Linkuri accesibilitate

Militarii NATO au inspectat Transnistria? (Hotnews)


Opoziţia inventează zi de zi o realitate paralelă din minciuni şi diversiuni (Evenimentul zilei)


O stire despre Chisinau si Transnistria isi face astazi loc in presa din Romania, printre informatiile despre iarna grea si despre schimbarile politice. Hotnews citeaza Nevazisimaia Gazeta in legatura cu aprobarea data la Chisinau militarilor canadieni din Alianta Nord-Atlantica de a intra in zona de securitate de pe Nistru: prin informarea prealabila a tuturor partilor, sustin autoritatile moldovene, fara acordul partilor rusa si transnistreana, spune Tiraspolul. Partea rusa, citam de pe Hotnews, „pastreaza tacerea in privinta actualei vizite a militarilor NATO”. In articolul pe care se bazeaza stirea este citat si un punct dintr-o analiza Stratfor, care spune ca Rusia si-a pus intre prioritati sa intareasca in 2012 pozitia Partidului Comunistilor in Republica Moldova, iar acest lucru ar urma sa se faca inclusiv prin „formarea unor relatii independente cu liderii si membrii aliantei la guvernare de la Chisinau”.

Editorialistul ziarului Evenimentul zilei, Sebastian Lazaroiu, explica de ce crede ca a avut dreptate cand a prevazut, la sfarsitul anului trecut, esecul Uniunii Social-Liberale in viitoarele alegeri. Zi de zi, fixatiile liderului liberal Crin Antonescu i-ar confirma comentatorului previziunile. In clipa de fata, are obsesia ca Romania este condusa de serviciile secrete, intrucat primul ministrul Mihai Razvan Ungureanu vine de la conducerea unui serviciu secret. Lazaroiu reaminteste ca Antonescu cel de azi este acelasi cu liderul liberal care batea palma, acum un an, cu Dan Voiculescu adica exact cu un colaborator notoriu al fostei securitati. Doua urmari ale acelei intelegeri sunt pomenite in comentariu: s-a format USL, in schimb, citam, Crin Antonescu „s-a transformat din rebelul incoruptibil de dreapta, cu sanse mari sa surclaseze intreg spectrul politic, intr-un vorbete” la microfonul de la Antena 3 (televiziune din trustul lui Voiculescu).

Actuala opozitie inventeaza zi de zi „o realitate paralela, alcatuita din minciuni si nerusinate diversiuni politico-jurnalistice” – scrie si Mircea Mihaies in Evenimentul zilei. Cu aceasta imagine a Romaniei se duc apoi sa reclame la forurile europene. Mihaies spune ca, citam, „PNL-PSD-PC au dus strategia denuntului pe culmi de abjectie nemaiintalnite”. Drept care, citam din nou, „Cum naiba sa fim in Schengen daca noi insine iesim la raport si sustinem ca nu suntem nicaieri?”

In sfarsit, scriind in Jurnalul national tot despre cum relateaza televiziunile, Adrian Vasilescu face urmatoarea remarca: fostul ministru de interne Traian Igas a fost zdravan bestelit ca a speriat populatia anuntand troiene de 4-5 metri, ca in 1954. Ulterior, Igas a fost inlocuit, odata cu instalarea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Troienele au venit, iar televiziunile le filmeaza de zor. Lui Igas nu i-a mai cerut insa nimeni scuze.
XS
SM
MD
LG