Linkuri accesibilitate

China-Statele Unite: „un consens nou şi important”


Proteste în fața Casei Albe
Proteste în fața Casei Albe

Per marginea vizitei vicepreședintelui Xi Jinping la Washington.


La Washington, la întrevedrea de la Casa Albă dintre preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi vicepreşedintele Chinei comuniste Xi Jinping, liderul american i-a cerut acestuia ca Beijingul să respecte legile economiei globale şi drepturile omului. Se aşteaptă ca domnul Xi să devină urmatorul preşedinte al Chinei în 2013. Relatarea corespondenţilor Europei Libere la Washington este rezumată de Oana Serafim.

„Odată cu puterea şi prosperitatea vin şi responsabilităţi. Si noi dorim să colaborăm cu China şi să ne asigurăm că
Președintele Barack Obama și vicepreședintele Xi Jinping la Casa Albă
Președintele Barack Obama și vicepreședintele Xi Jinping la Casa Albă
toată lumea respectă aceleaşi legi cînd vorbim despre sistemul economic global. Şi asta înseamna un comerț echilibrat nu numai între Statele Unite şi China, dar şi între China şi restul lumii…” - a spus preşedintele american cu ocazia primei vizite in America a vicepreşedintelui chinez, considerat a fi viitorul preşedinte al Chinei in 2013.

Actuala vizită la Washington este văzută ca o şansă pentru o mai bună cunoaştere pentru o eventuală colaborare viitoare. In timpul prinzului, la o masa festivă dată în cinstea politicianului chinez de vicepreşedintele american Jo Biden și secretarul de stat Hillary Clinton, vicepreşedintele chinez a promis că va colabora cu Washingtonul pentru a depăşi dificultăţile.

„Preşedintele Obama, vicepreşedintele Biden şi cu mine am discutat îndelung despre problemele economice şi comerciale. Împărăşim opinia că situaţia economică şi financiară este de rău augur şi că asigurarea creşterii economice, a restructurării şi a locurilor de muncă este prioritară pe agenda politică a celor două ţări. Trebuie să colaborăm pentru a face faţă dificultăţilor, să accelerăm ajungerea la o înţelegere şi un partaneriat economic multilateral şi de care să profitam împreună şi să menţinem o creştere constantă economică în ambele ţări şi în lume.”

Dezacordurile dintre Beijing şi Washington se referă şi la respectarea drepturilor omului. Statele Unite critică China comunistă că încalcă drepturile minorităţilor, inclusiv ale tiberanilor şi uigurilor. Preşedintele Obama a promis că va continua să exprime aceste îngrijorari în convorbirile sale viitoare cu liderii chinez.

In ceea ce priveşte creşterea puterii militare a Chinei, preşedintele ameerican a salutat ceea ce el a numit „o creştere paşnică”… „Am subliniat întodeauna că salutăm creşterea puterii Chinei şi credem că o China puternică şi prosperă poate aduce stabilitate şi bunăpstare în regiune şi în lume. Si sperăm să fim capabili să continuăm pe aceasta cale a cooperării pe care am încercat să o stabilim în ultimii 3 ani.”

In ceea ce priveste situaţia internaţionala, la Casa Albă a fost discutată şi chestiunea Siriei. Politicienii americani au subliniat că nu sunt deloc de acord cu poziţia adoptată de China in Consiliul de Securitate ONU, cind aceasta, împreună cu Rusia au blocat adoptarea unei rezoluţii care cerea ca preşedintele Bashar al-Assad să oprească violenţele împotriva opoziţiei şi să renunţe la putere.

Un alt subiect de discutie l-a constituit situaţia din Iran si sancţiunile internaţionale impuse de Occident regimului de la Teheran. China este cel mai mare cumpărător de petrol iranian şi nu a impus pînă acum nici un fel de sancţiuni Teheranului.

Asa încit în relaţia Beijing-Washington mai ramin multe subiecte de divergenţă şi nu dintre cele prea puţin importante, dar domnul XI a declarat ca întilnirile sale au dus la „un consens nou şi important” cu Statele Unite.
XS
SM
MD
LG