Linkuri accesibilitate

Deficit energetic şi viscol în România


Pe o stradă din Bucureşti
Pe o stradă din Bucureşti

România nu mai are suficient curent electric, iar importul de gaze din Federația Rusă s-a dublat.


Zapada si frigul din ultimele trei saptamini au schimbat agenda politica a Romaniei, au modificat prioritatile pe termn scurt și au scos la iveala incapacitatea institutiilor de a face fata situatiilor din tara. In jur de 80 de oameni au murit din cauza frigului si aproape 100 de localitati ramin inca izolate mai ales din sudul si estul Romaniei. Din cauza viscolului multe case au fost ingropate in zapada, iar curentul electric a fost interupt din cauza defectiunilor provocate de vintul foarte puternic. Scolile au fost inchise pentru a doua oara in ultimele doua saptamini. Dunarea este plina de sloiuri si e nenavigabila din Croatia pina la varsarea in Marea Neagra, iar marea a inghetat la mal, fenomene care nu s-au mai intimplat de aproape 20 de ani. Sint inca inchise partial 16 drumuri nationale si autostrada care leaga Bucurestiul de Constanta. Cantitatea de gaz importata din Federatia Rusa s-a dublat in ultima perioada, iar consumul a inregistrat cote istorice. Romania importa acum peste 20 de milioane de metri cubi pe zi, fata de 5-10 milioane cit este importul intr-o zi obisnuita de iarna.

Mai grav, potrivit autoritatilor, Romania nu mai are suficient curent electric, iar directorul Transelectrica, Horia Hahaianu a fost demis la cererea primului ministru dupa un comunicat al acestei companii care anunta ca „din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sint resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export”. Transelectrica este compania autohtona care asigura transportul energiei, dar cum spunea Presedintele Romaniei, aceasta societate este obligata sa le asigure in primul rind energie consumatorilor casnici, mai ales intr-o perioada cu temperaturi care au scazut zilele trecute sub 20 de grade Celsius.

Guvernul roman a decis, totusi, intre timp, printr-o hotarire a executivului, sa permita companiei Transelectrica, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, dar si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici. Hotarirea guvernului de la Bucuresti invoca deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din riurile si lacurile interioare, valori de sub 50 la suta fata de debitele normale ale Dunarii, cresterea consumului de gaze naturale in conditii de temperaturi foarte scazute, dar si cresterea continua a preturilor internationale la combustibil sau dificultatea livrarii de carbuni pentru termocentrale in aceasta perioada. In acest fel, compania care asigura transportul energiei electrice este delegata pina la mijlocul lunii martie sa asigure in conditii bune asa numitul consum casnic, inclusiv prin taierea exportului.
XS
SM
MD
LG