Linkuri accesibilitate

În Grecia, criza se adânceşte, dar moldovenii rămân


Clădire arsă în centrul Atenei, în imediata apropiere de Parlament, după violenţele de duminică
Clădire arsă în centrul Atenei, în imediata apropiere de Parlament, după violenţele de duminică

Un moldovean stabilit la Atena, Sergiu Spânu, despre cât de mult i-a afectat criza pe conaţionalii săi din Grecia.


„Ţara este pe muchie de cuţit şi riscă să fie forţată să plece din zona euro”, a declarat astăzi ministrul elen de finanţe care indirect a admis că şansele sunt slabe ca Grecia să scape de faliment, Cu sau fără un nou credit european de 130 de miliarde de euro. Duminică, Atena era din nou în mâinile protestatarilor. Pentru prima dată au ars clădiri, grecii exprimându-şi mai degrabă disperarea în faţă unui şir neîntrerupt de măsuri de austeritate. Şi ce fac moldovenii care trăiesc în Grecia? Cum suportă criza? Se joacă cu ideea de a se întoarce acasă? Valentina Ursu a stat de vorbă cu doctorul Sergiu Spînu, care lucrează de 15 ani la Atena:

Sergiu Spânu
Sergiu Spânu
Sergiu Spânu: „Ceea ce s-a întâmplat acum, că au ars 40 de clădiri, clădiri istorice, care nu au avut dreptul absolut nimeni să se atingă. Mulţi socot că asta pe o parte e organizat, de atâta că ele nu sunt frumoase, au un aspect urât, în centrul Atenei. Alţii vor să le cumpere, să le dărâme, să facă alte clădiri, cu mai multe etaje, mai frumoase. Alţii spun că au fost o grupă de hoţi, care într-adevăr s-a arătat că magazinul de electronică, au intrat, au luat, a fost gol, au dat foc şi a ars. Alţii spun aşa, că reieşind din ceea că nu se poate vinde, dar vor să ia ceva de la asigurare, iarăşi au fost înţeleşi şi au dat foc. Multe, multe, multe variante. S-a mai spus ieri una: s-a făcut special ca să vadă Europa că s-a votat legea ceea, dar s-a votat cu sânge. Se discută aceea – că este o grupă bine organizată şi condusă de cineva, dar cine e acel cineva nu se ştie, că sunt 90 de oameni arestaţi. Socot că în grupul acela de hoţi sunt şi străini, şi albanezi, şi români, şi moldoveni. Mulţi se folosesc de haos.”

Europa Liberă: Bine, dar totuşi o bună parte din lume au ieşit la proteste pentru că e nemulţumită de protecţia socială.

Sergiu Spânu: „Doamnă Valentina, oamenii ceea paşnici, care trebuie să facă greve într-o democraţie, unde să arate că nu sunt de acord cu ceea ce face organele de stat – e una. Dar aiştia, care au dat foc, au vandalizat, nu sunt din oamenii ăştia, care paşnic au demonstrat.”

Europa Liberă: Bine, dar aşa sau altfel, mulţi înclină să creadă că Grecia este grav afectată de criza financiar-economică, au căzut guverne, s-a cerut ajutor din partea Uniunii Europene, acest ajutor vine. Ce va fi mai departe?

Sergiu Spânu: „Ajutorul o să vină, dar depinde cum o să-l folosească Grecia ajutorul acesta care vine. Dacă 130 de miliarde, dar o să vină şi o să folosească numai pentru datul pensiilor sau salariilor la bugetari, o să treacă un timp oarecare şi din nou o să ceară alt ajutor. Dar Germania aţi văzut cum a spus – că e un butoi fără fund. Şi lasă să astupe fundul şi noi le vom mai da ajutor, dar dacă nu – nu.”

Europa Liberă: Pe moment, acest ajutor trebuie oferit Greciei?

Sergiu Spânu: „Trebuie, că dacă nu i se oferă, nu ştiu ce haos o să fie mai departe.”

Europa Liberă: Cine trăieşte greu în Grecia? Bugetarii? Particularii?

Sergiu Spânu: „Bugetarii. Particularii nu trăiesc greu. Absolut deloc. E clar, că se tem, că sunt particulari în diferite domenii şi dacă pe fonul acesta de criză, mulţi chiar de-ai noştri, străini care erau şi lucrau, ei s-au dus de-acum.”

Europa Liberă: Totuşi, bună parte din cei, care-şi găsise o bucată de pâine mai uşor câştigată în Grecia, acum abandonează ţara.

Sergiu Spânu: „Păi pleacă, se întorc înapoi. Nu ştiu ce fac ei la Moldova, nu ştiu ce fac ei în Ucraina, în Rusia, unde se duc, dar se întorc.”

Europa Liberă: Înţeleg eu, o bună parte din moldoveni sunt angajaţi la particulari, nu muncesc la stat.

Sergiu Spânu: „Majoritatea la particulari lucrăm. Ce se mai întâmplă fenomenul acesta şi la noi, şi în Grecia, nu ştiu cum în alte părţi. Se folosesc de momentul acesta că e criză şi într-o măsură oarecare speculează. Spre exemplu, dacă trebuia să plătească o dată la săptămână – nu plătesc, spun că n-am bani, nu vedeţi că e criză, iată. Dar din ce cauză ei se duc? De atâta că mulţi din moldoveni lucrau la construcţii. Dar aici, cum e la construcţii? Iată eu chiar ştiu o persoană că a luat bani din bancă, a construit câteva case mari. El după ce construieşte casele astea mari trebuie să vândă apartament cu apartament. Nu e vânzare, omul acela la moment a rămas dator faţă de bancă. Iată unde e greutatea.”

Europa Liberă: Aici e criza cea mai profundă?

Sergiu Spânu: „Aici e criza, da. Băncile nu dau credite.”

Europa Liberă: De fapt, cine e mai sărac acolo, în Grecia?

Sergiu Spânu: „Mie îmi pare că bugetarul. Dar pensiile nu tot de la buget sunt? După legile astea de austeritate, care s-au primit, doar n-au spus că au să reducă şi pensiile, şi salariile? Ştiu oameni care aveau 1 500, pensionar, bine meritată.”

Europa Liberă: 1 500 de euro pensia?

Sergiu Spânu: „Da. Şi i-au redus pensia la o mie. Ce vă miraţi? Sunt şi care au câte două, trei mii de euro pensii.”

Europa Liberă: Găsiţi nişte similitudini între realităţile din Grecia şi cele din Moldova? Unii spun că şi moldovenii, şi grecii ar fi lenoşi în ultimul timp. Sau există un strat al populaţiei, care mai degrabă parazitează decât munceşte.

Sergiu Spânu: „Moldovenii suntem harnici în străinătate, dar acasă suntem leneşi. Cei care se duc peste hotare sunt harnici, de atâta că nevoia i-a impus.”

Europa Liberă: Şi îi motivează salariul pe care-l primesc acolo.

Sergiu Spânu: „Da. Dar când vin acasă devin lenoşi, sunt leneşi.”

Europa Liberă: Finalitatea protestelor din Grecia, care va fi?

Sergiu Spânu: „Nu ştiu.”

Europa Liberă: Unii spun că ar putea să fie exclusă Grecia din UE. Să se ajungă până aici?

Sergiu Spânu: „Nu cred. Sunt interese cu mult mai mari decât le vedem noi şi le discutăm noi la moment. Nu cred eu să fie exclusă. Sunt puteri care urmăresc lucrul acesta, sunt alte interese.”

Europa Liberă: De fapt cine ar trebui să vrea mai mult binele Greciei? Cetăţenii Republicii Elene? Sau Occidentul?

Sergiu Spânu: „Grecii. E clar că cetăţenii Greciei, grecul adevărat, patriotul adevărat da, ei vor binele Greciei. Dar sunt oameni care s-au strecurat printre greci care vor rău Greciei, sunt alţii care vor pe Grecia oleacă mai îngenuncheată, ca să facă şcoală şi la alte ţări din Uniunea Europeană, care să-i pună oleacă la punct, că luaţi seama, dacă nu o să ne ascultaţi, o să păţiţi aşa ca Grecia.”

Europa Liberă: Mai rămâneţi să lucraţi acolo? Sau v-a afectat şi pe Dumneavoastră criza?

Sergiu Spânu: „Nu, până la moment nu m-a afectat, nici nu o să mă afecteze. Eu muncesc de la ora şapte dimineaţa, până la ora şapte seara. Cine iubeşte să muncească, apoi şi câştigă. Trebuie să ştii să mai apleci oleacă capul, altă dată să-l ridici, să dovedeşti că nu eşti chiar acela care cred despre tine, dar poţi şi cunoşti.”

Europa Liberă: Deci criza nu vă fugăreşte?

Sergiu Spânu: „Pe mine nu. Pe mine, pe soţia mea, pe mai mulţi alţii. Eu mai mulţi prieteni am acum în Grecia decât în Moldova.”

Europa Liberă: În ce condiţii aţi reveni acasă, în Moldova?

Sergiu Spânu: „Ori condiţiile bune, ori condiţiile rele tot am să vin în Moldova.”

Europa Liberă: Ştiu că aţi vrut să iniţiaţi şi o afacere, fie o farmacie, fie în agricultură.

Sergiu Spânu: „Da, am s-o iniţiez, şansa s-o iniţiez, mi-au pus condiţia ca să o mobilăm. Şi soţia e aici, de atâta ca să-şi facă mobilă, eu sunt aici ca să-mi plătesc tractorul până la urmă, că mai am 220 de mii de lei şi în Moldova nu-i fac. Am să mă întorc înapoi, e clar. Trebuie să muncim.”
XS
SM
MD
LG