Linkuri accesibilitate

Scepticism față de ieșirea Greciei din criza financiară


Două treimi din germani nu cred că Grecia are de gând cu adevărat să facă sacrificii pentru a evita falimentul.


În Grecia sindicatele din sectorul privat și bugetar au lansat astăzi o grevă de 48 de ore în semn de protest față de măsurile de austeritate promise de guvern creditorilor internaționali. Noua grevă a început la câteva ore după ce Uniunea Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană au semnalat că Grecia nu a îndeplinit încă toate condițiile pentru acordarea unui nou împrumut de salvare, care s-o ajute să evite falimentul. Detalii are Mircea Țicudean.

Greviștii din Grecia și-au propus să închidă transportul în comun, școlile, serviciile de ferry-boat, tribunalele, muzeele și birourile guvernamentale. Spitalele lucrează numai cu personal de urgență. Protestul este îndreptat împotrivă măsurilor de austeritate deja acceptate de Atena – dar începe chiar când creditorii internaționali au spus că e nevoie încă de și mai multe reduceri și mai ales de aplicarea în practică a celor convenite deja.

Președintele Eurogrup-ului, Jean Claude-Juncker, a spus aseară că Grecia nu va primi noi împrumuturi până ce nu își va ține promisiunile deja asumate de a reduce cheltuielile bugetare.
„Nu putem lucra cu un sistem în care se fac și se repetă la nesfârșit promisiuni care nu sunt aplicate în practică așa cum se cade”, a spus premierul luxemburghez, la câteva ore după ce de la Atena venise o nouă promisiune, anume că toate partidele politice vor sprijini măsurile de austeritate.

Tot aseară comisarul european pentru economie, Oli Rehn, a spus și el că Bruxelles-ul și ceilalți creditori așteaptă să vadă măsurile de austeritate aplicate cu adevărat, sugerând că vor trimite inspectori la fața locului. „Va trebui să ne consolidăm prezența la Atena, atât pentru monitorizarea (reducerilor bugetare) cât și pentru asistență”, a spus Rehn.
Pusă la îndoială în limbaj diplomatic de politicienii europeni, credibilitatea Greciei este contestată pe față de publicul din unele țări bogate ale Uniunii Europene.

Un sondaj de opinie publicat astăzi de televiziunea germană ZDF arată că două treimi din germani nu cred că Grecia are de gând cu adevărat să facă sacrificii pentru a evita falimentul.
Iar în Grecia, categoriile profesionale afectate de măsurile de austeritate le dau dreptate germanilor, luptând împotriva celor care spun că le ajută țara: DPA relatează că sindicatul polițiștilor greci încearcă să convingă printr-o scrisoare procuratura generală să emită mandat de arestare pentru șefii Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene. Toți aceștia, cred polițiștii greci, pot fi acuzați de uzurparea democrației elene și de periclitarea supraviețuirii poporului Greciei.

DPA mai scrie că polițiștii au împânzit capitala elenă cu fluturași pe care scrie „Dați în căutare” și promit o recompensă de un euro pentru oricine îi va prinde și preda pe creditorii internaționali.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG