Linkuri accesibilitate

Mai sunt la modă studiile superioare?


Gheorghe Popa
Gheorghe Popa

Un interviu cu rectorul Universităţii din Bălţi, Gheorghe Popa, unde joi va avea loc o nouă lansare a cărţilor Europei Libere.


Joi, adică mâine, în sala de festivităţi a Universităţii Alecu Russo din Bălţi are loc lansarea cărţilor Europei Libere: „Jurnal săptămânal”, volum coordonat de Valentina Ursu şi „Realitatea cu amănuntul”, de Iulian Ciocan. Ocazie pentru colega noastră Valentina Ursu să stea de vorbă cu rectorul Universităţii din Bălţi, Gheorghe Popa:

Gheorghe Popa: „Astăzi Universitatea de la Bălţi poate fi numită drept Universitate cu un adevărat campus universitar. Toate blocurile de studii, căminele formează acest campus. Îşi fac studiile circa şase mii de studenţi. Majoritatea sunt cei din zona de nord a republicii.”

Europa Liberă: Pregătiţi specialişti anume pentru această regiune?

Gheorghe Popa: „Nu numai pentru această regiune. Absolvenţii Universităţii noastre activează, exagerat vorbind, în toate colţurile lumii. Dar indiscutabil majoritatea activează în zona de nord. Sunt nişte timpuri confuze, aproximative şi, fireşte, un absolvent al Universităţii bălţene îl putem găsi şi în Italia, activând pe alt post, nu cel de pedagog sau cercetător.”

Europa Liberă: Universităţile pregătesc şi ele şomeri uneori?

Gheorghe Popa: „Trebuie să recunoaştem că nu numai Universitatea bălţeană pregăteşte şi şomeri. Realităţile, regulile jocului dictate de oferta pieţii, fireşte că ne impune într-un anume fel, cât ar fi de trist să recunoaştem că pregătim şi şomeri.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, totuşi, se spune că ar lipsi cadre didactice. În mediul rural, mulţi tineri specialişti refuză să meargă.

Gheorghe Popa: „Absolventul cu capacităţi, cu dragoste faţă de profesia aleasă, uneori poate să renunţe la profesia pe care şi-a ales-o, pornind anume de la starea materială precară. Imaginaţi-vă că un absolvent ar fi încadrat în câmpul muncii, având un salariu de 1000-1200 de lei. Fireşte că renunţă la acele idealuri.”

Europa Liberă: Ce măsuri trebuie întreprinse?

Gheorghe Popa: „La nivel de Guvern, la nivel de conducere a statului ar trebui întreprinse anumite măsuri în ceea ce priveşte salarizarea tinerilor absolvenţi.”

Europa Liberă: Parcă li s-au creat nişte facilităţi. Mergând în mediul rural, acolo li se oferă bani pentru a-şi cumpăra spaţiu locativ.

Gheorghe Popa: „Nu există nici o garanţie că ceea ce li s-a promis, li se va oferi de către administraţia locală.”

Europa Liberă: De ce nu mai este atât de onorabil să fii cadru didactic, să fii profesor?

Gheorghe Popa: „E onorabil, fireşte. Dar repet acea idee, referitoare la condiţia materială care o determină pe cea spirituală.”

Europa Liberă: Domnule rector, totuşi multă lume zice că mulţi părinţi din cei plecaţi peste hotare mai degrabă ar cumpăra notele pentru fiul său, sau fiica sa, decât să insiste ca el să acumuleze cunoştinţe. De ce să nu recunoaştem că foarte multă lume vrea diplomă, dar nu neapărat să acopere ceea ce oferă diploma.

Gheorghe Popa: „Subscriu celor susţinute de dumneata. Faptul că există această tendinţă, ca fiul sau fiica să aibă un act, care să justifice că are studii superioare e şi acesta un semn de bun augur. Pentru că aceasta înseamnă că părinţii speră, bănuiesc eu, că această diplomă odată şi odată va avea valoare. Şi dacă astăzi acea diplomă de absolvent al unei instituţii de învăţământ superior este fie spus „cumpărată”, ştiind că această diplomă o procură în virtutea speranţei că poate odată şi odată îi va trebui. Dar acum el nu se foloseşte de acea diplomă. Pur şi simplu lucrează pe o altă specialitate. Pur şi simplu să aibă acea diplomă în buzunar pentru orice eventualitate. Prin aceasta am putea să motivăm tendinţa aceasta, pe de o parte de a nu avea cunoştinţe, dar pe de altă parte dorinţa aceasta ardentă, de a avea o diplomă în buzunar.”

Europa Liberă: Adoptarea codului educaţiei ar putea să îmbunătăţească situaţia?

Gheorghe Popa: „Indiscutabil că ar avea de câştigat şi cel care predă, şi cel care învaţă. Indiscutabil.”
XS
SM
MD
LG