Linkuri accesibilitate

„Perioada comunistă trebuie delegitimată din cauza numărului imens de victime şi acte criminale.”


Pastorul Joachim Gauck a fost desemnat candidat la şefia statului german.


Pastorul lutheran anti-comunist din fosta Republică Democrată Germană Joachim Gauck a fost desemnat la funcția de preşedinte al Germaniei de către toate partidele din Parlamentul de la Berlin, în afară de partidului stângi, Die Linke. Fostul preşedinte german Christian Wulff a demisonat săptămăna trecută, după ce procuratura landului Saxonia Inferioară a cerut ridicarea imunității sale pentru a putea fi anchetat penal, fiind bănuit de corupţie.

Pastorul Joachim Gauck este cunoscut pentru activitatea sa de dizident şi militant pentru respectarea drepturilor omului în fosta RDG.

După reunificarea Germaniei, a condus ani de zile Institutul pentru Studierea Arhivelor fostei securităţi est-germane STASI, care a ajuns să fie cunoscut în lumea întreagă drept „Institutul Gauck”.

Când Joachim Gauck avea 11, tatăl său a fost arestat de STASI şi trimis în Siberia. Peste ani, autoritățile comuniste est-germanie nu i-au permis lui Gauck să devină jurnalist pentru că nu facea parte din Komsomolul din RDG. În dosarul său de la STASI era calificat drept „un anticomunist incorigibil”.

Iată ce declarat Joachim Gauck pentru serviciul georgian al Europei Libere într-un interviu realizat în 2007:

„Perioada comunistă trebuie delegitimată nu numai din cauza numărului imens de victime şi acte criminale, dar şi pentru că în întregul imperiu sovietic, politica modernă a fost trasă înapoi.”

Comentatorul britanic Edward Lucas, expert pentru probleme central- şi est-europene al săptămînalului The Economist crede că desemnarea domnului Gauck pentru şefia statului german e o bună ocazie de a întări unitatea germană dar şi pentru îmbănătățirea relaţiilor dintre Germania şi ţările din fostul bloc comunist:

„Cel mai bine va fi pentru relaţiile inter-germane, între Vest şi Estul fost comunist. La conducerea Germaniei reunite se vor afla doi oameni care vin din Est – atât preşedintele cît şi actualul cancelar Angela Merkel, care s-a născut în Vest, dar a crescut şi a trăit in est. Asta are o importantă valoare simbolică şi psihologică. Cred ca va fi bine şi pentru relaţiile cu Polonia, Cehia, Slovacia, pentru ca Gauck înţelege prin ce au trecut aceste ţări în perioada comunista.

Ce crede pastorul Joachim Gauck că ar trebui să facă noul preşedinte al Germaniei?

„Sarcina mea este să fiu cât se poate de aproape de popor şi să îmi asum responsabilitatea faţă de toți cei care trăiesc în această ţară, şi nu numai la nivel politic. Vreau să îi fac pe oameni să împartă această responsabilitate, astfel ca ei să nu mai fie în viața publică simpli vizitatori sau doar observatori critici.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG