Linkuri accesibilitate

Transnistria, cu un ochi spre Rusia şi cu altul spre Muntenegru


Muntenegru, staţiunea de lux Sveti Stefan, de pe malul Mării Adriatice
Muntenegru, staţiunea de lux Sveti Stefan, de pe malul Mării Adriatice

Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, propune introducerea în circulaţie paralelă cu rubla transnistreană a rublei ruseşti.


Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a acordat serviciului său de presă un interviu în care a vorbit despre paşii întreprinşi în cele 45 de zile de la intrarea sa în funcţie şi planurile de viitor. Radu Benea l-a întrebat pe jurnalistul din Tiraspol Maxim Kuzovlev prin ce se deosebeşte poziţia noii administraţii de cea a lui Igor Smirnov în privinţa soluţionării problemei transnistrene:

Maxim Kuzovlev: „În relaţiile sale externe, vectorul Transnistriei, practic, nu s-a schimbat. Evgheni Şevciuk a spus, în acest interviu, că Republica Moldova îşi are vectorul său de dezvoltare, iar noi avem o altă direcţie. Deşi, el mereu subliniază că este destul de complicat să ai vecini şi să nu te împaci cu ei. Pentru că trăim într-o lume globală şi a te izola în interiorul Transnistriei nu este posibil, este o cale spre nicăieri.”

Maxim Kuzovlev
Europa Liberă: Acest lucru înseamnă că Transnistria va pleda în continuare pentru independenţă şi apropiere de Rusia, dar va încerca să elimine şi nişte bariere între cele două maluri ale Nistrului…

Maxim Kuzovlev: „În general, intenţiile noii administraţii în raport cu Chişinăul sunt destul de binevoitoare. Ei spun că viaţa oamenilor de rând trebuie să devină mai bună, ca oamenii să se poată deplasa mai uşor, să nu aibă probleme cu actele de identitate, să existe relaţii mai bune între agenţii economici. Însă eu nu-mi amintesc, spre exemplu, ca administraţia precedentă să fi fost împotrivă la ceste lucruri. Şi ea a vorbit tot timpul despre cât de important este ca viaţa oamenilor să se schimbe în bine, şi evita în mod principial problemele politice. Actuala administraţie face acelaşi lucru. Dar, trebuie să subliniez, face asta într-un mod mult mai simpatic, mai exact şi mai plăcut pentru nişte oameni moderni, nu atât de rigid ca fosta administraţie. Totodată, eu cred că în relaţiile cu Chişinăul, actuala administraţie se va lovi de aceleaşi probleme ca şi administraţia precedentă. Altceva este cum va ieşi din această situaţie şi cum va lucra cu ţările donatoare ale Republicii Moldova şi ale Transnistriei.”

Europa Liberă: Relaţiile externe sunt adesea expresia relaţiilor economice externe. În acelaşi interviu, Evgheni Şevciuk a vorbit despre posibilitatea introducerii în liberă circulaţie în Transnistria a rublei ruseşti, în paralel cu rubla transnistreană. De ce ar fi necesară o asemenea măsură?

Maxim Kuzovlev: „Dl Şevciuk crede că această măsură va face viaţa mediului de afaceri mai activă. Şi că marele avantaj ar fi eliminarea diferenţei la cursul de schimb între rubla transnistreană şi rubla rusească pentru agenţii economici care au relaţii directe cu Federaţia Rusă. Este greu de spus dacă o asemenea măsură va fi benefică sau nu pentru Transnistria. Ea îmi aminteşte de modelul Muntenegrului. Acolo tot circulă două valute. În Muntenegru, moneda naţională este euro. Dar ţara nu este membră a zonei euro şi, prin urmare, nu are dreptul să emită moneda euro. Ea se mulţumeşte doar cu acele mijloace care sunt aduse de peste hotare, în principal, de către turişti. Deşi, în paralel, în Muntenegru circulă şi moneda naţională – dinarul. Iar până la euro, în circulaţie era marca germană. Prin ce este asemănătoare situaţia? Prin faptul că Muntenegru este o ţară mică, având o populaţie de numai 610 mii de oameni, şi, în principiu, într-o ţară atât de mică este simplu să aplici politica monetară. Apoi, în Muntenegru, banca naţională are numai funcţii de supraveghere. Nu ştiu, poate că şi statul transnistrean vrea să păşească pe aceeaşi cale? Dl Şevciuk spune că asemenea precedente există în lume, poate că el se referea la varianta Muntenegrului, sau poate că nu. Apropo de funcţiile de supraveghere a băncii. Noul şef adjunct al băncii centrale transnistrene, dna Radulova a anunţat că banca renunţă să mai urmărească să aibă câştiguri şi că această funcţie va fi transmisă băncilor comerciale şi agenţilor economici. Probabil că acest lucru se înscrie în noua politică monetară pe care încearcă să o promoveze dl Şevciuk, atunci când vorbea despre circulaţia paralelă a rublei ruse şi a celei transnistrene. Ar mai fi de spus ceva şi anume că această idee nu este în nici un fel coordonată cu banca centrală a Federaţiei Ruse. Este limpede, pentru că banca centrală transnistreană nu va putea avea dreptul că emită ruble ruseşti şi, probabil, ca şi în Muntenegru, va exercita numai funcţii de supraveghere. Asta în cazul în care, totuşi, rubla rusă va fi introdusă în circulaţie paralelă cu rubla transnistreană.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG