Linkuri accesibilitate

Un reportaj despre solidaritate în vremuri grele


Claudia Mâță: „Mulţumesc la toată lumea şi la Europa Liberă. N-am cuvinte să mulţumesc la toată lumea.”

O bunică are grijă de nepotii ei, tripleți, pe care părinţii i-au abandonat. Bunica nu vrea să-i dea în grija statului şi trăieşte de pe o zi pe alta. Radio Europa Liberă a difuzat acum două săptămâni un reportaj despre această familie, a cărei poveste nu este unică în Moldova, din păcate. Reportajul, realizat de Valentina Ursu, a fost postat şi pe Facebook. Oamenii l-au citit şi au decis să sară în ajutor: au adunat bani şi i-au cumpărat bunicii o văcuță, pe care Valentina Ursu a dus-o luni acestei familii necăjite. Un reportaj despre solidaritate în vremuri grele.


Europa Liberă: Ştiţi de ce am venit?

„Iaca ne-aţi adus o văcuţă. Plâng de bucurie, că am dat peste nişte oameni, care se îndură de aceşti trei copilaşi, care au mare nevoie de ajutor.”

Europa Liberă: Primiţi vaca în gospodărie, ce nume îi puneţi?

-„Am să-i pun Albinuţa. Vă mulţumesc frumos.”

Europa Liberă: Hai să mergem în casă la Dumneavoastră, totuşi să mai vedem încă o dată îngeraşii.

*

Andreea
Andreea
Europa Liberă: În timp ce mii de femei se roagă arzător cerului să rămână însărcinate, altele îşi leapădă pruncii ca pe nişte câini de pripas. S-a întâmplat aici, la Baraboi, Donduşeni, unde o femeie de aproape 40 de ani şi-a lăsat tripleţii de numai două săptămâni în grija mamei soacre, în grija bunicuţei, Claudia Mâţă.

Claudia Mâţă:
„Corect, aşa. Tare mi-s dragi, că i-am crescut de la două săptămâni, că n-are cine. Dumnezeu aşa mi-a dat o putere. Îngeraşii îşi duc acum o nouă viaţă.”

Adrian
Adrian
Europa Liberă: Îi răsfăţaţi acum pe Andreia, pe Andrei, şi pe Adrian. Aceştia sunt nepoţeii Dumneavoastră.

Claudia Mâţă:
„Da, da.”

Europa Liberă: Adică bunica crede că mama copiilor care i-a abandonat, a vrut să-i lase în familia socrilor în ideea că rămân pe mâni bune.

Claudia Mâţă:
„Da, rămân cu stăpân. Ce a zis, că dacă îi las aici, ei au să trăiască, o să fie stăpâniţi, o să fie îngrijiţi, dar dacă îi ia cu dânsa, ea n-o să-i îngrijească.”

Andrei
Andrei
Europa Liberă: Tatiana Zubatâi este numele celei care a dat viaţă acestor bebeluşi. Ea nu pare să aibă urmă de regret.

Claudia Mâţă:
„Nu, n-are.”

Europa Liberă: Nu-i pasă de soarta lor?

Claudia Mâţă:
„Nu, nu-i pasă.”

Europa Liberă: Acum dacă ar veni la Dumneavoastră ce i-aţi spune?

Claudia Mâţă:
„I-aş spune, că ea nu i-a cătat pe copiii ei aşa, cum i-a cătat lumea asta a avut grijă şi le-a adus şi hăinuţe, şi de mâncare şi la urmă le-a adus şi văcuţă.”

Europa Liberă: Aţi avea reproşuri faţă de ea?

Claudia Mâţă:
„Mă doare sufletul că ea pe mine nu mă ascultă. Că eu i-am spus: Tanea nu te duce nicăieri de lângă copii. Ea nu vrea. Ea aşa e deprinsă ca să trăiască viaţa pentru dânsa. N-are inimă de mamă. Şi doamnei Viorica Ionisie tot aş vrea să-i mulţumesc şi sănătate, ea este asistent social.”

Europa Liberă: Cea care a fost complicele nostru. În grija ei a fost să caute această văcuţă şi să venim împreună în familia, în gospodăria Dumneavoastră.

Claudia Mâță
Claudia Mâță
Claudia Mâţă: „Eu tare-i mulţumesc, e o femeie tare înţelegătoare, e o femeie cu o inimă mare.”

Europa Liberă: Ea este omul care ar putea şi ar trebui s-o priveze de drepturile părinteşti pe mama acestor îngeraşi.

Claudia Mâţă:
„Eu gândesc că da.”

Viorica Ionisie: „Dacă ea a abandonat cinci copii, încă trei copii sunt daţi în casă de copii de tip familial la un preot din Sângerei. Deci avea numai o fetiţă la moment de nouă ani când venea la Baraboi la şcoală. Avem probleme cu abandonul şcolar. Deci, era o problemă şi m-am gândit: dacă ea i-a abandonat pe aceştia cinci, ăştia trei iaca vă închipuiţi în ce situaţie. Iată, a plecat şi copii rămaşi singuri cu bunica.”

Europa Liberă: În privinţa mamii ar trebui intentat un proces de judecată.

Viorica Ionisie
Viorica Ionisie
Viorica Ionisie: „Da, proces de judecată. Dar ea deja e privată din drepturile a trei copii.”

Claudia Mâţă: „Chiar dacă ar veni şi ar vrea să fie lângă copii, poate chiar şi cu feciorul meu, dacă ar zice că el vrea să trăiască şi să crească copiii, eu n-am să zic că nu. Dar din suflet eu n-o pot scoate şi n-o pot ierta.”

Europa Liberă: În doar două săptămâni, de când am fost aici la Dumneavoastră, de la difuzarea acestei istorii de familii de aici din satul Baraboi, Donduşeni, mai multe persoane au întins o mână de ajutor. Din contribuţiile adunate de la ei, Europa Liberă a cumpărat această văcuţă, care a ajuns în gospodăria Dumneavoastră. Văcuţă, care să dea lapte pentru aceste trei sufleţele nevinovate.

Claudia Mâţă:
„Personal nu-i cunosc, le mulţumesc şi mă rog la Domnul şi să aprindem câte o lumânărică de sănătatea lor şi să-i poarte Dumnezeu cu sănătate. Dumnezeu să-i scoată de la greutăţi, să aibă bucurie în familie, succese să aibă peste tot locul. Mulţumesc la toată lumea şi la Europa Liberă. N-am cuvinte să mulţumesc la toată lumea, care mi-a ajutat cu copilaşii. Mi-am asumat o răspundere, pot să spun că e o răspundere mare. Ca să cresc eu trei copii la vârsta de 52 de ani e o greutate.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu
Europa Liberă: Aţi fost conştientă de acest risc, de această responsabilitate?

Claudia Mâţă:
„Oh, n-am fost chiar aşa conştientă, dar totuşi m-am gândit că ei sunt mititei şi când i-au adus de la roddom şi i-am văzut, şi i-am aşezat de rând şi mă uitam la dânşii şi mi-am închipuit că ei sunt nişte îngeraşi, ei nu ştiu ce-i aşteaptă în viaţă. Şi ei nu ştiu, s-au născut, dar s-au născut la mare greutate. Fără de noroc ei s-au născut. Dar vreau aşa să-i mulţumesc Domnului că i-a dat pe lume şi sunt sănătoşi, în primul rând că-s sănătoşi. Au o energie care mă bucură şi mă încurajează, energia lor. Că fără energia lor eu chiar nici n-aş mai putea.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG