Linkuri accesibilitate

Preşedintele Germaniei a demisionat


Christian Wulff plecînd după declarația de demisie făcută la reședința prezidențială

Procuratura a început urmărirea penală a fostului şef de stat, creştin-democratul Christian Wulff, învinuit de trafic de influenţă.


Zvonurile că preşedintele federal Christian Wulff va demisiona astăzi s-au adeverit. La ora 11, ora locală, Christian Wulff a prezentat presei o declaraţie în care a anunţat că demisionează din funcţia supremă a statului.

Wulff a ţinut să sublinieze că a încercat să se dedice funcţiei pe care a avut-o. Germania, însă, are nevoie de un preşedinte care poate face faţă provocărilor iminente funcţiei de preşedinte. Totodată, a precizat el, persoana care ocupă acest post trebuie să se bucure de încrederea populaţiei. Cu alte cuvinte, Wulff a mărturisit indirect că a pierdut încrederea germanilor.

Ultima picătură în scandalurile legate de Wulff, izbucnite la finele anului trecut, a fost anunţul de ieri a Procuraturii că va începe urmărirea penală a preşedintelui, învinuit de trafic de influenţă. Şirul de acuzaţii contra lui Wulff a început cu obţinerea unui credit avantajos din partea unui apropiat, continuînd cu vacanţe petrecute în casele unor oameni de afaceri şi cu ameninţarea presei, culminînd în acuzaţia de trafic de infuenţă în favoarea lui David Groenewold, un finanţator de filme.

Pentru prima dată în istoria Republicii Federale se află un preşedinte în vizorul Procuraturii, fiind învinuit de săvîrşirea unei fapte penale. În pofida acestei situaţii nemaipomenite, cancelara Angela Merkel a refuzat în ultimele luni să se distanţeze de Wulff. Acesta fusese în urmă cu doi ani candidatul la funcţia de preşedinte, propus tocmai de Merkel.

Într-o declaraţie citită în faţa presei după ce Wulff şi-a anunţat demisia, Angela Merkel şi-a exprimat respectul pentru gestul preşedintelui. În continuare ea a declarat că demisia este o dovadă pentru vigoarea şi vitalitatea statului de drept. Totodată, ea anunţat că sîmbătă vor începe consultări cu partidele guvernamentale, Uniunea Creştin-Democrată (CDU şi CSU-ul din Bavaria) şi Partidul Liberal (FDP) în vederea nominalizării unui nou candidat la funcţia supremă în stat. Ea a mai declarat că partidele guvernamentale se vor consulta şi cu opoziţia social-democrat/ecologistă pentru a găsi un consens în vederea nominalizării unui candidat acceptat de toată lumea.

În urmă cu doi ani, cînd a fost ales Wulff, candidatul opoziţiei fusese Joachim Gauck, primul director al Oficiului Federal pentru administrarea arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi.
Wulff este cel de-al doilea preşedinte care demisionează. Ex-preşedintele Horst Köhler a demisionat în anul 2010, motivîndu-şi decizia prin faptul că ar fi fost criticat, pe nedrept, de către presa germană.
XS
SM
MD
LG