013.

După Rusia, China a pus zilele trecute piciorul în Bulgaria intrând în concurență directă cu producătorii europeni de automobile. În prezența primului ministru Boiko Borisov la Loveci a fost inaugurată prima uzină europeană a companiei „Great Wall Motors”. La proiect participă compania bulgară „Litex Motors” al omului de afaceri Grișa Gancev. Investiția chineză este supusă legilor Uniunii Europene.

Pînă la finele anului vor fi asamblate 2 000 de autoturisme de oraș de tipul „Voleex C10”. În 2013 gama de producție va fi extinsă cu 2 modele - SUV-ul „Hover H-5” și pickup-ul „Steed”, urmând ca în 2014 în două schimburi să fie produse 50.000 de autoturisme destinate țărilor europene. Cel mai ieftin dintre cele trei modele va costa sub 6.500 euro, pick-up-ul – 13 500 iar SUV-ul – aproximativ 16.000 de euro, a scris presa de la Sofia. Dacă vânzările vor merge bine, investiția chineză va ajunge la 300 de milioane euro.

Fundația uzinei din cartierul Bahovița al orașului a fost pusă cu 3 ani în urmă de premierul socialist de atunci Serghei Stanișev. Guvernul bulgar a acordat condiții speciale investitorului chinez.

În anii 70 la Loveci au fost asamblate autoturisme sovietice „Moskvici”, a căror producție a fost oprită în 1990.
XS
SM
MD
LG