Linkuri accesibilitate

Haos în instanţele judecătoreşti după decizia Curţii Constituţionale (Ziarul de Gardă)


„Cine pe cine: Voronin pe Roşca sau Roşca pe Voronin?” (Timpul)


Victor Moşneag scrie în săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” că „decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională lichidarea instanţelor economice provoacă un adevărat haos. Instanţele de drept comun amână cauzele economice, iar judecătoriile, care din 12 septembrie 2011 urmau să nu mai primească cereri de chemare în judecată, şi-au reînceput activitatea. Totodată, asemenea cereri primesc şi instanţele de drept comun, iar oamenii nu mai ştiu unde să apeleze”. Jurnalistul mai scrie că în acest moment „nici ministrul justiţiei Oleg Efrim nu poate spune clar în ce instanţă ar trebui să se adreseze oamenii care au o problemă economică”. Citându-l pe acesta, autorul mai notează că „totul depinde acum de Parlament, care urmează să examineze în regim de urgenţă un proiect de lege propus de către Ministerul Justiţiei de reorganizare a judecătoriilor specializate.

Proiectul propriu-zis, aprobat ieri de guvern, este analizat de Eugenia Pogor în „Adevărul”. Judecătoriile economice vor fi redenumite în comerciale, iar competenţele lor vor fi limitate la trei categorii de litigii: cu privire la reorganizarea persoanelor juridice, contestarea arbitrajelor comerciale şi eliberarea titlurilor de executare a hotărârilor arbitrale. Celelalte dosare vor fi examinate de instanţele de drept comun, iar Curtea de Apel Economică va fi lichidată. Experţii cataloghează reacţia rapidă a guvernanţilor drept o palmă dată puterii judecătoreşti, se mai spune in articol. Jurnalista îl citează pe Victor Munteanu, directorul Programului de drept al Fundaţiei Soros Moldova care spune că „este o acţiune anticorupţie foarte clară şi o demonstraţie de forţă din partea Guvernului”. Potrivit expertului, „esenţa acestei reforme este tocmai lichidarea Curţii de Apel Economice. Această luptă are la bază încercarea de a dizolva puterea imensă concentrată în mâinile câtorva judecători, care iau decizii finale în toate litigiile economice, cu valori pecuniare enorme”.

Editorialul lui Constantin Tănase din „Timpul” porneşte de la întrebarea „Cine pe cine: Voronin pe Roşca sau Roşca pe Voronin?”, autorul avându-i în vedere pe fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi pe fostul lider creştin-democrat, Iurie Roşca. „După ce Voronin l-a îngropat (politic) pe Roşca a venit rândul lui Roşca să-l îngroape (tot politic) pe Voronin”, conchide autorul.
XS
SM
MD
LG