Linkuri accesibilitate

„Lichidarea instanţelor economice şi transferarea judecătorilor nu va rezolva problema corupţiei” (Adevărul)


„AIE – 2 mai are un lider – Igor Dodon” (Timpul).


Pornind de la hotărârea Curţii Constituţionale prin care s-a declarat neconstituţională decizia adoptată de Parlament cu privire la lichidarea instanţelor economice, avocatul Ion Păduraru, citat de „Adevărul”, regretă decizia Înaltei Curţi. Galina Bostan de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, nu crede însă că aleșii poporului au găsit soluția potrivită pentru a lupta cu judecătorii cu mâna lungă. „Lichidarea instanţelor economice şi transferarea judecătorilor nu va rezolva problema corupţiei, deoarece „obiectul coruperii” nu este instanţa propriu-zisă, dar persoanele care activează acolo şi care nu pot fi persecutate în baza unor supoziţii“, susține experta în „Adevărul”.

Nicolae Negru scrie în „Jurnal de Chişinău” că „alegerea preşedintelui nu va fi un lucru simplu, precum pare, interesele şi ambiţiile se vor manifesta şi aici din plin, dar, dacă se va produce, va lua imediat apa de la moara comuniştilor. În prezenţa unui şef de stat le va fi mai greu să vorbească despre uzurparea puterii. [... ] Dacă PCRM va insista asupra protestelor, se va putea considera cu îndreptăţire că liderii săi urmăresc destabilizarea cu orice preţ, „promisă” de Putin, indirect, când a comparat, în mod absurd, situaţia din R. Moldova cu cea din Kîrgîzstan. (Aceasta se referă şi la aşa-zisul Comitet pentru salvarea democraţiei şi constituţiei, „consiliat” de ambasadorul rus Valeri Kuzmin.) Nu întâmplător scrie acum agenţia de analiză Stratfor că Moscova este interesată în menţinerea blocajului din R. Moldova”, notează dl Negru.

„Misterul de la 7 aprilie 2009 s-a spulberat” susţine editorialistul Petru Bogatu în paginile „Jurnal de Chişinău”. Dl Bogatu crede că „Moscova, singură şi nesilită de nimeni, a ridicat vălul şi ne-a arătat că urmele dezordinilor din centrul Chişinăului duc direct spre birourile administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse. [... ] Înregimentarea blogerului Eduard Baghirov în staff-ul premierului rus, oricum ai suci-o, se constituie într-o probă indirectă a implicării Kremlinului în organizarea actelor de vandalism de la 7 aprilie 2009”. Jurnalistul aminteşte că „Baghirov a început să viziteze de prin 2008, cu regularitate, Republica Moldova. El a fost arestat la Chişinău, în iunie 2011, se pare că în urma unor informaţii furnizate de SIS care era la curent cu implicarea agenturilor ruse în evenimentele de la 7 aprilie”.

„I s-au tăiat aripile rândunicii care anunţa reforma judiciară” – astfel îşi întitulează Serghei Manastîrlî editorialul în „Moldavskie Vedomosti”. Autorul se referă la hotărârea Curţii Constituţionale care a declarat neconstituțională lichidarea judecătoriilor economice. Autorul aminteşte că legea a stârnit discuţii aprinse între politicieni. „Observatorii se întrebau cui îi este convenabil acest proiect – lui Filat sau Plahotniuc? Totuşi, în iulie anul trecut s-a ajuns la concluzia că judecătoriile economice au devenit un focar de corupţie şi o sursă inepuizabilă de plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În plus, adoptarea acestei legi reprezenta un prim pas a reformei în justiție promovată de Alianța pentru Integrarea Europeană” mai scrie Serghei Manastîrlî în „Moldavskie Vedomosti”.

Dumitru Ciubaşenco, directorul publicaţiei „Panorama” apreciază că în ultima perioada liderii Alianţei pentru Integrare Europeană „practic, nu comunică cu cetăţenii, nici direct, nici prin intermediul presei. Se pare că nu au ce le spune oamenilor. [... ] Astfel, AIE trage de timp sau, vorba vine: „taie frunze la câini”. Planul coaliţiei de guvernământ rămâne neschimbat – să menţină actualul Parlament încă patru ani, până la finele anului 2014, apoi să numească data alegerilor parlamentare pentru primăvara anului 2015. Adică, circul ar trebui să continue încă trei ani. Un astfel de comportament demonstrează că politicienii sunt rupţi de realitate”, constată Dumitru Ciubaşenco în „Panorama”, menționând că ar fi păcat dacă „cetăţenii vor rămâne în continuare nişte spectatori indiferenţi ai acestui spectacol. Sistemul trebuie schimbat”, conchide autorul.

AIE – 2 mai are un lider – Igor Dodon” este de părere editorialistul Constantin Tănase în „Timpul”. „Alianţa trebuie păstrată. Păstrată în forma ei brută, originară, iniţială. [... ] Cine are ochi de văzut şi minte să înţeleagă vede şi înţelege că, de facto, Igor Dodon a devenit cel de-al patrulea membru al AIE-2 conduse azi de Lupu, Filat, Ghimpu şi... Dodon. [... ] Ajunşi aici, eu zic: dacă sunt pus în situaţia să aleg între Dodon şi anticipate, eu aleg anticipatele”, declară Constantin Tănase şi îşi explică poziţia: „azi se poate întâmpla un lucru care s-a mai întâmplat pe 4 aprilie 2005: voturile electoratului democratic şi proeuropean par să nu mai conteze şi ele vor fi convertite la casa moldovenească de schimb politic valutar pe un preşedinte drag inimii (roşii) a lui Dodon. [... ] În cazul nostru eu mă întreb: dar de ce... să-i dăm Moldova lui Dodon?!”.
XS
SM
MD
LG