Linkuri accesibilitate

Împărțind cărți și gînduri...


Redactorii și colaboratorii Europei Libere printre studenții și profesorii de la Bălți.


După ce saptamina trecuta Radio Europa Libera a prezentat cărţile sale anuale la Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu de la Cahul, astazi, studentii de la Balti, de la Universitatea Alecu Russo, au fost gazdele Europei Libere si cartilor noastre - Jurnalul saptaminal, coordonat de Valentina Ursu si Realitatea cu amanuntul, de Iulian Ciocan, rubrica sa zilnică din programul matinal. O relatare de la Alla Ceapai.

Studenţii bălţeni prezenţi la lanarea celor două cărţi ale Europei
Libere sunt şi ascultătorii fideli ai postului nostru de radio:

- „Radio Europa Liberă a fost unicul radio din Republica Moldova care a promovat adevărul în ţară. A fost un radio care pentru prima dată mi l-a propus să-l ascult bunelul meu. Şi o prima întrebare pentru doamna Valentina Ursu ar fi: care a fost motivul să lansaţi o astfel de emisiune la postul de radio Europa Liberă, adică Jurnal Săptămînal?”


Valentina Ursu: „Ideea aparţine şefii noastre de la Praga, Oanei Serafim. Ea a venit cu această idee ca să încercăm o
radiografiere a celor ce se întîmplă în societate văzută nu neapărat de politicieni, noi am lăsat la latitudinea simplului cetăţean, de fapt noi am luat de la opincă pînă la vlădică.”

- „Acestea nu sunt doar nişte jurnale, sunt nişte memorii.”

- „La multitudinea de evenimente care se întîmplă în jurul nostru aceste jurnale îmi par mie o sinteză adecvată pentru omul contemporan foarte grăbit, grăbit.”

- „Este un act în care omul şi-a înregistrat gîndurile şi ideile şi la care poate reveni mereu.”

„Şi aş vrea să adresez o întrebare domnului Iulian Ciocan: cum de rezistaţi dumneavoastră de a da naştere în fiecare zi la careva texte. Cum vă reuşeşte, e nevoie de un dopaj careva?”

Iulian Ciocan: „Trebuie să fii mereu cu urechea ciulită şi mereu să-ţi aţinteşti un ochi înfraroşu asupra realului. Deci, oriunde ai fi, mereu trebuie să fii ca un fel de burete care absoarbe totul ce se întîmplă.”

- „Realitatea cu amănuntul a domnului Ciocan spune lucrurilor pe nume.”

Europa Liberă: Ţi-ai dori să scrii şi tu un Jurnal Săptămînal la Europa Liberă?

- „Mi-aş dori. Ar fi interesant pentru a-şi dori să văd ceea ce am scris eu ieri din perspectiva a mea de ieri.”

Şi pentru că fiecare dintre ei pot deveni autorii acestui Jurnal Săptămînal, jurnalistul de la Bălţi, Vitalie Cazacu a mărturisit din propria experienţă de a scrie aceste notiţe zilnice: „Scriind jurnalul mi-a fost dificil, pentru că ştiam că va fi citit de multă lume. Am reuşit să combin ceea ce se întîmplă cu mine personal, cu ceea ce se întîmplă în ţară, sau în oraş în perioada respectivă. Deci, a fost o experienţă foarte bună.”

Prezent la eveniment scriitorul Vladimir Beşleagă şi el printre autorii acestor jurnale: „Ştiţi ce înseană acest jurnal? E ca şi cum fiecare autor de jurnal şi-ar scrie o carte, pentru că într-o săptămînă se întîmplă toate lucrurile care pot să se întîmple într-o viaţă. Domnul Iulian Ciocan este cel mai mare duşman al tranziţiei din Moldova. El vede şi ce este la bazar, vede şi ce este în Guvern, vede şi ce e în Parlament, vede şi ce e în scara blocului.”

La această lansare au mai participat scriitorii Andrei Burac şi Emilian Galaicu Păun.
Previous Next

XS
SM
MD
LG