Linkuri accesibilitate

În Siria continuă masacrul


Tancuri siriene în cartierul Baba Amro din Homs
Tancuri siriene în cartierul Baba Amro din Homs

Arabia Saudită a pus în circulație un proiect de rezoluție ONU care cere încetarea violențelor şi plecarea de la putere a preşedintelui Başar al-Assad.

Tancurile şi artileria armatei siriene au continuat să bombardeze cartiere din oraşul Homs, unul din principalele centre ale protestelor împotriva preşedintelui Siriei Başar al-Assad.

Activişti ai opoziției că 15 persoane au fost ucise de tirurile de mortiere trase de armată în cartierul Baba Amro din Homs, unde pe acoperişurile caselor au fost desfăşurați trăgători de elită. După o săptămână de bombardament, situația la Homs (care se afă practic sub asediu) s-a deteriorat masiv, pentru că rezervele de bază necesare traiului sunt pe terminate.

Agenția de presă oficială a Siriei a anunțat că directorul spitalului Hamish din capitala Damasc, generalul Isa al-Holi, a fost ucis de persoane necunoscute în fața locuinței sale. BBC relatează că, deşi mai mulți ofițeri de rang similar au fost ucişi în luptă în ultimele săptămâni, se crede că este prima asasinare a unui ofițer de rang atât de înalt la Damasc de la începerea revoltei împotriva preşedintelui Başar al-Assad în martie 2011.

Între timp, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite devine punctul central al presiunilor internaționale asupra guvernului sirian pentru ca acesta să înceteze vărsarea de sânge din Siria. Arabia Saudită a pus în circulație un proiect de rezoluție ce urmează să fie discutat luni în Adunarea Generală. Proiectul, care cere încetarea violențelor şi plecarea de la putere a preşedintelui Başar al-Assad, este similar cu acela respins prin veto de Rusia şi China în Consiliul de Securitate. În Adunarea Generală nu există drept de veto, dar rezoluțiile adoptate aici nu au calitate de lege, cum au acelea din Consiliului de Securitate.

Organizațiile care militează pentru drepturile omului spun că 7000 de persoane au fost ucise din martie 2011 până acum, în timp ce guvernul de la Damasc susține că 2000 de membri ai forțelor de securitate şi-au pierdut viața luptând împotriva „bandelor înarmate şi a teroriştilor.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG