Linkuri accesibilitate

România şi „zelul politicilor de austeritate”


Unii critici ai acordului cu FMI sunt interesaţi ca lucrurile să meargă ca până acum în domenii sensibile, cum este cel energetic.
Unii critici ai acordului cu FMI sunt interesaţi ca lucrurile să meargă ca până acum în domenii sensibile, cum este cel energetic.

O analiză Reuters considera condiţiile impuse României de FMI drept „draconice”, cu efecte ce ar facilita ascensiunea „forţelor anti-reformă”.


Pe masura ce se deruleaza Acordul preventiv pe care il are Romania cu Fondul Monetar International, apar tot mai multe critici din zona elitelor economice, care fie preiau un discurs nationalist moderat, fie pun la indoiala, din perspectiva politicilor de stinga, masurile care au fost luate in ultimii ani. La aceasta dezbatere s-au angrenat si analistii Reuters care au vorbit despre „zelul politicilor de austeritate”. Raspunzind acestor critici expertii Fondului argumenteaza ca acordul de finantare externa a ajutat Romania sa revina la crestere economica in conditii de maxima transparenta. Reuteres foloseste, insa, termini extrem de duri intr-un comentariu recent in care considera conditiile impuse Romaniei de Fond drept „draconice” cu efecte care ar putea indeparta pe termen lung tara de strategiile si politicile FMI, facilitind ascensiunea „fortelor anti-reforma”.

Altfel spus din cauza scaderilor salariale de 25 la suta si a cresterii TVA de la 19 la 24 la suta, romanii vor fi atrasi de promisiunile populistilor, dupa cum o arata de altfel si sondajele de opinie care sugereaza ca aproape un sfert dintre cei care spun ca vor merge la vot prefera formatiuni extremist-populiste.

In scrisoarea de intentie convenita in urma misiunii de evaluare a Fondului, document care tocmai a fost dat publicitatii se cere printre altele un termen scurt in care sa se finalizeze procedurile de renegociere a contractelor incheiate de Hidroelectrica si partenrii sai. Termenul de 15 februarie 2012 ii enerveaza pe multi din asa numitii „baieti destepti”, care cumpara energie ieftina de la aceasta companie, fie in folos industrial, fie pentru a o revinde mai departe.

Hidroelectrica furnizeaza cel mai ieftin curent electric de pe piata romaneasca, numai ca aceasta energie nu este vinduta niciodata populatiei, fiind destinata mereu clientior politici, chiar daca este vorba de combinate mari cum ar fi cel de aluminiu de la Slatina.

Fondul Monetar International incearca in aceasta situatie sa-i scoata din ecuatie pe acesti „baieti destepti” de care se delimiteaza toate guvernarile, dar care sint pastrati in schema indiferent cine cistiga alegerile.

Contractele incheiate de Hidroelectrica, intreprinderea romaneasca de stat care produce energie folosind hidrocentralele a inceput sa incheie astfel de contracte din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost prelungire pina in 2018. Asta toamna guvernul roman s-a angajat in fata FMI sa rezilieze toate contractele care nu s-au incheiat prin intermediul bursei de energie, numai ca acest lucru nu s-a intimplat pina acum.

Asadar, unii critici interni ai acordului cu FMI sint interesati ca lucrurile sa mearga ca pina acum in domenii sensibile, cum este cel energetic. Pe de alta parte conditiile sint din ce in ce mai complicate in acest an electoral, potrivit scrisorii de intentie care precizeaza ca Posta Romana trebuie sa concedieze 600 de angajati, Tarom sa renunte la o aeronava inchiriata de la Boeing, iar Compania Nationala a Huilei sa demareze procedura de lichidare pina in luna septembrie.
XS
SM
MD
LG