Linkuri accesibilitate

Șansele politice ale noului prim ministru („22”)


Noul guvern are nevoie și de sprijinul societății civile și al mediului privat („22”).


Saptamanalul 22 intoarce pe toate fetele sansele politice ale noului prim ministru Mihai Razvan Ungureanu. Andrei Cornea incepe prin a remarca noua prestatie de tactician politic redutabil a presedintelui Traian Basescu, care a izbutit inca o data sa intoarca in avantajul sau o situatie defavorabila. Iar aici, autorul articolului reface, pe zile, evolutiile politice din saptamana care a inceput cu demisia premierului Emil Boc si s-a incheiat cu prima vizita de lucru, in satele inzapezite, a noului prim ministru Ungureanu. Andrei Cornea nu poate sa spuna daca Basescu a scontat, cu aceasta miscare abila, si o fracturare ireversibila a aliantei opozitiei, Uniunea Social-Liberala. Din pricina timpului scurt de pana la alegeri, ii este limpede insa ca pentru echipa tanara de la Palatul Victoria e mult mai important ceea ce va parea ca face decat ceea ce va face.

Un comentariu semnat de asemenea in revista 22, de Andreea Pora, merge pe convingerea ca Partidul Social Democrat e cel care a pus in functiune o strategie redutabila. Schimbarea la fata a lui Victor Ponta, presedintele PSD, care a venit in Parlament la investirea noului cabinet si si-a exprimat practic sustinerea fata de el, spre furia partenerului sau din USL Crin Antonescu, presedintele PSD deci ar avea sfatuitori buni.

Potrivit Andreei Pora, va incerca sa captureze, in lunile care vin, agenda dreptei si parte din electoratul ei dezamagit, lasandu-l pe Crin Antonescu, cu „grobianismul si istericalele” lui. Cu acestea, si in mod cu totul paradoxal, Partidul National Liberal poate obtine la alegeri voturile stangii fanatizate de televiziunile lui Dan Voiculescu. Cu ingenioasa lui strategie, PSD se adreseaza celor speriati ca Uniunea Social-Liberala nu are solutii de guvernare, sau ca va face tabula rasa cu reforma si tot ce se leaga de ea. Una peste alta, arata acest articol, PSD obliga astfel cabinetul Ungureanu la reactie si actiune. In tabara puterii in schimb, Partidul Democrat Liberal sta mult mai prost, adica „e vraiste” si asteapta in continuare sa i se arunce colacul de salvare de pe puntea Cotroceniului.

Un alt treilea comentariu la tema din 22, semnat de Alexandru Gussi, arata ca noului guvern nu-i este suficient sprijinul politic, ci are nevoie si de cel al societatii civile si al mediului privat. Gussi mai lanseaza si ipoteza ca Mihai Razvan Ungureanu ar putea face in 2-3 luni o remaniere, pentru a iesi din postura celui care nu si-a ales singur ministrii.
XS
SM
MD
LG