Linkuri accesibilitate

Este nevoie de o politică nouă fiscală, care să creeze reale stimulente pentru angajatori şi pentru angajaţi


Viorica Antonov
Viorica Antonov

Viorica Antonov: lipseşte un cadru legal specific care să asigure dezvoltarea, durabilitatea şi eficienţa sistemului de pensii.


Specialiştii bat alarma! În lipsa unor reforme simţitoare fondul de pensii din Republica Moldova se apropie de un inevitabil colaps. Ce e de făcut? Aflăm peste cîteva minute de la invitata Europei Libere în această dimineaţă, Viorica Antonov, expertă în domeniul politicilor sociale

Viorica Antonov: „Acest sistem de pensii pe care îl avem astăzi evident că are nevoie de unele ajustări, de îmbunătăţiri, modificări, pentru că el devine nesustenabil...”

Europa Liberă: De ce?

Viorica Antonov:
„Pentru că avem o criză economică, avem un deficit foarte mare în buget. În acelaşi timp, avem aşa factori cum este migraţia forţei de muncă, în special tinerii pleacă peste hotare şi muncesc. Numărul contribuabililor la fondul social de pensii este foarte mic. Numărul contribuabililor se reduce anual, sau chiar dacă se simt îmbunătăţiri, ele sunt nesemnificative, care nu dau un accent de sustenabilitate sistemului de pensii. Sunt foarte multe grupe privilegiate încă, deşi există un cadru legal care încearcă să monitorizeze şi să dimineaze numărul persoanelor privilegiate, care deţin pensii privilegiate, acest lucru nu schimbă în totalmente, adică nu îmbunătăţeşte foarte mult situaţia actuală a sistemului de pensii pe care îl avem.”

Europa Liberă: Salariile la plic, pe care le primesc o bună parte dintre cetăţenii noştri, cum influenţează fondul de pensii?

Viorica Antonov:
„Evident că cei care plătesc salariile în plic, nu plătesc acea contribuţie la aceste fonduri, adică nu se impozitează aceste salarii. Dar ştim că din impozitare se fac şi pensiile în final. Aici cred că ar trebui să spunem deschis că este nevoie de o revizuire şi a cadrului fiscal, este nevoie de o politică nouă fiscală, care să creeze reale stimulente pentru angajatori şi pentru angajaţi.

Să începem de la aceea că sistemul actual de pensii nu este transparent. Îmi pare rău, dar este nevoie de a asigura o mai mare transparenţă în activitate şi de a sesiza publicul larg care contribuie la acest sistem de pensii despre aceleaşi riscuri, despre oportunităţi şi despre posibilitatea de contribuţii, cum se contribuie, ce pensie va avea la final? Formula de calcul a pensiei este o problemă deosebită şi aici eu rămân cu multe rezerve, pentru că probabil doar iniţiaţii înţeleg care ar trebui să fie formula de calcul a pensiei şi care pentru unele grupe este o formulă pentru alte grupe este altă formulă.

Foarte multe state au trecut o formulă unică de calculare a pensiei şi au trecut la un sistem de pensii multi-pilon. Practic, sistemul public de pensii, conform teoriei Băncii Mondiale, este pilonul I de pensii. Pilonul II şi pilonul III sunt pensii private, de la bun început. Pilonul II presupune pensiile private obligatorii, pentru că aici tragem la răsundere angajatorii, întreprinderile, patronatele să plătească aceste contribuţii, iar pilonul III este independent, e decizia oricărui cetăţean să contribuie la propriul venit la bătrâneţe.”

Europa Liberă: Dna Antonov, de ce în Republica Moldova nu există un fond de pensii privat?

Viorica Antonov:
„În primul rînd, aş vrea să vă zic că trebuie să aveţi încredere în sistemul public de pensii, pentru că el este un minim garantat de existenţă şi trebuie să contribuim la acesta pentru că sunt alte persoane care beneficiază de acest sistem şi care, cu regret, nu mai pot contribui. Gîndiţi-vă la bătrânii, la buneii noştri, la părinţii noştri... Trebuie să menţionez că pilonul III există în Moldova, dar nu este bine dezvoltat. Sunt pensii private facultative, avem fonduri de pensii în ţară, dar lipseşte un cadru legal specific care să-i asigure dezvoltarea, durabilitatea şi eficienţa, dar şi să asigure protejarea drepturilor celor care contribuie la ei.”

Europa Liberă: O bună parte dintre cetăţenii moldoveni sunt plecaţi în afara ţării, tot ei nu prea contribuie la fondul de pensii, or întorcîndu-se peste 10 ani, vor dori de la stat un minim garantat. Acestă problemă cum poate fi soluţionată?

Viorica Antonov:
„Cred că ar fi o soluţie prin pilonul III de pensii. Dacă se va dezvolta eficient în Republica Moldova, pensiile private facultative vor garanta dreptul fiecărei persoane care lucrează, fie în ţară, fie peste hotare, să contribuie cu anumite venituri pe un cont, depozit bancar. Acest fond care se creează de mai mulţi contribuabili poate fi investit în active, hârtii de valoare şi asta aduce venituri, aduce un produs financiar în linii generale celor care contribuie la acest fond. Dar ca să creezi o astfel de atmosferă pozitivă, pentru ca fondul să funcţioneze, evident că este nevoie de o revizuire a activităţii sectorului financiar-nebancar în Republica Moldova.

Este nevoie de multă muncă în chestia asta pentru că pensiile noastre care sunt acordate de primul pilon, evident că nu sunt suficiente şi apare întrebarea cum am putea să ne mărim venitul la vîrsta de pensionare? Formula a fost găsită de Banca Mondială mulţi ani în urmă. Aproape 4 decenii, mai multe state se orientează la un sistem cu 3 piloni, cred că este rîndul şi Republicii Moldova să deschidă bine ochii spre asta şi să analizeze cît mai repede, pentru că sunt nevoie de schimbări şi reforme în mod rapid făcute.

Să nu pierdem trenul, dacă şi după aşa discuţii în continuare se va considera că este de ajuns să avem un singur pilon şi pilonul III - poate da, poate nu va activa, gîndesc că generaţiile viitoare, dar şi aceste curente care se pensionează vor fi supuse unor riscuri economice şi mai mari, pentru că nu vor putea să facă faţă preţurilor şi, pur şi simplu, vieţii cotidiene.”

Europa Liberă: Discrepanţa unei pensii... Cum să-i explici unui cetăţean care are 700 de lei, că altul, fost funcţionar public, are în unele cazuri de 10 ori mai mult?

Viorica Antonov:
„Motivul care este invocat de fiecare dată cînd se pun astfel de întrebări este următorul: unele persoane au ocupat unele posturi şi evident că pensia nu poate fi atît de mică şi unele sarcini au fost foarte importante pentru ţară, încît pensia trebuie să fie şi mai mare. Sunt nişte lucruri foarte generale, iar în acelaşi timp persoanele care lucrează în condiţii nocive, care lucrează în cîmp, în condiţii climaterice foarte urîte, persoanele care lucrează la minus 20 de grade afară, care lucrează la plus 40 în brutării... Ele de cine sunt protejate? Ei nu sunt funcţionari publici, nu sunt miniştri. De ce ei trebuie să fie neprivilegiaţi. Cu alte cuvinte, multe state din Occident, au încercat să diminueze categoriile acestea şi este în mod normal, pentru că dacă vorbim despre o echitate socială, ea trebuie să fie nu doar în aspect social, dar trebuie să fie şi în faţa legii.”

Europa Liberă: Ce alte reforme trebuie să meargă mână în mână cu reforma pensiilor?

Viorica Antonov:
„Pe lîngă faptul că reforma pensiilor trebuie să aibă continuitate, este nevoie şi de a revizui dialogul dintre piaţa muncii şi sistemul educaţional. De fapt, realitatea care este? Că universităţile pregătesc specialişti, nu răi, pregătesc specialişti buni, dar nu este compatibilă chestia asta cu necesităţile de pe piaţa muncii. Ce înseamnă reforma unui sistem de pensii? Asta nu înseamnă doar a primi pensii, vorbind simplu, asta înseamnă a contribui. Cum contribui? Prin salarii. Dvs dacă aţi absolvit anul trecut, v-aţi angajat în toamnă, de exemplu, în cîmpul muncii. Dvs contribuiţi la sistemul de pensii. Asta şi este. Adică, o reformă presupune foarte multe lucruri.”
XS
SM
MD
LG