Linkuri accesibilitate

Consiliul municipal Chișinău funcțional - o victorie a bunului simț


Gh. Cojocaru: „Odată ce se iau decizii necesare și bune pentru prezentul și viitorul capitalei este clar că de pe urma acestor regrupări de forțe au de cîştigat toţi locuitorii municipiului”.


Regrupări de forţe politice in Consiliul municipiului Chisinau. Sunt posibile noi regrupări si in Parlament ? Un punct de vedere de la istoricul şi analistul politic de la Chisinau, Gheorghe Cojocaru într-un interviu cu Vasile Botnaru.


Gheorghe Cojocaru: „După alegerile locale din 2011, situația politică incandescentă din Parlament părea să se reproducă și în Consiliul municipal Chișinău, care o bună perioadă de timp fie că nu a putut fi convocat, fie că și-a arătat incapacitatea de a funcționa din cauza neînțelegerilor între cele două forțe politice câștigătoare: pe de o parte, primarul general al municipiului, Dorin Chirtoacă, cu consilierii din actuala formulă de guvernare, pe de alta, reprezentanții comuniștilor care au obținut o majoritate simplă în urma scrutinului”.

Europa Liberă: Dar, acum situația e alta. Am văzut cu toţii cum la grupul de consilieri democrați au aderat și câțiva dintre adepții lui Igor Dodon, cel care a fost învins în turul doi al alegerilor primarului general al municipiului de actualul primar, Dorin Chirtoacă. Era posibil să ne imaginăm așa ceva cu puțin timp în urmă?

Gheorghe Cojocaru:
„Era mai dificil să ne imaginăm așa ceva, dar, să subliniem, această regrupare de forțe s-a produs după ce Igor Dodon a părăsit fracțiunea comuniștilor. După acest gest al său, rândurile consilierilor comuniști s-au subțiat în mai multe localități și, spre surpriza liderilor PCRM, în chiar Consiliul municipal al Chișinăului. Aici, ca și în cazul instituției parlamentare, un singur vot sau două voturi, care migrează dintr-o tabără în alta, pot schimba decisiv raportul de forțe politice”.

Europa Liberă: În condiţiile în care cuvîntul „intransigenţă” este scris pe flamurile tuturor formaţiunilor politice, cine este, în cazul Chișinăului, câștigătorul principal al acestor regrupări de forțe, fie şi de proporţii mai mici?

Gheorghe Cojocaru:
„Odată ce Consiliul municipal a devenit funcțional, odată ce se iau decizii necesare și bune pentru prezentul și viitorul capitalei este clar că de pe urma acestor regrupări de forțe are de câștigat cetățeanul simplu, au de cîştigat toţi locuitorii municipiului”.

Europa Liberă: Dar, din punct de vedere politic, cine este beneficiarul?

Gheorghe Cojocaru:
„Din punct de vedere politic ar fi chiar mai puțin important, deși este limpede că tabăra democraților este cea care se întărește și să întărește din contul opoziției comuniste care în acest fel devine o minoritate și în Consiliul municipal. Ceea ce s-a întâmplat după desprinderea celor doi consilieri adepți ai socialiștilor lui Igor Dodon de la gruparea consilierilor comuniști ilustrează în fond cum o victorie poate fi transformată într-o înfrângere politică”.

Europa Liberă: Bine, dar Igor Dodon a vrut să dea totuşi de înţeles că nu este la cheremul democraţilor şi al primarului şi a trimis un grup de tineri să împroaşte cu bulgări de zăpadă în portretele liderilor Alianţei. Aş vrea să vă întreb, ce urmări ar putea avea această regrupare de forțe politice din cadrul Consiliului municipal la o scară mai mare, la scara Republicii Moldova?

Gheorghe Cojocaru:
„Toate aceste mișcări de trupe, dacă putem recurge la această expresie, se produc în situația în care actuala coaliție de guvernare este în discuții cu gruparea lui Igor Dodon pentru a găsi cele câteva voturi necesare alegerii preşedintelui Republicii Moldova. Faptul că socialiștii pun umărul la deblocarea situației din Consiliul municipal, chiar dacă aruncă cu bulgări de zăpadă în liderii actualei guvernări, acest fapt ar putea fi fi un semnal al deciziei formațiunii în frunte cu Dodon de a participa la identificarea unei soluții reale pentru alegerea șefului statului. Un semnal care va trebui decodificat și apreciat la justa lui valoare de liderii Alianței pentru Integrare Europeana. Dar ar trebui să se reţină totodată că acest semnal de disponibilitate politică de a contribui la depăşirea impasului legat de nealegerea şefului statului, nu oferă totuşi o garanţie sau o certitudine că preşedintele va fi ales cu voturile socialiştilor şi în realitate”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG