Linkuri accesibilitate

„Atitudinea Rusiei este foarte cinică...”


Werner Schulz
Werner Schulz

Un interviu cu eurodeputatul Werner Schulz despre rezoluția Parlamentului European referitoare la politica Rusiei.


Parlamentul European cere Rusiei să-și reformeze legislația electorală și să pună capăt vânzărilor de arme către Siria. Restricționarea participării candidaților opoziției la alegerile prezidențiale de la 4 martie din Rusia subminează din nou competiția și pluralismul politic, afirmă Parlamentul European. Rezoluția solicită reformarea urgentă a legislației electorale din Rusia.

Parlamentul European îndeamnă autoritățile ruse să reformeze legile electorale, în conformitate cu standardele Consiliului Europei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru a se asigura că alegerile prezidențiale din martie sunt libere și oferă șanse egale tuturor candidaților. De asemenea, regretă decizia refuzării dreptului de participare a candidatului liberal, Grigori Yavlinski, la aceste alegeri.

Pe de alta parte, rezoluția cere ferm Rusiei să adere la consensul internațional, astfel încât să permită Consiliului de Securitate al ONU să acționeze pentru rezolvarea crizei din Siria.

Intr-un interviu cu Radio Europa Libera, vicepresedintele Delegatiei la Comisia de cooperare UE-Rusia, eurodeputatul german Werner Schulz, a explicat in detaliu care este pozitia Uniunii Europene vizavi de Rusia in acest moment.

Europa Libera: Dle Schulz, Parlamentul European a votat astazi o rezolutie despre situatia din Rusia. Au fost inaintate nu mai putin 7 proiecte de rezolutie din partea tot atator grupuri politice si s-a ajuns in cele din urma la un text comun. Pe scurt ce cereti Rusiei?

Werner Schulz:
„In primul rand sustinem in rezolutie ca alegerile pentru Duma de stat din 4 decembrie anul trecut nu au fost corecte, ceea ce face ca Duma de stat sa nu fie un organism legitim pentru ca membrii sai au fost alesi prin manipularea alegerilor. De aceea cerem organizarea de noi alegeri pentru Duma de stat in cadrul carora sa existe pluralism politic si mai multa competitie astfel incat si alte partide sa poate participa cu sanse reale.

Mai cerem ca inscrierea in cursa electorala sa fie simplificata. In alt doilea rand cerem organizarea alegerilor prezidentiale corecte. Exista indoieli cu privire la asta, pentru ca un candidat a fost exclus din cursa. Impreuna cu intreaga lume, ne indreptam atentia catre aceste alegeri pentru a vedea daca vorbim in Rusia despre o democratie suverana.”

Europa Libera: Presupun ca sunteti in contact cu autoritatile ruse. Cum isi explica Moscova pozitia cu privire la situatia din Siria?

Werner Schulz:
„In esenta Rusia se teme de actiune militara de tipul celei care a fost in Libia. Oricum, consider ca atitudinea Rusiei este foarte cinica. Eu as pune aceasta atitudine in legatura cu alegerile. Premierul Putin a invitat opozitia siriana la o masa rodunda in Rusia. O masa rotunda care ii este negata opozitiei ruse. O masa rotunda pe sub care se va face comert cu arme, pentru ca Rusia sprijina regimul al-Assad cu arme si munitie. Rusia are partea ei asadar din crimele din Siria, sprijina masacrele care se produc acolo. Rusia are o atitudine cinica si iresponsabila.”

Europa Libera: Uniunea Europeana incearca sa preseze Consiliul de Securitate ONU sa adopte o noua rezolutie „mai puternica“ de asta data. Ar putea include acesta si inarmarea opozitiei siriene?

Werner Schulz:
„Cred ca aceasta ar trebui sa fie ultima masura care s-ar putea lua, pentru ca si cealalta parte sa se poata apara de atacurile regimului Assad. Pana acolo insa mai sunt cativa pasi de facut pentru a se ajunge la un armistitiu astfel incat masacrul sa inceteze. Regimul Assad trebuie sa demisioneze. Este o chestiune de diplomatie si trebuie vazut cat de departe poate merge Rusia.”

Europa Libera: Credeti ca Rusia va fi de acord cu retragerea regimului Assad?

Werner Schulz:
„Impresia mea este ca Rusia considera ca sprijinand regimul Assad isi apara interesele in lumea araba. Are o baza miliara in Siria pe care nu doreste sa o piarda si tine mult si la parteneriatele sale cu Siria si cu Iranul. Rusia este izolata acum. In acest moment in interiorul Ligii Arabe exista o opinie foarte negativa la adresa Rusiei.”

Europa Libera: Si ce s-ar putea face?

Werner Schulz:
„Nimic altceva decat adoptarea unei rezolutii in cadrul Consiliului de Securitate ONU, pe care Rusia sa o accepte, alaturandu-se astfel tuturor celorlalte state care fac eforturi pentru incetarea crimelor impotriva poporului sirian.”
XS
SM
MD
LG