Linkuri accesibilitate

Afganistanul și programa „apolitică” de studii


Firma ministerului afgan al educației
Firma ministerului afgan al educației

Un manual de istorie fără ultimii 40 de ani.

Într-o țară cronic instabilă cum este Afganistanul, manualele de istorie contemporană sunt o problemă. Oficialii de la Kabul spun că au găsit o soluție de a evita transformarea sălilor de clasă în noi câmpuri de bătălie între elevi: ignorând, pur și simplu, ultimele patru decenii. Relatarea corespondentului Europei Libere Frud Bezhan este sintetizată de Mircea Țicudean.

În noul an școlar, care începe în Afganistan la primăvară, vor fi distribuite noi manuale de istorie din care lipsesc invazia sovietică, devastatorul război civil, regimul extremist al Talibanilor, invazia internațională condusă de Statele Unite, din 2001, ca și prezența continuă a trupelor străine.

Oficialii afgani spun că noul manual, singurul aprobat de guvern, face parte dintr-o nouă programă de studii „apolitică”.

Mohammad Asef Nang, viceministrul afgan al educației, speră ca noile manuale, care vor fi tipărite în India și Pakistan, să ajute la crearea unei identități naționale, mai ales în rândul tinerilor.

„Istoria ar trebui să construiască și să vindece o generație, nu s-o distrugă”, spune oficialul afgan, insistând că episoadele istorice care provoacă în continuare rivalitate și dușmănie nu au ce căuta în manuale.

„Paginile goale sunt mai bune decât cele pline de ură”, spune Nang.

Inițiativa guvernului nu se bucură însă de sprijin public.

Criticii ei spun că are ca scop protejarea războinicilor locali și a șefilor de miliții care ocupă posturi de răspundere în structurile actuale ale puterii.

Alții acuză pe față ministerul învățământului că se eschivează de datoriile educaționale.

Parlamentara afgană Elay Ershad spune că țara trebuie să-și asume trecutul și să învețe din trecut, altfel va fi condamnată să repete greșelile.

„Copiii și tinerii trebuie să cunoască tot adevărul istoric”, spune Ershad, acuzând ministerul educației că vrea să manipuleze conștiințe.

De aceeași părere sunt numeroși profesori.

Un profesor afgan care s-a prezentat doar Abdullah spune că documentarea trecutului este un lucru „pozitiv” și că generațiile viitoare, când vor studia istoria, trebuie să știe cine s-a pus în slujba țării și cine a trădat-o.

În ultimele patru decenii, sistemul de învățământ din Afganistan a trecut prin schimbări frecvente și dramatice, copiind evoluția puterii politice.

În timpul ocupației sovietice din anii 1980 se foloseau manuale care promovau comunismul - dar în țară circulau și cărți sponzorizate de Statele Unite, care sprijineau rezistența anti-sovietică. Iar în vremea cât s-au aflat la putere Talibanii, manualele propăvăduiau jihad-ul, războiul sfânt musulman.

În ultimii ani, oficialii afgani au ajuns la concluzia că singurul model de manual pe care se poate întemeia ceva nou și acceptabil datează din anii 1970, dinaintea abolirii monarhiei - numai că acela, firește, este incomplet. Aceiași oficiali se tem însă că simpla menționare într-o sală de clasă a unei personalități din istoria recentă poate declanșa încăierări între elevi - așa că singura soluție li se pare, cel puțin pe moment, ignorarea totală la lecțiile de istorie a ultimelor patru decenii.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG