Linkuri accesibilitate

Ce au în comun mașinile Dacia, Marocul și alegerile prezidențiale din Franța?


O uzină la Tanger de o importanță crucială pentru strategia concernului Renault de a extinde producția de mașini ieftine, sub marca „Dacia”.


Ce au în comun mașinile Dacia, Marocul și alegerile prezidențiale din Franța? La prima vedere nu prea multe – dar așa cum veți auzi în relatarea AFP prezentată de Mircea Țicudean, combinația de mașini ieftine și politică e la ordinea zilei la Paris.

Concernul francez Renault a insistat că deschiderea unei uzine gigantice în Maroc nu înseamnă că are de gând să renunțe la construcția de mașini acasă, în Franța. „Nu este ceva în detrimentul Franței”, a spus directorul executiv al concernului, Carlos Ghosn unui post de televiziune francez joi, cu câteva ore înaintea deschiderii festive a noii uzine de la Tanger.
AFP notează că așa-numita „delocalizare” a producției, mai ales în industria de automobile, este un subiect fierbinte în Franța înaintea alegerilor prezidențiale din primăvară.

Uzina de la Tanger are o importanță crucială pentru strategia concernului Renault de a extinde producția de mașini ieftine, sub marca „Dacia” – care constituie deja o treime din vânzările grupului francez. Noua uzină din Maroc va avea la început o producție de 170.000 de mașini pe an, urmând să atingă treptat un volum de 400.000 de mașini anual. AFP scrie că Renault are nevoie de capacități suplimentare de producție pentru „Dacia”, inclusiv pentru lansarea noului mini-van, Lodgy.

AFP scrie că salariile mici din România au ajutat grupul Renault să lanseze ceea ce unii numesc fenomenul „Dacia”, adică prima mașină onorabilă la preț foarte mic. Următoarea gazdă a producției de Dacii, Marocul, a fost aleasă de francezi mai ales pentru că salariile acolo sunt încă și mai mici decât în România, în medie de 250 de euro pe lună.

Dar în timp ce managerii Renault își freacă mâinile de bucurie, acasă în Franța investiția din Maroc este criticată de politicieni. Liderul Frontului Național, formațiune de extremă-dreapta, a numit uzina din Tanger „un adevărat scandal”, iar un membru al partidului de guvernământ al președintelui Nicolas Sarkozy a spus că Renault are „obligația socială” de a continua producția acasă, în Franța.

În replică, șeful concernului, Carlos Ghosn, a spus ieri că deschizând o nouă uzină de Dacii în Maroc, Renault creează locuri de muncă noi și în Franța, mai exact în laboratoarele de cercetare, în uzinele de motoare și în fabricile mai mici ale furnizorilor de componente.

Șeful concernului care în 2008, în plină criză financiară, a primit un credit de 3 miliarde de euro de la statul francez, a mai spus că Renault vrea să mărească în continuare producția la uzinele franceze și să investească încă și mai mult în tehnologii de vârf, cum ar fi automobilele electrice.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG